FiloZofia UW [1222]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kobieta zmienną jest związaną

Maryna lepiej zastrzeż numer telefonu bo Bubi chyba Cie podrywa (o ile za zaloty mozna uznac zaproszenie do rozmowy na temat defekacji)

W sumie zaskoczyles mnie Bubi swoim pomyslem na glowny motyw bubizmu, ale...widze w tym wyrazna metafore niecheci do ciala i do tego co ziemskie, biologiczne. Zreszta na tym leku i niecheci, na uznaniu materii i zwierzecosci za cos co jest zle w czlowieku i swiecie a duszy i rozumu za to co jest czyste, piekne i boskie żeruje najpierw platonizm (dzieki orfizmowi) potem gnoza, gnostycyzm a wreszcie chrzescijanstwo. Tak wiec mysl bubizmu ma dlugie tradycje...

W swietle poststrukturalizmu twoj lek przed fekaliami zostal by uznany za strach przed tym co nieokreslone i pozbawione formy, a Freud powiedzialby, ze masz fiksacje w rozwoju na etapie analnym.

A to z wikipedii: "Z fiksacjami w fazie analnej Freud wiązał takie cechy jak skąpstwo, rozrzutność, upartość, skłonność do kolekcjonowania, sadyzm i masochizm, stosunek do władzy i dominacji, twórczość, bierność i impulsywność, kontrola, uporządkowanie, czystość i skłonność do brudzenia itp. Karl Abraham wprowadził pojęcie fazy sadystyczno - analnej."

• Sir Khalid Nasrallah

" widze w tym wyrazna metafore niecheci do ciala i do tego co ziemskie, biologiczne. Zreszta na tym leku i niecheci, na uznaniu materii i zwierzecosci za cos co jest zle w czlowieku i swiecie a duszy i rozumu za to co jest czyste, piekne i boskie żeruje najpierw platonizm (dzieki orfizmowi) potem gnoza, gnostycyzm a wreszcie chrzescijanstwo(...) "

E tam, uprzedzenia fundowane na mrocznej przeszłości i generalizacje. :|
    Nurt bubizmu to raczej kontynuowany jest dzisiaj przez współczesny ultraliberalizm... Dowody niżej.

Proszę, co tam mówi nasz zacny katolik medialny http://www.youtube.com/watch?v=ex9z... (mam na myśli Szymka Hołownię, rzecz jasna, a nie Kubusia czy Maryję Peszek)

Poza tym, o proszę:
    http://czytelnia.onet.pl/0,1351550,... (o. Jacek Prusak, jezuita)
    http://wiadomosci.onet.pl/1501202,2...

" Może tymi, którzy za jakiś czas odkryją ponownie dla świata zapomnianą, głęboką tajemnicę ludzkiej seksualności, będą właśnie chrześcijanie. "

ks. Tomáš Halík

A i Zygmunt Bauman o tym dobrze pisze (tzn. ogólnie, nie w kontekście chrześcijaństwa), ale to by już było chyba za dużo cytatów jak na jeden raz... :o
  • bartkiller

>Stubb ... napisał
    >wlaasnie spierdolil mi samolot. co na to kurwa bubizm
    >?

sraj na to
  • Kobieta zmienną jest związaną

Kalid wybacz ja sie znam tylko ta sredniowiecznym chrzescijanstwie.
    Moze rzeczywiscie wspolczesnosc stawia inne wyzwania przed katolicyzmem dlatego musi sie troche nagiac do oczekiwań. A propos: czy ktos wie kiedy Kosciol pozwoli na jakies srodki antykoncepcyjne, bo misjonarze w Afryce nie wiedza co maja robic...edukowac czy pozwalac owieczkom na szybsze spotkanie boga ojca w niebie?
  • Anonim

jednym z najabsurdalniejszych stereotypow tyczacych sie historii jest ten o "sredniowiecznym" chrzescijanstwie jako antyerotycznym, antycielesnym itd. eh.

co do Afryki i HIV bo jak rozumiem do tego pijesz...
    jak narazie okazuje sie ze srodki antykoncepcyjne w zaden sposob nie potrafia zazegnac problemu. jedyne co dziala to nauka kk.
    wystarczy chocby wyjechac do Afryki i na miejscu porozmawiaac z org. pomagajacymi ludnosci.
    nie znosze lewackich dyrdymal egzaltowanych 15 z Francji ktore przeniknely do "srodowiska intelektualistow" i ktore mozna uslysze w ustach rzeczywiscie dosc rozsadnych ludzi.
  • Anonim

>Stubb ... napisał
    >wlaasnie spierdolil mi samolot. co na to kurwa bubizm
    >?

A kurwa, powiem wam, jak jest. Albo to była wasze wina, albo nie była. Tak czy owak, ze zdania poprzedniego bubizm wywodzi, że jesteście w dupie. I kółko się zamyka. Wszystko krąży koło dupy.
  • Sir Khalid Nasrallah

" A propos: czy ktos wie kiedy Kosciol pozwoli na jakies srodki antykoncepcyjne(...) "

A bo to termometr jest zakazany? :->

" To bardzo trudne zagadnienie. Wydaje się rzeczą oczywistą, że z punktu widzenia naturalistycznego celem życia seksualnego jest płodzenie dzieci. Można to oczywiście pojąć skrajnie, pisać jak komuniści, że małżeństwo to jest wolny związek oparty na miłości kobiety i mężczyzny, mający jako cel zrodzenie i wychowanie synów i córek godnych socjalistycznego społeczeństwa. Tyle jest, moim zdaniem, jasne. Natomiast inne rzeczy są znacznie mniej jasne. W jakiej mierze życie seksualne dopuszczalne jest wtedy, kiedy cel ten nie może być osiągnięty, np. gdy ktoś jest bezpłodny. Dalej. Co to jest uprawianie życia płciowego w sposób naturalny? To są bardzo trudne pytania. Czy latanie jest naturalne? Człowiek nie jest stworzony by latać, a używa samolotów. Jeżeli się uprzeć przy naturze, to trzeba zabronić latania, bo jest ono nienaturalne. Przecież tak nie można rozumować, bo trzeba by potępić całą technikę. "

o. Innocenty J. M. Bocheński OP
  • Anonim

Cna Kobieto,
    Ja się nie boję gówna. Po prostu nie gustuję... widzisz różnicę?
    Frojd to dopiero jest żenada. To był idiota jakich mało. Mam przytoczyć anegdoty z jego pożal się Boże "badań"?
    Jeśli idzie o podrywanie, to nie wątpię, że na bubizm można poderwać, gdyż filozofia ta jest niezwykle pociągająca. Także dla euromłodzieży, którą Maryna - nie wątpię - nie jest. Dla tej młodzieży bowiem ma posmak zakazanego owocu.
    Bubizm może i jest sceptyczny co do materii, ale wysuwa postulat możliwie dużego upiększania tego, co jest. Zdrowa i zbilansowana dieta wpływa na regularne i bezproblemowe wypróżnianie. Wysiłek fizyczny kształtuje muskuły, a u kobiet smukłe ciało.
    Tak więc bubizm godzi się z materialnością. Cóż począć... Tym się właśnie różni np. od lewactwa, które nigdy nie pogodziło sie choćby z lokacją macicy...
  • Anonim

Skoro już o adidasie mowa, to nie mogę sobie odmówić przypomnienia, że jednym z głównych winowajców rozprzestrzenienia się tego syfu są gejczaki. Oni też o ile się orientuję są już dziś wymieniani jako grupa wysokiego ryzyka przez WHO.
    Jak myślisz Kobieto, czy ci biedni ludzie nie wiedzieli nic o gumce?
  • Kot z Cheshire

>Bubi napisał
    >Skoro już o adidasie mowa, to nie mogę sobie odmówić
    >przypomnienia, że jednym z głównych winowajców
    >rozprzestrzenienia się tego syfu są gejczaki. Oni też o
    >ile się orientuję są już dziś wymieniani jako grupa
    >wysokiego ryzyka przez WHO.

Ten temat był tu już chyba wałkowany. Powtarzasz się.
  • Anonim

Nie ma nauki bez powtarzania wacku.
  • Kot z Cheshire

>Bubi napisał
    >Nie ma nauki bez powtarzania wacku.

Ale jak widać jest powtarzanie bez nauki - nieważne ile razy powtórzysz, i tak się nie nauczysz.
  • m

>Kobieta zmienną jest związaną napisała:
    >Maryna lepiej zastrzeż numer telefonu bo Bubi chyba Cie
    >podrywa

Daj spokój, gdzieżby taki zaszczyt.
  • Sir Khalid Nasrallah

Strzeż się Maryno, niech Twa skromność Cię nie zwiedzie - mam wrażenie, że w początkowym etapie zalotów względem mojej osoby Stanisław zachowywał się całkiem podobnie... A teraz już w żaden sposób nie mogę się opędzić...
  • Anonim

>maryna napisała:
    >Daj spokój, gdzieżby taki zaszczyt.

Maryno, nie zwracaj uwagi na ludzką zawiść. Szczęście zapukało do Twych drzwi i miałaś okazję poznać podstawy bubizmu od samego Mistrza. Co zrobisz z tą wiedzą, to Twoja sprawa. Wiedz jednak, że na wydziale filozofii spotkasz się z tego powodu wyłącznie z ostracyzmem. Każdy tutaj marzy u zostaniu filozofem, a nie tylko mgr filozofii. Udaje się to nielicznym. Bubizm jest właśnie owocem prawdziwej filozoficznej refleksji. A przede wszystkim jest Systemem.
    Skądinąd cieszy mnie, że bubizm przyciąga właśnie kobiety. Jesteś drugą po Kobiecie kobietą, którą bubizm autentycznie zainteresował. Delikatny, pełen intuicji niedostępnych dla mężczyzn umysł kobiety na pewno może wnieść do bubizmu świeży powiew!
    Ale i was... koledzy nie przeganiam! Khalid, Kot, Nazwa, Pawulon i reszta... dla dobrych czeladników zawsze jestem otwarty!
  • idiota

bubi...
    wiesz nie agituj tak bo jeszcze ci pozazdroszczę i zacznę tu wypisywać podstawy...
    IDIOTYZMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Anonim

>idiota napisał
    >bubi...
    >wiesz nie agituj tak bo jeszcze ci pozazdroszczę i zacznę
    >tu wypisywać podstawy...
    >IDIOTYZMU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Idioto, jesteś na pewno godnym przeciwnikiem w walce o poznanie Prawdy, zresztą sam przecież pewnie pamiętasz moje wyrazy uznania.
  • idiota

>Bubi napisał
    >
    >Idioto, jesteś na pewno godnym przeciwnikiem w walce o
    >poznanie Prawdy,
    >

a to ja z kimś walczę?
    cholera...
    znów przespałem głosowanie.

tródno.

GIN!!!!!; )
  • m

>Bubi napisał
    >Jesteś drugą po Kobiecie kobietą, którą bubizm
    >autentycznie zainteresował.

Masz Ci los. Z czego wnosisz?

• Anonim

>maryna napisała:
    >Masz Ci los. Z czego wnosisz?

Z milczenia Maryno. Osoba mądra i urzeczona filozofią milczy, kontemplując ją. Tak jak Ty, po zapoznaniu się z podstawami bubizmu.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki