FiloZofia UW [1223]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jak to naprawdę jest z tym przekładaniem w IFie? Chciałabym (a raczej muszę, bo 2 sesje na głowie) przełożyć na wrzesień HFS. Wybrałam się więc do p. Marii w celu dowiedzenia się czegoś więcej odnośnie podania, które trzeba z tego względu napisać. A ta mi odpowiedział (a raczej odkrzyknęła): "Co tez Pani wymyśla? Jakie przekładanie? Nic takiego nie wchodzi w grę!Trzeba było wczesniej przemyśleć wszystkie konsekwencje wyboru drugiego kierunku studiów!!!"

Pocieszyła jednak, że jak przyjdę na egzamin we wrześniu, to jedynie przepadnie mi pierwszy termin.

Ale: przecież studenci przekładają sobie b. często egzaminy (przynajmniej na innych wydziałach). Więc jak to jest? Poradźcie, co się w takiej syt. robi?
  • widelczyk pomocnik

Hmm..
    Odkrzykiwaniem pani Marii nie radze sie przejmowac, bo taka chyba juz natura pan z sekretariatu, ze nie odpowiadaja normalnie, a odkrzykuja. Taka tez ich natura, ze nie powiedza po prostu, lecz nastrasza, sponiewieraja, rece do gory wzniosa i uzala sie do Boga nad glupota studentow.

A jesli chodzi o przekladanie egzaminow: nie jest to zaden problem, wystarczy jedynie pogadac z wykladowca (jesli prof. Dembinska - to na pewno nie bedzie robila problemow), napisac podanie do prof Dobieszewskiego (nie pamietam, czy profesor, ale i tak on decyduje), ktory z reguly takie podania zalatwia pozytywnie. Po czym nalezy podanie zlozyc do pani Marii, wysluchac kolejnej dawki lamentow na tematy zwiazane z niskim poziomem umyslowym osob studiujacych. Wtedy mozna spokojnie pojawic sie dopiero we wrzesniu.

PS. Czasem nie trzeba nawet pisac podania, wystarczy samo pojawienie sie dopiero we wrzesniu; )
  • Kamil

podążając za wątkiem- jeżeli nie zalicze czegoś w sesji letniej, to czy musze coś robić, żeby móc zaliczyć w poprawkowej, czy też działa to jak automat i wystarczy tylko przyjść wówczas i zdać?
  • nF

Zgadza się.
  • Anonim

Jesli zdawałeś w pierwszym tyerminie i Ci się nie udało to musisz iść do pani Marii i poprosić o kartę egzaminacyjną na egzamin poprawkowy
  • mów do mnie per 'wers'

A to chyba jakaś nowość :) Chociaż w sumie to zdarzyło mi się w życiu nie zdać jednego tylko egzaminu, ale nawet wówczas nie trzeba było nic innego robić poza przyjściem i zdaniem w sesji poprawkowej. Egzamin ten był 3lata temu, więc coś się mogło pozmieniać, ale byłbym szczerze zdziwiony takiemu bezmyślnemu formalizmowi.
  • Anonim

Dziękuję za pocieszającą radę. Napisze podanie i już:) I chyba muszę się powoli zacząć uodparniać na gadki p. Marii, bo bez tego ciężko będzie:)
  • Anonim

I jeszcze jedno pytanie:

Czy do tego typu podań niezbędne jest dołączenie jakiegoś zaświadczenia, że się studiuje gdzieś indziej, czy też planu sesji z pieczątką z dziekanatu? Czy wystarczy samo pismo?

bardzo proszę o jakąś podpowiedź, bo chciałabym załatwić sprawę za jednym zamachem i bez zbędnych nieporozumień z p. M.

thx z góry
  • widelczyk pomocnik

Zaświadczenie może się przydać, aczkolwiek rytualny zwrot " trudne okoliczności życiowe" powinien wystarczyć; )
  • Łachim

A czy nie przystąpienie w ogóle do egzaminu jest traktowane tak samo jak nie zaliczenie go? Chodzi mi o to, że jeżeli w ogóle nie pojawię się na którymkolwiek egzaminie w sesji letniej z historii (bo to o ten przedmiot chodzi) to czy mogę mieć z tego tytułu problemy jeśl idzie o przystąpienie do niego we wrześniu?

I drugie pytanie: Jeśli odpowiedź na powyższe pytanie brzmi "nie ma problemu" to ponawiam prośbę którejś z powyższych osób - czy wie ktoś, czy wystarczy przyjść danego dnia w sesji poprawkowej, czy też konieczne są jakieś podania lub inne formalności?
  • Anonim

Nie wiem jak w praktyce, ale Pani Maria powiedziała mi tak:

"II termin jest dla osób, które
    a) dostały 2 w I terminie
    b) nie przysżły w ogóle na I termin.

jeśli ktoś się nie pojawi w I terminie, NIE dostaje w żadnym wypadku 2 ! Przychodzi sobie we wrześniu jakby nigdy nic (nic nie trzeba załatwiać), z tą różnicą, że jak mu się noga podwinie, to nie ma szansy na poprawkę."

• widelczyk pomocnik

Szansę na poprawkę ma, ale nazywa się to "warunek" i kosztuje ok 300zl :P
  • Łachim

Rozumiem...dzięki za informacje :)
  • Tommy

Na Twoim miejscu bym nie rezygnował, ja do wczoraj równiez nie byłem nigdzie zapisany, wkręciłem sie dość sprytnie do Boczara (to sie może nie udać już), ale do Dembińskiej można jeszcze bez żadnego problemu. Ja chciałem tego uniknąć, ponieważ celuję w ocenę dostateczną :]]]]
    NIe poddawaj sie!!!
  • pytlak

U mnie na egzaminie u Pani Dobrohny Dembinskiej bylo bardzo luźno, gdybyś przyszedł niezapisany i poprosił o przeegzaminowanie to myslę, że bardzo prawdopodobne, że zrobiła by to.
  • Łachim

No tak...z tym, że dochodzi tu po prostu jeszcze jeden czynnik, bardzo istotny. Otóż ja także celuję w ocenę dostateczną, ale...na dziś dzień to nierealne :/ Nie ma po prostu szans na to, że otrzymam taką ocenę w chwili obecnej, przy aktualnym stanie mojej wiedzy. Dlatego zostawię to na wrzesień. Do tego czasu bez większego problemu zdołam się odpowiednio przygotować. Teraz już raczej istotne, by nie mieć nic poza tym na głowie, tzn. zaliczyć wszystko inne.

Niemniej dzięki za wsparcie i dodatkowe informacje :)
  • Anonim

Warunki są dostępne od drugiego roku. Na pierwszym z tego co wiem trzeba mieć zaliczone wszystko.
  • Tommy

Jeśli nie umiesz absolutnie NIC, to umiesz niewiele mniej ode mnie. Naprawdę warto spróbować, nic do stracenia,a można zyskac spokojne wakacje. Może podpasuja Ci pytania, może egzaminator bedzie miał dobry humor, a w 4 dni spokojnie można nauczyć się wiekszości pytań na 3.
    No ale your choice
| |

strona internetowa IF UW: http://filozofiauw.wikidot.com To grono *NIE* służy do ogłaszania...

Uniwersytet Warszawski, Filozofia

Zapisz się do klasy

Strona 1/26

Anonim

Anonim

Anonim

Ag.

Anonim

helen

Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki