-
Anonim
wracajac teraz jeszcze do dyskusji o hezb. skoro Bart tak bardzo chce ja jakos ogarnac.
ze swej strony przedstawilem co nastepuje:
1)informacje na temat zamachu wymierzonego w ludnosc zydowskiego pochodzenia nie majaca nic wspolnego z Izraelem- zginelo 100 osob.
Twoja odpowiedz:
"Hezb. sie nie przyznal"- odpowiadam- czy dla Ciebie istotniejszym jest przyznanie sie Hezb. czy sledztwa roznych krajow w tej sprawie? dla mnie ewidentnym jest ze zaufam bardziej wynikom tychze sledztw niz wypowiedziom organizacji dosc podejrzanej.
Dla Ciebie nie? coz slodko spiskowo. w co wlasciwie wierzysz?
poza tym odpisujesz
"b) Nie jest to argument za żadną z Twoich wyżej przypomnianych tez"
Coz moge odpowiedziec? znow- dla mnie wymordowanie kolo 100 osob, kobiet i dzieci, cywili, nie bedacych obywatelami Izraela i nie majacych z nim innego zwiazku niz ewentualne prostackie i falszywe skojarzenie- "kazdy zyd- Izrael"- jest swietnym argumentem za tym ze organizacja zwana Hezb. jest organizacja terrorystyczna, nie wahajaca sie przed mordowaniem osob zydowskiego pochodzenia- co wiecej tylko za to- nie byly to mordy na terenie Izraela, obywateli izraelskich. Zamach ten ujawnil tylko skrajna nienawisc wzgledem Zydow- zamach ten ani politycznie ani ekonomicznie ani finansowo w zaden sposob nie uderzal w IZrael.
Dla Ciebie nie? no coz.
2-wypowiedzi przywodcy Hezb.- tego w zaden sposob nie raczyles skomentowac- moze juz ciezko by bylo pisac ze wypowiedzi przywodcy nie swiadcza o "profilu" organizacji? nie wiem.
3-materialy telewizji Al-Manar skomentowales w sposob nastepujacy:
"Odnośnie Al-Manar - jest to co najwyżej argument za tym, że Al-Manar nie odcina się od mordowania cywili. Przy założeniu utożsamienia Al-Manar i Hezbollahu jest to argument przemawiający za początkowym fragmentem tezy nr 2(...) stwierdzeń uzasadniłeś tylko (na oko) 10% jednego z nich."
Wiec- jako ze od dyskutanta mozna oczekiwac choc minimalnej znajomosci tematu nie sadzilem ze musze tu pisac iz Al-Manar jest tuba propagandowa Hezb. i jest sposobem w jaki ta organizacja prowadzi wojne propagandowa. coz... ale mam nadzieje wiec ze juz wiesz.
co na to odpisujesz- ze materialy w ktorych pochwala sie terrorystow samobojcow, w ktorych nawoluje sie do podazania ich sciezka i w ktorych wroga, ktory ma zostac zabity przedstawia sie nie zolnierza IDFu a ortodoksyjnego zyda- jest potwierdzeniem w 10% tezy ze hezbollah jest organizacja antysemicka nawolujaca do mordowania cywili- to ja tez sie juz poddaje, jest to dla mnie niezrozumiale. spoko. jak rozumiem gdyby oficjalny biuletyn informacyjny IDFu umieszczal regularnie od kilku lat zdjecia palestynskich cywili z podpisem- "cel ktory nalezy zastrzelic" to bylby to arg. tylko w 10% i b. slaby za teza ze IDF ma za cel ludnosc cywilna? spoko juz to widze. Ale coz robic Twoja sprawa tak uwazac, tu juz tez nic nie moge dodac.
co do tezy 4- w wypadku ktorej zadne argumenty Cie nie przekonaly (moze byly bardzo slabe po prostu? spoko) to juz chyba nie ma dyskusji po ostatnich wystepach Hezbo. podczas wyborow i po nich, ich odezw by obalic rzad, by muzulmanie walczyli o muzulmanskie panstwo zas tezy Calipso o (jesli dobrze pamietam) dochodzeniu do wladzy demokratycznie i tworzenie panstwa pluralistycznego, mozna juz miedzy bajki wlozyc? czy ciagle nie? -
Anonim
kolejna teza byla teza o dzialalnosci hezbo. polegajacej na porwaniach. podalem Ci kilka przykladow, Ty zas napisales ze owszem to brzydko ale nie widzisz w tym regularnosci (czy cos w tym stylu). coz nie wiem od kiedy dla Ciebie zaczyna sie regularnosc. od siebie moge dodac tylko- jak widac bylo po linkach podczas kazdego otwartego konfliktu Hezb. posluguje sie metoda porwan- czesto tez konczonych egzekucjami. tyle. czy "co kazdy konflikt zbrojny" uznasz za dzialalnosc regularna i istotny element taktyki- to mi wisi, tez juz nic nie moge dodac- dla mnie to jest swiadectwo za tym.
Tylko, ze znow sie powtorze- jest to strasznie poboczny i nieistotny watek:///
dalej; przedstawilem nastepujaca teze:
>>1)-nawoluje explicite do ludobojstwa. w statucie Hezb. i w
>>wypowiedziach jego przywodcow jest nie tylko mowa o
>destrukcji >Izraela- co skonczyloby sie hekatomba- ale i o
>zamordowaniu >kazdej osoby zydowskiego pochodzenia, ktora
>bedzie miala >nieszczescie zamieszkiwac tereny bliskiego
>wschodu. Cow wiecej >uzywa jezyka naziolskiego.
rozbijmy ja:
a-nawoluje explicite do ludobojstwa. w statucie Hezb. i w
>>wypowiedziach jego przywodcow jest nie tylko mowa o
>destrukcji >Izraela- co skonczyloby sie hekatomba- ale i o
>wschodu
b-Cow wiecej
>uzywa jezyka naziolskiego.
zacznijmy od b- mysle ze po przytoczonych materialach- zydzi wampiry, zydzi najwieksi szkodnicy zydzi siedlisko chorob itp nie masz co do tego watpliwosci?
co do a-
-nadal nie odpowiedziales- czy nawolywanie do destrukcji panstwa- np. nawolywanie do destrukcji Poslki nie jest nawolywaniem do hekatomby? dla mnie jest- bo nie da sie zniszczyc panstwa, jak pokazala historia, bez gigantycznych represji i przesiedlen- patrz ZSRR. na tej samej zasadzie mozna uznac ze nawolywanie do nalotow dywanowych na teheran nie jest nawolywaniem do mordow bo przeciez jego meiszkancy zawxsze moga sie dobrowolnie wyniesc kilka dni wczesniej... tiaaaa. swietne.
i nie probuj ewentualnie znow zbijac na 30 stronnicowe dywagacje jak nalezy uzywac skadinad dosc nieprecyzyjnego slowa, jakim jest explicite- bo to jest najmniej istotne w temacie hezb.
-"ale i o
>wschodu"
czy wypowiedz Nasrallaha ktory wyraza szczescie ze zgromadzenia wszystkich Zydow w jednym miejscu bo wtedy bedzie ich latwiej zalatwic- a nie trzeba bedzie ich szukac po calym swiecie- nie jest wystarczajacym arg. za teza ze przywodcy Hezb. nawoluja do eksterminacji albo takowy plan popieraja? czy filmy w ktorych za wroga okresla sie po prostu Zyda badz zyda a nie zolnierza danego panstwa badz obywatela- nie sa dowodem?- to ja juz nie mam zamairu wiecej szukac.
To ja znow sie wycofuje, nie wiem jeszcze co mialbym Ci przytoczyc (skadinad w zaden sposob nie odniosles sie do przytaczanych wypowiedzi prominentnych politykow tej jakze fajnej org.).
Tyle. wiec nie sciemniaj Bart ze nie odnioslem sie do Twych arg- po prostu uznalem Twoje obiekcje za nie na miejscu (napisalbym wrecz- durne i czepliwe) i wycofalem sie z dyskusji w tej materii.
ze znow sie powtorze- deliberowanie na 300 postow jaki jest Hezb. i jakimi predykatami mozna go opisywac jest malo istotne- wazne jest co hezb. robil i w jaki sposob wplywal na wzajemne relacje Izraela i Palestyny- ale ten temat mimo mych usilnych prob nie byl kontynuowany w zaden sposob. -
Anonim
>masetto napisał
>i znow ad personam. a ja prosze i prosze. eh. co mam
>napisac- zes bartcwel? zes biedak, gluptka i to wszystko co
>teraz piszesz ad personam? ale mi sie juz nie chce:/ wybacz.
>moge napisac ze jak Cie np spotkam to dam w pysk, ale nie ma
>to nic wspolnego z tym watkiem (raczej z kilkoma innymi), ot
>mam intuicyjne wrazenie zes kanalia wyjatkowo zalosna ale
>moze sie myle i na zywo odechce mi sie? ale to tez nie jest
>temat na ten watek wiec nei widze sensu kontynuowania.
och i zebys sie nie obrazil na zbyt dlugo czy nie przestraszyl- w koncu targam 54 kilo i trenuje koguci boks- oczywiscie ten tekst byl li tylko reakcja na Twoje ad personam. nie mam pojecia co z Ciebie za chlop wiec i chuj mnie obchodzisz w wymairze realnym. tylko pluc moglbys przestac w koncu- za to odniesc sie (jesli masz ochote) zgodnie z obietnica do meritum tego watku- zwlaszcza jesli rzeczywiscie sie poduczyles i teraz masz szersza wiedze niz te kilka miesiecy temu. zapraszam. -
Anonim
no i przypomnial mi sie ten Twoj cudny tekst!:
"""The Simon Wiesenthal Center is one of the largest international Jewish human rights organizations"
tyle jeśli chodzi o obiektywizm" "
brawo. nic dziwnego, ze czlowiek sie zapienil. jak widze dla Ciebie organizacja ktora ma w swojej nazwie zydowskie nazwisko nie moze byc obiektywna- swietne podejscie gratuluje. a jaki poziom? to juz wole ad personam- skadinad moglbys przeprosic za ten oblesny i ordynarny tekst. -
-
bartkiller
Nie chce mi się po kawałku odpowiadać, spróbuję jakoś to wszystko ogarnąć w miarę krótko:
1. Z jednej strony doceniam Twoją nagłą chęć, aby powrócić do rzetelnej dyskusji, ale z drugiej podejrzewam, że wynika to tylko z faktu, że chwilowo Ci się nudzi i wymiana zdań skończy się jak poprzednio.
2. Nigdy w tym wątku nie przedstawiałem się jako ekspert od historii i nie miałem zamiaru toczyć sporów w jakimś rozleglejszym historycznym kontekście - z tego względu zaprosiłem do dyskusji Calipso. Moje uwagi dotyczyły głównie (jeśli dobrze pamiętam) dwóch spraw:
a) Twojego mętnego terminu "zręby polityczności", którym nieporadnie starałeś się udowodnić, że państwo Izrael istniało w obecnym kształcie już przed dinozaurami a źli arabowie te ziemie ukradli
b) Twojego stanowiska wobec Hezbollahu, które choć opiera się na kilku faktach to głównie ma u podstaw naciąganie, nadinterpretację, tendencyjność, wątpliwej jakości wnioskowanie i problemy ze zrozumieniem słowa pisanego (sądziłem, że nie będziesz się już ośmieszać z tymi żałosnymi implikacjami o nalotach dywanowych i hekatombie, a tu proszę...).
3. Jeśli sądzisz, że organizacja narodu X zwykle zabiera głos w obiektywny sposób w sprawie konfliktu, w którym naród X uczestniczy to jesteś delikatnie mówiąc niezbyt rozsądny. Ponownie jeśli sądzisz, że USA nie ma żadnych interesów na BW i ich śledztwo mogło mieć jakikolwiek inny wynik to pozostaje mi ubolewać nad Twoją naiwnością (zwróć uwagę łaskawie, zanim zaczniesz pisać (o chwilę zastanowienia nie śmiem prosić), że wcale nie neguję możliwości dokonania tego zamachu przez Hezb.)
Teraz odnośnie podpunktów w punkcie 2:
Ad 2a) Nie jestem wrogo nastawiony do narodu żydowskiego w ogólności, jak również nie jestem przeciwnikiem istnienia państwa Izrael _w ogólności_. Co niekoniecznie znaczy, że podoba mi się wprowadzone obecnie rozwiązanie. Zdaje mi się, że wielokrotnie o tym pisałem, więc to, że zarzucasz mi antysemityzm i rasizm (szczególnie w kontekście ordynarnych tekstów Bubiego o arabach) jest obraźliwe.
Ad 2b) Nikt nigdy w tym wątku nie napisał, że istnienie Hezbollahu to nie jest problem ani, że są grupą cnotliwych mnichów - poza Tobą, gdy nieudolnie próbowałeś parodiować i sprowadzać do skrajności m.in. moje stanowisko w tej sprawie - weź to pod uwagę zanim znów zaczniesz skamleć, że na Ciebie ciągle wszyscy najeżdżają ad personam, a Ty jesteś tu ostatni sprawiedliwy, który chce dyskutować merytorycznie.
Co masz konkretnie na myśli pisząc o ostatnich wystąpieniach Hezbollahu ? Z tego co ja słyszałem (choć przyznaję, że nie jestem aktywnie zainteresowany tą tematyką z braku czasu) to przegraną w wyborach przyjęli z pokorą - tym bardziej, że ich popularność mocno spada i nie bardzo mogą sobie pozwalać na jakieś wyskoki. -
Anonim
-
Ja tylko krótko w sprawie administracyjnej - nie bywam tu ostatnio za często, ale może jednak chociaż w topicach z sensowną dyskusją będziemy próbować dyskutować, a nie jeździć sobie nawzajem? To zwłaszcza do Khalida w kontekście ostatnich paru postów - przeginasz.
-
Sir Khalid Nasrallah
-
Anonim
>Sir Khalid Nasrallah napisała:
>Yes sir!
Jesteś człowiekiem o moralności alfonsa. -
Sir Khalid Nasrallah
Któż nie ugiąłby się pod pręgierzem władzy wykonawczej? Przystawienie komuś pistoletu do skroni czy zagrożenie mu torturami to przykłady technik uświęconych tradycją i zwyczajem.
(To oczywiście tak w nawiązaniu do tematu konfliktu palestyńskiego!) -
Anonim
>Sir Khalid Nasrallah napisała:
>Któż nie ugiąłby się pod pręgierzem władzy
>wykonawczej? Przystawienie komuś pistoletu do skroni czy
>zagrożenie mu torturami to przykłady technik uświęconych
>tradycją i zwyczajem.
Tobie wystarczy przystawić do głowy penisa, byś klęknął.
>(To oczywiście tak w nawiązaniu do tematu konfliktu
>palestyńskiego!)
Tak czy owak, jesteś ciubaryk.
-
Sir Khalid Nasrallah
|
|
strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...
Uniwersytet Warszawski, Filozofia
Strona 1/26
Anonim
Anonim
Anonim
Ag.
Anonim
helen
Grona tematyczne:
Miejsca grona (3)
-
RETRO Kolejowa 8/10, Warszawa