FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Witam!

Chciałam Was zapytać o studia równoległe na filozofii. Interesuje mnie przede wszystkim to, czy można sobie poradzić z realizowaniem jednocześnie programu I i II roku studiów, studiując oczywiście także na macierzystym kierunku, co jest niestety wymagane w ramach studiów równoległych w IF. Przyznam, że konieczność zaliczenia w ciagu roku dwóch lat, na których jest chyba dużo nauki, wydaje mi się dziwnym pomysłem. Jak sądzicie: można sobie z tym poradzić, nie będąc intelektualnie turbo-doładowanym? Czy w ogóle ten brak ciągłości w przypadku historii filozofii nie jest problemem? Czy możecie się podzielić wiedzą na temat tego, jaki jest poziom trudności zajęć na I i II roku, jak dużo jest czytania itd.? A może ktoś z Was studiuje filozofię jako drugi kierunek i może coś powiedzieć o tym, jak sobie z tym radzi/poradził? Będę bardzo widzięczna za wszelkie wskazówki.
  • pwl

O, dołączę się bo to dobre pytanie - przy okazji zapytam, czy jest jakaś możliwość przełożenia części historii filozofii na późniejszy etap.
  • Czarownica z Krainy Os :>

widzę, że będzie spora konkurencja, nie wiecie na czym ma polegać rozmowa kwalifikacyjna?
  • Anonim

Ja nie wiem. Nie wiem też, czy się do konkurencji zaliczę z powodów, o których wyżej...

w kazdym razie duze jest zainteresowanie z tego co zdażyłam zauwazyć, a sama też nie wiem czy można dać radę robiąc tak naprawdę 3 lata w rok... ale zobaczymy... na razie jestem na etapie zastanawiania sie czego mogą chciec od nas na tej rozmowie...; )
    pewnie mialas na swoim kierunku filozofie, mozna wiedziec z kim?
  • Anonim

Miałam z dr hab. H. Walentowicz z Zakładu Filozofii Społecznej. Bardzo dobre zajęcia, moim zdaniem.
  • Anonim

A te trzy lata w rok rzeczywiście wydają mi się problemem, zwłaszcza przy tej ilości materiału. Nie jestem pewna, ale czy to nie jest wymóg obowiązujący od tego roku?

nie, to juz bylo wczesniej, bo kolezanka z filozofii opowiadala mi jak jej znajomi mecza sie na rozwnoleglych, majac filozofie starozytna, sredniowieczna i nowozytna
  • Anonim

Aha, dzięki, przynajmniej nie będę sobie wyrzucać, że się w zeszłym roku nie zdecydowałam...

zawsze warto sprobowac :) pomimo takich wymagań; )
  • Anonim

A wiesz może, czy jest jakieś pole manewru, tzn. czy można coś przełożyć, czy trzeba koniecznie wszystko zaliczyć w ciągu roku?

podobno można mieć jeden warunek :)
    ale pewna nie jestem
  • Anonim

Dzięki. Może ktoś napisze coś jeszcze o samych studiach.

też mam taką nadzieję
  • Kot z Cheshire

Ludzie to robią, więc się da :) choć łatwe to zapewne nie jest.. niewykluczone, że będzie trzeba sobie jakieś egzaminy przełożyć na wrzesień...
  • joasia2000

Trochę mnie zadziwia ten wątek... Nie słyszałam nigdzie, że trzeba zrobić 2 lata w rok. A nie możecie się nie przyznać, ze studiujecie gdzie indziej i iść normalnym trybem?
  • Kot z Cheshire

Jeżeli chce się być przyjętym na studia w trybie równoległym, to trzeba zrobić dwa lata w rok. I nie można wtedy się 'nie przyznać' :P Jeżeli ktoś zda na studia normalnie, przechodząc procedurę rekrutacyjną, to idzie normalny trybem, jak każdy inny student. Zresztą w obu wypadkach trudno się "nie przyznać", bo trzeba złożyć pismo, że matura jest na macierzystym kierunku.
  • pwl

>joasia2000 napisała:
    >Trochę mnie zadziwia ten wątek... Nie
    >słyszałam nigdzie, że trzeba zrobić 2
    >lata w rok. A nie możecie się nie przyznać,
    >ze studiujecie gdzie indziej i iść normalnym
    >trybem?

http://www.filozofia.uw.edu.pl/rekr... :>

Teoretycznie pewnie można, ale:
    a) po 4 latach od zdania matury i studiach wybitnie antyhumanistycznych moje szanse zdania jakiegokolwiek egzaminu np. z języka polskiego bliskie są zeru
    b) jeśli ktoś się "nie przyzna", to traci automatycznie szansę
    - przepisania jakichkolwiek przedmiotów (co mnie pewnie uratuje od zaliczania 3 rzeczy na I i II roku)
    - automatycznego zaliczenia WF-u, lektoratów i ew. 'przedmiotów ogólnouniwersyteckich' z poprzedniego kierunku studiów

A i tak pewnie okaże się, że jedna osoba na jednej uczelni nie może mieć dwóch indeksów, więc się ktoś przyczepi :>
    Mnie denerwuje tylko ta konieczność złożenia rozliczonego indeksu, bo od kiedy u nas na wydziale od 2 lat o rozliczeniu decyduje USOS a nie indeks, to nie mam 3/4 wpisów i będę musiał jakieś niesamowite podchody robić :(
  • Anonim

A wiecie może, czy trwająca cztery semestry (raz w tygodniu) łacina zalicza język klasyczny na filozofii? 30 godzin logiki pewnie nie zalicza tej logiki z pierwszego roku, prawda? I czy możecie, studenci filozofii, napisać coś o tym, jak dużo nauki i czytania jest w sumie na I i II roku?
  • Anonim

Kiedy się przechodzi rekrutację jak inni, Cheshire Cat, nie trzeba robić dwóch lat w rok?? To mnie zmarwiłeś... Rejestracja kandydatów już zamknięta i za późno na egzamin. A jak o tym dłużej myślę, trzy lata w rok coraz bardziej wydają mi się nierealne... Ech... Co robić?
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki