FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Prof. Bogusław Wolniewicz będzie miał w semestrze zimowym wykład monograficzny w Instytucie Filozofii UW. O Wittgensteinie. Wiadomość to doskonała.

Niestety wykład odbywać się będzie we wtorki bodajże o 15. A w tych godzinach nie mogę słuchać wykładu, bo muszę być w firmie i pracować na bezrobotnych, emerytów, rencistów, administrację publiczną, nauczycieli, pielęgniarki, lekarzy, na ZUS, KRUS, Sejm, Senat i Telewizję Publiczną.

Czy znalazłaby się dobra dusza, która będzie chodzić na ten monograf i zechciałaby wykład nagrać na dyktafon? (jeśli Prof. się zgodzi na nagrywanie). Dyktafon dostarczę ja - jako kwiat IV RP posiadam trzy dyktafony, a jakże!

Będę wdzięczny.
  • Aleksander

Jeśli mnie z tego wykładu nie przegonią to chętnie nagram siebie jak go słucham, a od którego wtorku to będzie?
  • Sir Khalid Nasrallah

A ktoś może orientuje się czy jest szansa, że na cyklu wykładów, oprócz filozofii Ludwiga Wittgensteina, będzie można zasmakować też jakże wysublimowanej, bo głębokotoruńskiej, wykładni polityczno-światopoglądowej szanownego Profesora?

http://www.youtube.com/watch?v=LY53...
  • Sir Khalid Nasrallah

Jeżeli tak, to ja również byłbym dozgonnie wdzięczny za wszelkie nagrania (z wizją najlepiej)...
  • Anonim

hahaa Wolniewicz come back :)) bede na bank!
  • Łachim

Nie jest to najświeższa wiadomość, ale na pewno niecodzienna. Również zamierzam być, obawiam się tylko, czy miejsc starczy. Co do tych "wtrętów" to sądzę, że większość słuchaczy będzie tylko na nie czyhać; )

W drugim semestrze Woleński...też może być ciekawie.
  • Anonim

>Aleksander wrote:
    >Jeśli mnie z tego wykładu nie przegonią to chętnie
    >nagram siebie jak go słucham, a od którego wtorku to
    >będzie?

jest rozpiska w IF w gablocie. On ma jakoś dziwnie te wykłady, dwa razy w miesiącu w niektóre wtorki.

Jakoś pod koniec września się odezwę, to Ci dostarczę dyktafon, ok?
    Ew. można by kamerę, może się zgodzi.
  • Aleksander

si, ale jestem obecny od 5.10 więc mogę rozpocząć recording od 7.10
  • Filip

Myślę, że ten wykład będzie dla nas wszystkich bardzo dobrym doświadczeniem.
  • Sir Khalid Nasrallah

Sądzę, że Wy wszyscy wyjdziecie z niego dobrze zbudowani.
  • Anonim

WOLNIEWICZ!! WOLNIEWICZ!!
  • Rudie can't fail

A mógłbyś potem udostępnić te nagrania? Niestety też nie mogę być obecna.
  • Anonim

hmmm, czy szanowny pan profesor zapewne Wolniewicz to jest ten sam człowiek, który (jak na wykładzie jeden z naszych profesorów nam zdradził:-)), obalał Kanta, stwierdzając, że u niego są dwa rozumy, a jak każdy człowiek wie - rozum jest tylko jeden???

a poza tym - czy, jak słuchy chodzą, dzieli z naszym drogim Khalidem, który z dziecięcą radością tak go wyśmiewa, tę negatywną cechę, iż swój światopogląd uważa za jedyny słuszny, jedyny akceptowalny dla "normalnych ludzi" i usiłuje nawracać na niego innych???

w takim razie będę do niego walić tłumy, ja oczywiście też zajrzę:-)))

z tego, co widziałem na rozpisce to jest też inne seminarium o Wittgensteinie - jak mnie pamięć nie myli, to naszego przemiłego dr. Poręby i chyba tam będzie ciekawiej...
  • Anonim

stary, Wolniewicz jest niekwestionowanym specjalistą od Wittgensteina, w każdym razie w Polsce dotąd nie było większego...

• il duce

Oo. Największy i niekwestionowany. W imię Ojca.
  • Anonim

>Bardzo daleki krewny Zorby wrote:
    >stary, Wolniewicz jest niekwestionowanym specjalistą od
    >Wittgensteina, w każdym razie w Polsce dotąd nie było
    >większego...

jasne, ale przecież temu nie przeczę...

chciałem tylko sprawdzić czy dobrze człowieka kojarzę, zresztą szczerze wątpię, żeby ludzie szli do niego, żeby posłuchać o Wittgensteinie

zresztą czy taki on największy od Wittgensteina... kiedyś z pewnością, ale dziś już troszkę ludzi w tym siedzi poza nim, a jeśli jeszcze ma okraszać seminarium swoimi poglądami to...są chyba u nas lepsze seminaria...:-)))
  • Łachim

Wolniewicz jest wielkim specem od Wittgensteina - w razie wątpliwości odsyłam do jego książek poświęconych Ludwikowi. To on jest autorem tłumaczenia zarówno Traktatu, jak i Dociekań na język polski (o ile mi wiadomo, innej wersji nie ma...bo i sensu nie ma). Na pewno są inni ludzie, którzy się szczegółowo babrali/babrają w temacie, ale przecież także sam Wolniewicz na pewno nadal sięga do tego i nie opiera się wyłącznie na swych przemyśleniach z lat 60-tych. (weźmy chociażby jego dociekania odnośnie etycznego wymiaru Traktatu...tego nie ma w "Rzeczach i faktach").

Wątpię, by seminarium obfitowało w jakieś dygresje, jakieś odwołania do tego, co Wolniewicz napisał od siebie. Ale nawet jeśli, nic w tym szczególnie złego, wszak 90% jego dorobku to wyśmienita robota filozoficzna, bogata w bardzo trzeźwe i doniosłe treści (m.in. na temat filozofii w ogóle, na temat etyki, aksjologii...). Trzytomowa (zwłaszcza pierwsze dwie części) seria pt. "Filozofia i wartości" to jest - moim zdaniem - jedna z najważniejszych pozycji w powojennej filozofii polskiej, a może i całej.

Podsumowując, jakiekolwiek by nie były proporcje pomiędzy Wittgensteinem i "wtrętami" - WARTO.
  • Sir Khalid Nasrallah

" a poza tym - czy, jak słuchy chodzą, dzieli z naszym drogim Khalidem, który z dziecięcą radością tak go wyśmiewa, tę negatywną cechę, iż swój światopogląd uważa za jedyny słuszny "

Szarak, fantasto, a w ucho dawno nie dostałeś? :o
  • Anonim

>Rudie can't fail wrote:
    >A mógłbyś potem udostępnić te nagrania? Niestety też
    >nie mogę być obecna.

Tak, udostępnię, najwygodniej by było, żeby jakiś aktywista po prostu spytał prof. o możliwość nagrywania i wrzucania do sieci, np: na Youtube, ew. na Filozofię wikidot.

Ktoś ma kamerę może?
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah wrote:
    >" a poza tym - czy, jak słuchy chodzą, dzieli z naszym
    >drogim Khalidem, który z dziecięcą radością tak go
    >wyśmiewa, tę negatywną cechę, iż swój światopogląd
    >uważa za jedyny słuszny "
    >
    >Szarak, fantasto, a w ucho dawno nie dostałeś? :o

goń się, robaczku.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki