-
Parapet
mi najbardziej podobało się to, że film związany jest z tematem II WŚ, a nie ma wątku o Żydach heh.
co poza tym. jak wiadomo również miałam ogromne oczekiwania, od dłuższego już czasu, i tak przypuszczałam że nastawiając się na coś wybitnego mogę się tylko zawieść.
zawód może jakiś bardzo bolesny nie jest, ale jest.
nic nowego Smarzowski tym filmem nie wniósł, w gruncie rzeczy podobne historie nieraz już się widywało (okrucieństwa wojny - dla lepszego efektu nie szczędzi się ich - popychające ludzi do takich a nie innych zachowań, główny bohater niezłomnie stawiający czoła tym złym - sowieckim żołnierzom czy przedstawicielom nowej władzy; a ci źli są tu naprawdę źli i zepsuci jak siemasz).
takie historie pewnikiem na ludzi działają, ale ja już trochę na nie zobojętniałam.
zgadzam się że aktorzy dużo dobrego zdziałali, ale i tu jakichś wielkich rewelacji nie widzę.
Dom zły podobał mi się o wiele bardziej. -
Martyna Ponezisz
Też sie zastanawialam nad tym filmem ale chyba po "ciemności" mam na razie dosść takich klimatów, film był swietny ale co za dużo to niezdrowo :P -
Katka
witam wszystkich po dłuższej przerwie :)
>Mistrzowie: Wajda i jego filmy z lat 70tych, Bałabanow i Haneke :>
już wiem bapsi, dlaczego Ci się wczoraj na dyskusję o Haneke zebrało :) -
Vee
Rozmowa z Erwinem Krukiem, o tym dlaczego tematykę Mazurów podjęto dopiero teraz i jak bardzo to było potrzebne:
http://www.portalfilmowy.pl/wydarze... -