-
Aliena
Wiecie na czym polega różnica między liberałem i marksistą?
Marksista uważa, że ekonomia to polityka, a liberał, że polityka o ekonomia...
Poranne przemyslenia przy kawie powstale na skutek sledzenia dzisiejszych spadków gield.
I co - bedzie krach? -
Sir Khalid Nasrallah
A to jeszcze nie ma?
http://wiadomosci.onet.pl/1834799,1...
Mi to wygląda na to, jakby się obecnie na oczach sypały niektóre wielkie paradygmaty ekonomii Zachodu, oparte na schematach typu: "pożyczaj więcej, kupuj więcej, wyrzucaj więcej - a będzie dobrze i z czasem na pewno coraz lepiej".
A TAS faktycznie mógłby rzec jakieś słowo komentarza. -
Anonim
raczej sypią się pomysły, że ekonomią można zarządzać, ustalając odgórnie stopy procentowe i mając banki centralne -
-
Anonim
>Bardzo daleki krewny Zorby napisał
>raczej sypią się pomysły, że ekonomią można
>zarządzać, ustalając odgórnie stopy procentowe i mając
>banki centralne
Oj Zorbo Zorbo... weź się chłopie nie kompromituj!!!
Jakoś ten system nie przeszkodził przetrwać wielki kryzys z lat 30 i osiągnąć status megamocarstwa.
Ale libertarianie zapewne chcieliby, by każdy obywatel mógł drukować sobie pieniążki w piwnicy. A geje nawet i w dupie partnera. W imię wolności!
-
Sir Khalid Nasrallah
" To sytuacja bez precedensu. 'Rynku (pieniężnego) nie ma. Banki centralne są jedynymi dostawcami gotówki na rynek. Nikt inny nie chce pożyczać' - mówi cytowany przez Bloomberga Christopher Rieger z Dresdner Kleinwort. Potwierdzaliśmy te słowa w innych bankach. W tej chwili banki mogą liczyć na finansowanie jedynie z dnia na dzień, a długoterminowe kredyty praktycznie nie są dostępne. "
http://gielda.onet.pl/0,1510409,kom... -
Anonim
-
Anonim
to co sie dzieje w stanach jest proste jak budowa cepa. żaden kryzys tylko kontrolowane przejecie mniejszego kapitału przez wielki kapitał. tak samo jak podczas tak zwanego "kryzysu" w latach 30tych.
słowem, farsa nie kryzys -
Anonim
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Aliena
Mnie by po porstu interesowało, jak długo jeszcze będzie rosnąć euro i czy potem się utrzyma, czy zacznie spadać...
-
bartkiller
odpowiedź na drugą część pytania jest bardzo prosta:
po osiągnięciu maksimum lokalnego trochę się utrzyma a potem zacznie spadać -
Aliena
-
-
Sir Khalid Nasrallah
-
bartkiller
> a jakie jest to maksimum?
odpowiedź na to pytanie wymaga odpowiedzenia na pierwszą część Twojego pytania (czyli wartość argumentu (lub jednego z argumentów?) funkcji w punkcie ekstremum, czyli konkretniej czasu), czego nie potrafię oraz na to jaka będzie wartość w tym punkcie co jest nowym pytaniem i czego również nie wiem :< (mój pies mówi, że wie, ale nie powie, bo byłoby to niebezpieczne) -
Aliena
Ech
Ja myslalam, ze TAS, jako nasz gronowy ekonomiczny medrzec, bedzie wiedziec i nam powie... Ale egoista wredny sam chce sie wzbogacic na krachu w USA. -
bartkiller
>Aliena napisała:
>Ech
>
>Ja myslalam, ze TAS, jako nasz gronowy ekonomiczny medrzec,
>bedzie wiedziec i nam powie... Ale egoista wredny sam chce
>sie wzbogacic na krachu w USA.
he, no jakby powiedział to niebyłby mędrcem; d -
Tomasz, Aleksander, Sylwester
Oczywiście powinienem był się odezwać od razu i inne takie, ale początek roku akademickiego to takie urwanie głowy...; ) Nawet odpowiedź miałem spisaną już dwa tygodnie temu, ale tak sobie pomyślałem i powstało:
http://www.okiem-ekonomisty.bloog.p...
że sobie pozwolę na mały coming out; )
Generalnie tyle osób się mnie o to pyta, że spisałem jeden tekst dla wszystkich i w ogóle ruszyłem z większym projektem, a co mi tam. -
>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
>A to jeszcze nie ma?
Jak na razie mamy krach na giełdzie (giełdach dla ścisłości). Czy mamy krach gospodarczy - pewnie tak, ale do jakiego stopnia, to zobaczymy jak się pojawią statystyki PKB.
>Mi to wygląda na to, jakby się obecnie na oczach sypały
>niektóre wielkie paradygmaty ekonomii Zachodu, oparte na
>schematach typu: "pożyczaj więcej, kupuj więcej, wyrzucaj
>więcej - a będzie dobrze i z czasem na pewno coraz
>lepiej".
Bez urazy Khalidzie, ale to, co opisujesz, to nie paradygmaty ekonomiczne ale etyczne. Ekonomia to o tym, jak ludzie wydają pieniądze - jak powinni, to o tym etyka; )
>A TAS faktycznie mógłby rzec jakieś słowo komentarza.
No nawet dwie strony z hakiem, pod linkiem z posta wyżej; ) -
>ANTY ŁACINA podpisz petycje! napisał
>to co sie dzieje w stanach jest proste jak budowa cepa.
>żaden kryzys tylko kontrolowane przejecie mniejszego
>kapitału przez wielki kapitał. tak samo jak podczas tak
>zwanego "kryzysu" w latach 30tych.
>
>słowem, farsa nie kryzys
Que? To znaczy kogo przejęło takie http://www.lehman.com bankrutując?
Alieno - zdaje się, że teraz wszyscy uważają, że pln nie będzie się umacniać w stosunku do euro. Ale ja tam nie wiem, więc głowę pod tezę nie podłożę; )