-
http://www.dziennik.pl/Default.aspx...
Ja naprawdę nie rozumiem, jak ktoś będący uznanym profesorem filozofii może wygadywać takie bzdury :( chyba, że to już jakaś przypadłość wieku... ale dlaczego nagle "naczelnym filozofem IV RP" został Wolniewicz? -
Łachim
A ja nie rozumiem o co Ci chodzi. Jedynie ostatnia odpowiedź budzi zastrzeżenia, bo można by wnioskować, że nie należy posyłać dzieci do terapeutów, ponieważ zdarzają się pedofile. To jest ewidentnie kiepski argument, czego tłumaczyć chyba nie trzeba. Ale poza tym nie widzę nic, do czego można byłoby się przyczepić. Mało tego - w zupełności się z nim zgadzam! -
Anonim
wiesz nie chce sie czepiac ani bronic osoby, ktorej nie lubie ale patrzac na formule i dlugosc wywiadu, mysle ze Twoje oburzenie jest histeryczne. -
pytlak
-
-
Anonim
ciężko cokolwiek zarzucić Wolniewiczowi, bo ma słuszność jeżeli chodzi o ocenianie psychologów i psychiatrów - hochsztaplerzy. -
Stwierdziłem, że wygaduje bzdury dlatego, że cały krótki wywiad zawiera jedną tezę, która jest przynajmniej lekko mówiąc mocno kontrowersyjna: "To oczywiste, przecież przypadek Samsona to kompletna kompromitacja psychoterapii. To hochsztaplerzy. Ludzie, którzy pretendują do funkcji duszpasterzy i pod płaszczykiem naukowości robią ludziom krzywdę." oraz jedna wypowiedź absolutnie bzdurna, zwłaszcza w wykonaniu człowieka będącego logikiem: "To oczywiste: nie posyłać ich tam wcale. Przecież zdarzają się wśród nich pedofile. Przypadek Samsona jest tego dowodem.".
Rozumowanie powalające na kolana. Przy takim argumencie rodzice nie powinni wysyłać dzieci do szkoły (bo są tam pedofile), do lekarza (bo są tam pedofile), do komunii (bo są tam pedofile)... najgorsze jest to, że w ten sposób prof. Wolniewicz wpisuje się w ogólnonarodową fobię przed psychoterapeutami i teraz Iksiński będzie miał argument, żeby traktować psychoterapeutów jak oszustów "bo profesor filozofii tak powiedział".
Swoją drogą, przyznaję, że ton mojego postu był nieco prowokacyjny, jednak zdziwiło mnie, że na czterech respondentów żaden nie widzi w wywiadzie (prawie) niczego złego. Zwłaszcza, że tego typu wypowiedzi utrwalają stereotyp filozofa jako człowieka oderwanego od rzeczywistości, który wygaduje bzdury.
@ Ściera: zarzucić można i należy fatalny sposób argumentacji. To, że ktoś akurat zgadza się z tobą w jakiejś kwestii merytorycznej nie znaczy, że można i należy pochwalać jego sposób argumentowania tej kwestii. Gdyby zamiast profesora w wywiadzie wypowiadał się jakiś Kowalski, który stwierdziłby, że "psychologowie i psychiatrzy to ch*.*", też byś uznał, że trudno mu coś zarzucić, bo ma słuszność? -
Anonim
>Ściera napisał
>ciężko cokolwiek zarzucić Wolniewiczowi, bo
>ma słuszność jeżeli chodzi o ocenianie
>psychologów i psychiatrów - hochsztaplerzy.
za przeproszeniem - co ty pieprzysz? -
Anonim
No dobra, a teraz szerzej.
Zgadzam się w całej rozciągłości z pwlem - skandaliczne w tym wykładzie jest kilka rzeczy.
1. Sposób argumentacji. Jak słusznie zauważył pwl, nie jest to argumentacja merytoryczna, tylko emocjonalna - "x są źli, bo takie jest moje zdanie". Rzeczywiście, nawet od emerytowanego profesora filozofii należałoby wymagać więcej.
2. Z pierwszego wynika, że zarzuty wobec psychiatrów i psychoterapeutów są bezpodstawne - w ogóle mieszanie tych dwóch grup ludzi już jest bez sensu - to tak jakby powiedzieć, że filozofowie i filologowie są głupi. Psychiatra to absolwent medycyny, który przede wszystkim zajmuje się leczeniem farmakologicznym (jezu, naprawdę to coś więcej, niż kopanie ludzi prądem - jak się ktoś nie zna, to może jakiś wstęp do psychiatrii, czy coś?). Natomiast jeśli chodzi o psychoterapię, to też temat jest bardzo szeroki - od tego, że szkół psychoterapeutycznych jest co najmniej kilkanaście (a opierają się one na bardzo różnych założeniach - od freudyzmu do behawioryzmu), a większość z nich nie zajmuje się dziećmi, tylko dorosłymi (więc co ma do tego pedofilia?!), psychoterapeuci zajmują się naprawdę różnymi rzeczami - np. doradzaniem w biznesie.
Czyli co - zamknąć ich wszystkich w więzieniu, bo jeden okazał się pedofilem?!
Swoją drogą książki Samsona są świetne. -
Anonim
Swoją drogą, to Wolniewicza też należałoby wysłać do psychiatry - to jest mania prześladowcza jak na mój gust; ) -
Kot z Cheshire
Zaczynam mieć wrażenie, że Wolniewicz już mnie niczym nie zaskoczy. Lecz pół biedy jego poglądy, mnie dziwi, że jego argumentacja jest tak dziurawa. Pomijam już to, że argument "Samson jest pedofilem, więc psychoterapeuci są hochsztaplerami" da się rozciągnąć na kościół na przykład (były przypadki pedofilii wśród księży, więc cała ta instytucja skupia hochsztaplerów). Ale z tego, że jeden z psychoterapeutów okazał się "oszustem" (na co również dowodów brak - ani chwili refleksji nad dziećmi, które Samson naprawdę wyleczył), nie wynika raczej, że wszyscy są "oszustami". Chyba że mamy tu do czynienia z indukcją po jednym przypadku. Dalej:
Dz: Samson utrzymuje, że pedofilia to choroba i pedofilów trzeba leczyć, a nie karać.
BW: Kolejna bzdura i dowód na to, że mam rację. Przypominam sobie programy, w których obaj występowaliśmy w roli specjalistów. Samson zawsze był bezczelny i zadufany w sobie. Pedofilów trzeba karać i zamykać w więzieniach.
To jest mistrzowskie. Nie ma jak merytoryczna argumentacja: Samson się myli, bo jest bezczelny i zadufany w sobie. Wolniewicz powinien uważać z takimi argumentami, bo one wyśmienicie działają przeciw niemu samemu; )
I jeszcze jedno, do pwl.
"ale dlaczego nagle "naczelnym filozofem IV RP" został Wolniewicz?"
Bo był w honorowym komitecie wyborczym Lecha K. podczas ostatnich wyborów prezydenckich? Nieeeee, to raczej nie to :P
Inna sprawa, że BW zawsze był lubiany przez prawicowe gazety, choć z Dzienników to ostatnio wolał Nasz niż Der. Ale widzę, że teraz wraca - nie dalej jak przedwczoraj komentował w Rzepie artykuł o wychowywaniu dziecka przez parę kobiet, który wydrukowały Wysokie Obcasy. -
Przedwojenna Koleżanka
To teraz ja dorzucę swoje trzy grosze, jako osoba doświadczonaw kontaktach z psychiatrami i psychoterapeutami...
Samson to przypadek szczególny, przez wiele lat był najlepszy w Polsce, aż w końcu uznał, ze nie potrzebuje superwizora, że moze sobie pozwalać na samowolne działanie itd. To zaprowadziło go na dno, czego zresztą można się było spodziewać. Nie mam pojęcia, czy jest winny, czy nie, nie jestem prokuratorem ani jego sędzią, ale jeżeli rzeczywiście jest winny to kara wydaje mi się słuszna.
A co do wypowiedzi Wolniewicza: jeżeli uważa on, że jeden psychoterapeuta jest w stanie skompromitować całą psychoterapię, a nawet jeszcze psychiatrię, z którą zdaje się niewiele miał wspólnego, jeżeli spojrzymy na wypowiedź:
"Samson utrzymuje, że pedofilia to choroba i pedofilów trzeba leczyć, a nie karać.
Kolejna bzdura i dowód na to, że mam rację. Przypominam sobie programy, w których obaj występowaliśmy w roli specjalistów. Samson zawsze był bezczelny i zadufany w sobie. Pedofilów trzeba karać i zamykać w więzieniach.",
to ja się pytam - czy temu Panu ktoś nie powinien juz dawno temu wyłączyć mikrofonu? Spójrzcie sami na tą wyśmienitą argumentację: "Samson zawsze był bezczelny i zadufany w sobie", zatem "pedofilów trzeba karać i zamykać w więzieniach". To nawet nie jest obłęd. To jest autorytarny narcyzm doprowadzony do ostatecznych granic, rozpieprzający umysł na miał. Miał, którym Wolniewicz częstuje nas wszystkich, ku zażenowaniu jedynie tych, którym jeszcze chce się mysleć.
-
Anonim
> ciężko cokolwiek zarzucić Wolniewiczowi, bo ma słuszność jeżeli chodzi o ocenianie psychologów i psychiatrów - hochsztaplerzy.
A Cyganie porywają niegrzeczne dzieci i wsadzają je do worka. Gratuluję głębokości refleksji. -
J KS
1) Oczywiste, że w sprawie Samsona chodzi tak naprawdę o walkę dwoch gildii psychoterapeutów: gildii świeckiej i kościółkowej. Psychoterapeuci podbierają katabasom klientelę, toteż normalne, że toczy się walka o duszyczki.
2) Weźcie poprawkę na specyficzny styl Dziennika/Faktu - niewykluczone (a nawet bardzo prawdopodobne), że Wolniewicz powiedział w wywiadzie wiele więcej, niż napisano w Dzienniku.
3) W ramach odtrutki na BW, proponuję lekturę błyskotliwej wypowiedzi JKM o aids: http://wiadomosci.onet.pl/1462400,1... -
Sir Khalid Nasrallah
" Samson utrzymuje, że pedofilia to choroba i pedofilów trzeba leczyć, a nie karać. "
Samson nie powinien aż tak bardzo nad tym ubolewać.
Co prawda odbędzie on karę więzienia, jednak jest więcej niż pewne, że będzie ona połączona z podjęciem wielu niezwykle intensywnych działań mających na celu wyleczenie go z tej choroby - działań podjętych przez innych osadzonych, kiedy tylko ci dowiedzą się za co Samson dostał wyrok... :-> -
Anonim
Korwin przebil sam siebie. Co za brednia.
Widzisz pwl, frakcja antywolniewiczowska (zwana takze frakcja walki z antysemityzmem nie kicia?;)) zawsze do uslug. Mam tyko jedno ale droga frakcjo- jak to napisala Jula, miast wydawa z siebie pelne oburzenia odezwy, zastanowcie sie troche nad forma tego wywiadu. Ta forma implikuje takie wypowiedzi, wiec, choc wiem ze Wolniewicz pierdoli od czasu do czasu jak potluczony, to akurat w tym wypadku mozna miec pretensje tylko do Dziennika. Jak mozna sie czepiac Wolniewicza, ze kiedy poprosili go o odpowiedz jednym zdaniem, to zamiast walnac, wypelniony do granic mozliwosci rzeczowa argumentacja, elaborat, osmielil sie odpowiedziec emocjonalnie. Opamietajcie sie.
LOL sa dwie interpretacje skrotu BW:) -
Sir Khalid Nasrallah
" 2. Z pierwszego wynika, że zarzuty wobec psychiatrów i psychoterapeutów są bezpodstawne(...) "
Tu wypada jeszcze dodać, że Wolniewicz nie krytykował psychiatrów (o zgrozo!) - ktoś kto nie przeczyta uważnie wywiadu, czytając tę dyskusję może odnieść inne wrażenie. -
@ Izmaelik:
Widzisz, jest ogromna przestrzeń pomiędzy argumentacją "do granic możliwości rzeczową" a zwykłą bzdurą. Po prostu bez problemu uwierzyłbym, że autorem równie wyrafinowanej argumentacji jest Krzysztof Kononowicz.
Dziennik to nie Fakt, tutaj jednak starają się być w miarę merytoryczni. Uzasadnianie fatalnej argumentacji "kształtem wywiadu" jest dla mnie bezsensowne - owszem, można w ten sposób argumentować pewne luki w rozumowaniu, ale z merytorycznego punktu widzenia ten wywiad nie ma _żadnych_ pozytywnych stron, chyba, że ktoś akurat zgadza się z poglądami wygłaszanymi przez prof. Wolniewicza. I to właśnie jest sednem mojego zarzutu. -
Anonim
owszem nie ma- ale nie moze miec- bo jest za krotki. A akurat z Wolniewicza gadatliwa persona wiec sadze ze to raczej dziennik wymusil taka forme. Jest to zreszta dosc czeste. Norma jest ze TVN24 po jakims waznym wydarzeniu zadaje pytania kilku istotnym postaciom czy to ze swiata filozofii czy polityki, te zas odpowiadaja jednym zdaniem. I nie zarzucam belkotu Holowce gdy on kwituje pewna sytuacje w ten sposob- "naruszenie podstawowych standardow etycznych". Co najwyzej moze mnie denerwowac maniera TVN. Ty zas powinienes sie rownie mocno oburzac, bo takie jedno zdanie jest i niemerytoryczne i emocjonalne:). Jest tak? -
Sir Khalid Nasrallah
" Weźcie poprawkę na specyficzny styl Dziennika/Faktu - niewykluczone (a nawet bardzo prawdopodobne), że Wolniewicz powiedział w wywiadzie wiele więcej, niż napisano w Dzienniku. "
Zapewne. Ale jeżeli padły tam dokładnie takie zdania, jakie są pod podanym na początku tematu linkiem, to niezależnie od tego co jeszcze było powiedziane, argumentacja przeciwko psychoterapii jest po prostu idiotyczna. Niegodna osoby publicznej z takim wykształceniem. -
@ Izmaelik:
Nie, nie jest tak. Jest fundamentalna różnica między rozumowaniem entymematycznym a rozumowaniem zwyczajnie błędnym. Różnica jest taka, że rozumowanie "zachowanie X jest naruszeniem podstawowych norm moralnych" _da się_ rozszerzyć do poprawnego rozumowania. Rozumowania "nie należy chodzić do psychoterapeutów, bo jeden z nich był pedofilem" do poprawnego rozumowania nijak rozszerzyć się nie da.