FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

zaciekawila mnie ta kwestia z powodu dyskusji nad Izraelem. oto sytuacja. dwa panstwa. na terenie pierwszego znajduje sie przedszkole w ktorym uczy sie 3000 malych dzieci. w podziemiach tego przedszkola znajduje sie jednoczesnie wyrzutnia rakiet ktora raz na rok wypuszcza z siebie rakiete. rakieta ta trafia na terytorium sasiedniego panstwa i zawsze zabija jedna, dwie osoby.
    Jedynym sposobem unikniecia smierci tych osob jest zniszczenie przedszkola wraz z wyrzutnia. inaczej sie nie da. jednak wtedy zginie 3000 niewinnych dzieci. jak powinno sie zachowac panstwo na teren ktorego rakiety spadaja?
  • bartkiller

>Stubb ... napisał
    >Jedynym sposobem unikniecia smierci tych osob jest
    >zniszczenie przedszkola wraz z wyrzutnia. inaczej sie nie
    >da. jednak wtedy zginie 3000 niewinnych dzieci. jak powinno
    >sie zachowac panstwo na teren ktorego rakiety spadaja?

wow, ale z Ciebie spryciarz. pewno długo myślałeś nad tym sformułowaniem, szczególnie nad "inaczej się nie da"
  • Sir Khalid Nasrallah

Stubb, idź lepiej zagłosować na PiS, miast rozważać tak skomplikowane polityczne problemy etyczne. Albo na LPR, razem z Szaro i jego mamusią...
    http://wiadomosci.onet.pl/1765342,1...
    Orzechowski też myślał, że inaczej się nie da... :-)
  • Anonim

Jesli komus nalezy odebrac obywatelstwo to wladzom PZPN, ze nie zgodzily sie, aby Podolski mogl grac w naszej reprezentacji...
  • Anonim

>Sir Khalid Hassan Al-Nasrallah napisała:
    >Stubb, idź lepiej zagłosować na PiS, miast rozważać tak
    >skomplikowane polityczne problemy etyczne. Albo na LPR,
    >razem z Szaro i jego mamusią...
    > http://wiadomosci.onet.pl/1765342,1...
    >Orzechowski też myślał, że inaczej się nie da... :-)

Ależ Ty jesteś głupi... Kolejny news z koncernu ajtiaj (ajwaj) zręcznie odwracający uwagę od rzeczy istotnych. A Ty myślisz, że on tak z głupoty napisał... weź się chłopinko ogarnij.

W związku z tym, że z pewnością zagłosujesz na kolejną mutację udecką, chciałbym zasugerować Ci pewne narzędzie wyborcze. Umożliwia miękki ześlizg w epokę powyborczą (wybory rządzą się wszak swoimi prawami, a życie swoimi, jak mawia klasyk).
    Tak czy owak Srolciu, ćwicz, ćwicz, byś był w stanie sprostać wyzwaniom.
    http://www.sexshop4you.pl/p-321-fis...
  • Anonim

A Ty Khalid wziales sie za czytanie Platona i nauke historii czy nadal czytasz o wszechwladnym lobby zydowskim co rzadzi swiatem?

ad Khalid czy Bartkiller- serio ciekaw jestem waszej odpowiedzi. pytnie proste. to czy jakkolwiek opisuje ono adekwatnie jakas rzeczywistosc polityczna to inna sprawa. uwazacie ze nie? spoko. ale odpowiedzcie na pytanie, jestem ciekaw. jest na to jakis cytat Khalid z Poppera?
  • Sir Khalid Nasrallah

" pytanie proste. "

Ależ to nie pytanie jest proste, tylko Twój konstrukt mentalny najwyraźniej jest bardzo prosty, więc tak też je postrzegasz.
  • bartkiller

>Stubb ... napisał
    >A Ty Khalid wziales sie za czytanie Platona i nauke historii
    >czy nadal czytasz o wszechwladnym lobby zydowskim co rzadzi
    >swiatem?
    >
    >ad Khalid czy Bartkiller- serio ciekaw jestem waszej
    >odpowiedzi. pytnie proste. to czy jakkolwiek opisuje ono
    >adekwatnie jakas rzeczywistosc polityczna to inna sprawa.
    >uwazacie ze nie? spoko. ale odpowiedzcie na pytanie, jestem
    >ciekaw. jest na to jakis cytat Khalid z Poppera?

Stubb, mimo, że masz moje pełne poparcie w swoich krucjatach przeciwko tzw. PK ("Pierdoleniu Khalida") to wykazując ciekawość w tej kwestii również pokazujesz się z nienajmądrzejszej strony (delikatnie kurwa mówiąc).
    Skoro abstrahujemy od sensowności zadanego pytania, to warto zauważyć, że sam podałeś na nie odpowiedź:
    "Jedynym sposobem unikniecia smierci tych osob jest zniszczenie przedszkola wraz z wyrzutnia."
    Dlatego nie wiem czym się tak rajcujesz :|

Ja też wymyśliłem arcyciekawą kwestię:
    Jedynym sposobem uniknięcia śmierci 3000 dzieci z tego przedszkola jest żebyś strzelił sobie w łeb, co robisz ?
    (to czy jakkolwiek opisuje ona adekwatnie jakas rzeczywistosc to inna sprawa)
    Jest szalenie ciekawym co wybierzesz, wprost nie mogę się doczekać odpowiedzi :|

• Anonim

proste pytanie:
    w tej sytuacji- zrozumiale. czy odpowiedz prosta? nie wiem. nie ma cytatu z Chomsky'iego?;p

ja nie wiem jak bym wlasciwie sie ustosunkowal do takiej sytuacji, stad pytam.
  • Anonim

ad Bart- ale czy naprawde sadzisz ze obrona swoich obywateli niezaleznie od konsekwencji winna byc priorytetem panstwa w kazdej sytuacji?

Z palnieciem w leb jakies latwiejsze:)
  • Sir Khalid Nasrallah

" Stubb, mimo, że masz moje pełne poparcie w swoich krucjatach przeciwko tzw. PK ('Pierdoleniu Khalida') to wykazując ciekawość w tej kwestii również pokazujesz się z nienajmądrzejszej strony (delikatnie kurwa mówiąc). "

Grunt, że myśliciele Twego kalibru mogą tu wszystko sprawiedliwie rozstrzygnąć, szafując srodze swą mądrością. Sam już nie wiem kto gorzej znosi te czerwcowe upały - Ty czy Stubb... :|
  • bartkiller

>Stubb ... napisał
    >ad Bart- ale czy naprawde sadzisz ze obrona swoich obywateli
    >niezaleznie od konsekwencji winna byc priorytetem panstwa w
    >kazdej sytuacji?

W Twoim sformułowaniu są dwie opcje: "obrona swoich obywateli niezależnie od konsekwencji" oraz "obrana obywateli innych krajów niezależnie od konsekwencji". Wcale nie uważam, że któreś z tych dwóch winno być być priorytetem państwa w każdej sytuacji, ale sam zaproponowałeś abstrahowanie od sensowności pytania.

(przypadkowe układy pikseli na moim monitorze pozwoliłem sobie pominąć)

• Anonim

Twoje pytanie Stubbie jest dobrze postawione i Bartkiblowi zacięła się spłuczka, skoro widzi to inaczej.
    Ale pytanie wymaga lepszego określenia warunków brzegowych. A zatem trzeba dopowiedzieć, że wyrzutnia w przedszkolu jest wyrzutnią państwa. Albo wyrzutnią terrostystów, z którymi państwo celowo nie walczy (wysługuje się niby za płaszczykiem protestów medialnych itp).
    Wówczas sprawa jest bardzo prosta. Należy wezwać do usunięcia wyrzutni z przedszkola. Jeśli tego nie uczynią, zbombardować obiekt.
    Aczkolwiek z drugiej strony w tego typu zagrożeniach zawsze teoretycznie możliwa jest akcja dywersyjna. Tak więc powiedziałbym może tak: o ile akcja na tyłach jest niemożliwa: zmieść z powierzchni.
  • mysz

okopien turla sie ze smiechu
  • Sir Khalid Nasrallah

Witam wszystkich!

" Należy wezwać do usunięcia wyrzutni z przedszkola. Jeśli tego nie uczynią, zbombardować obiekt. "

Ja też chciałbym tu postawić jeszcze jeden problem etyczno-polityczny.
    Czy uważacie, drodzy Gronowicze, że dobrym rozwiązaniem byłoby zagazowanie tych trzech tysięcy dzieci, nawet jeżeli nie znajdują się w szkole z wyrzutnią, jeżeli stanowią one zbiór potencjalnych terrorystów i wrogów Izraela? Mi się wydaje, że inaczej się nie da i że nie ma innej opcji. Proste.

Pozdrawiamy serdecznie! Wasz Kwiat Prawicy!
  • bartkiller

>J23 napisał
    >"Należy wezwać do usunięcia wyrzutni z przedszkola."

Stubb napisał, jakie jest jedyne możliwe rozwiązanie, więc "wezwanie do usunięcia" nie wchodzi w grę. Idź sprawdzić swoją spłuczkę :o
  • Sir Khalid Nasrallah

Nie no, ale Stubbowi, zda się, chodzi o to, że czasem jedynym sposobem na uniknięcie śmierci kilku obywateli Izraela jest zbombardowanie palestyńskiego przedszkola, wraz z trzema tysiącami dzieci w środku. Inne scenariusze są co prawda możliwe, ale wtedy ci obywatele niechybnie stracą życie.
    Ale na szczęście powszechnie wiadomym jest, że tak należy czynić, bez względu na konsekwencje - takie są po prostu obowiązki każdego platońskiego Państwa. Każdy Jastrząb dobrze o tym wie. To taka bushowska czy sharonowa kalkulacja - kiedy zginie jeden żołnierz izraelski, to jest to wielka tragedia, kiedy natomiast w pogoni za terrorystami wytłucze się kilka setek cywili, to jest to tylko błąd w sztuce wojennej. Proste.

Sprawiedliwość Kalego zagościła już dawno na neokonserwatywnych i ortodoksyjnych salonach i ani myśli się stamtąd wynieść. Niewiele można z nią zrobić, dopóki tacy są przy władzy, można jedynie próbować zabić ją pustym śmiechem.

Sprawdźcie swoje spłuczki panowie.
  • Anonim

Właściwie, to jesteście wszyscy śmierdzącymi, pozbawionymi skrupułów utylitarystami.
  • Anonim

Sprawa jest bardzo prosta. Na każdym państwie ciąży obowiązek chronienia własnych obywateli. I tyle.
    Rzecz jasna przykład Stubba jest strasznie ogólny. I liczby tam podane są troszkę kiepskie do opisu. No bo cóż to znaczy, że giną 1-2 osoby w skali roku? To strasznie mało. Na przestrzeni ilu lat działa tam ta wyrzutnia? Jeśli np. dwóch-trzech, to jak dla mnie to za mało, by podjąć w takich warunkach tę decyzję.
    Kolejna sprawa. Trzeba brać pod uwagę możliwe reperkusje takiego działania. Może to być nieracjonalne z powodu rozmaitych reperkusji. Tak więc to oczywiście nie jest prosta sprawa.
    Ale Stubb przedstawił sprawę tak strasznie szkicowo, więc ja szkicowo odpowiedziałem. I napisałem prawdę.

Nasrallah: durniu, w swojej aberracji zabroniłbyś już nawet bronić się.
    Zobra: ależ nie, chodzi również o zasady. O to, do czego powołane zostało państwo - do ochrony swoich obywateli.
  • Anonim

Moim zdaniem to dokładnie tak, jak gdyby ktoś wsadził na pokład Miga dziecko, leciał nad terytorium wroga i krzyczał, by nie strzelać, bo na pokładzie jest dziecko.
    Czy wówczas Nasrallahy także popiardywałyby te swoje mądrości?
    Co do zasady, jest to dokładnie taka sama sytuacja: wykorzystywanie dzieci do chronienia OBIEKTÓW MILITARNYCH. Mój przykład rodzi oczywiście nieco inne wyzwania. Jest bardziej dynamiczny i prostszy - również moralnie. Ale to nie mniej jednak bardzo podobny przykład.
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki