Film [12750]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • STAMiNA™

Główna rola Emmanuelle Béart
    Marcin albo widział albo zobaczy hehe :)
  • STIG_HELMER

A propos "bólu po stracie dziecka"... widzieliście Vinyan ? Du Welz nie kryje inspiracji Polańskim i zrobił dopiero dwa filmy... ale to co w nich zaprezentował bardzo dobrze rokuje. Dając mu nieco kredytu zaufania powiem że to najwybitniejszy współczesny twórca grozy... Od razu mówię że Vinyan nie jest filmem rozrywkowym... trzyma się co prawda gatunku ale tej jego autorskiej, dojrzałej strony ... i nie są to do końca postlynchwskie siki.

Nie jest to pewnikiem film dla bapsiego i staminy... ale stamina powinien zobaczyć bo chyba lubi gołst story - a Vinyan jest zdecydowanie wybitną pozycją w tym nurcie.

ps V na filmwebie ma ocene 4.4... co jest dla mnie najbardziej z tego wszystkiego przerażające.
  • STIG_HELMER

>STAMiNA™ napisał

>Marcin albo widział albo zobaczy hehe :)

ale tylko wtedy gdy będziesz miał dobry dzień - ostrzegam...
  • bapsi

>STIG_HELMER napisał
    >>STAMiNA™ napisał
    >
    >>Marcin albo widział albo zobaczy hehe :)
    >
    >ale tylko wtedy gdy będziesz miał dobry dzień -
    >ostrzegam...

ten marcin,to pewnikiem ja,stigu :>...beartowa zawsze chetnie :)...
  • Anonim

>STIG_HELMER napisał

>
    >ps V na filmwebie ma ocene 4.4... co jest dla mnie
    >najbardziej z tego wszystkiego przerażające.
    >

I bądź człowieku mądry! Ocena mnie z nóg zwaliła. I komu tu wierzyć? Ale dodam do filmów do obejrzenia, a nuż sie mi spodoba...
  • bapsi

kontynuujac - na pewno obejrze! niewazne - dla mnie,nie dla mnie :>...
  • STIG_HELMER

No zobacz... zdjęcia ładne, nie stracisz czasu...
  • STIG_HELMER

"Ten film jest obrazą dla ludzi którzy przeżyli tragedię związaną z tsunamii. Co oni mogą sobie pomyśleć oglądając coś takiego? Za przeproszeniem ten film jest p o j e b a n y"

z filmwebu :)
  • Parapet

jak to dobrze że są ludzie którzy potrafią wytknąć takie chamstwo, te reżysery to myślą że już nie wiadomo kim są! tak żerować na tragedii :(

• Katka

Stamina, ostrzegam, nie oglądaj tego filmu w żadnym wypadku :))

Był niedawno w c+ i zachęcona komentarzami zbulwersowanych filmwebowiczów obejrzałam... Zwykle oznacza to dobry film :) Wcale nie był "pojebany" jak utrzymywali niektórzy, a ostatnia rzekomo "chora" scena niczym mnie nie zaskoczyła i nie było w niej nic bulwersującego. Może szkoda...

Muszę przyznać, że dawno się tak nie wynudziłam. Dzielnie wytrzymałam do końca, ale przeżywałam prawdziwe męki. Zdjęcia rzeczywiście są dobre, ale to nie wystarcza.
    Nie dość, że nie dzieje się ZUPEŁNIE nic przez 90% filmu, do tego główne przesłanie jest bardzo wydumane i naciągane. Ten film to nawet nie wydmuszka, to rozdmuchany do gigantycznych rozmiarów balon. Film udaje natchniony, a moim zdaniem nie niesie ze sobą zupełnie nic.
    Brakuje akcji, napięcia, strachu, emocji i w ogóle czegokolwiek, co zachęca do oglądania do końca.

Nawet Beart nie jest taka, jaka była. Zawsze uważałam ją za ideał kobiecej urody, śliczne oczy usta, kobiece kształty. Niestety aktorka zniszczyła swoje cudnego kształtu usta, pompując je (silikonem?) do granic możliwości, przez co w filmie wygląda w większości scen jak zdziwiony kaczor.

Moja ocena na fw 2/10 (powinnam dać 1/10, ale punkt w górę z kilka ostatnich scen i cały motyw z "chłopcami", szkoda, że ciekawie zaczyna się robić dopiero w ostatnich minutach filmu, po wielominutowym brnięciu przez pnącza i błota nuuudy)

edit: dopiero doczytałam komentarz Stiga. widocznie jestem za głupia i nie zrozumiałam tego dzieła :)
  • STIG_HELMER

Tam nie ma nic do rozumienia. Problem chyba tkwi w widzach (acz może to faktycznie hermetyczny film). Jakoś niespecjalnie mnie twoja opinia dziwi...
  • Parapet

>Katka napisała:

>Nie dość, że nie dzieje się ZUPEŁNIE nic przez 90%
    >filmu, do tego główne przesłanie jest bardzo wydumane i
    >naciągane.

dlaczego? moim zdaniem tu akurat nie ma się do czego przyczepić. ale ja lubię Antychrysta, a widzę pewne podobienstwo między obydwoma filmami :>

>
    >Nawet Beart nie jest taka, jaka była. Zawsze uważałam ją
    >za ideał kobiecej urody, śliczne oczy usta, kobiece
    >kształty. Niestety aktorka zniszczyła swoje cudnego
    >kształtu usta, pompując je (silikonem?) do granic
    >możliwości, przez co w filmie wygląda w większości scen
    >jak zdziwiony kaczor.

ja jej nigdy nie lubiłam, a w tym filmie to już po prostu znieść nie mogłam. te jej pokąsane przez szerszenie, wygięte w dół usta skutecznie odwracały moją uwagę od innych elementów filmu. brrr

przyznam że lekko się tego filmu nie ogląda, faktycznie można skwitować to zdaniem że nic się nie dzieje i jest wydumany etc. dla mnie jednak ma sobie coś co przykuwa uwagę i zapada w pamięć. a zdjęcia miszcz po prostu (może znowu dałam się nabrać, jak to ja :>).
  • STIG_HELMER

Są ludzie którzy twierdzą, że na płytach ambientowych "nic się nie dzieje" bo "nie ma tam rytmu i gitar"... <wzrusza ramionami>

>Był niedawno w c+ i zachęcona komentarzami zbulwersowanych filmwebowiczów obejrzałam... Zwykle >oznacza to dobry film :) Wcale nie był "pojebany" jak utrzymywali niektórzy, a ostatnia rzekomo "chora" >scena niczym mnie nie zaskoczyła i nie było w niej nic bulwersującego. Może szkoda...

Nie wiem po co ludzie czytają takie rzeczy przed filmem, sugerują się potem nimi w trakcie seansu a potem przychodzą na portale filmowe i piszą to samo.
  • Parapet

za to ja się chyba zasugerowałam tekstami o arcydziele artystycznego horroru, pewnie dlatego mi się podobał :D
  • STIG_HELMER

Ale nie streszczałem jakiś scen i nie pierdoliłem głupot itd

Ja wcześniej widziałem "Kalwarie" tego samego reżysera która jest również ciekawym filmem, ale zupełnie innym. Mniej "subtelnym" ( chyba złe słowo - mniej awangardowym też będzie złym, chyba "bardziej klasycznym" było najtrafniejszym określeniem) i bardziej groteskowym.

Jak ci się podobają takie rzeczy zobacz też Australijski "Van Diemen's Land" http://www.youtube.com/watch?v=8tmH... . Kiedyś powiedziałem że to filmowa wersja muzyki Strzyboga ( http://www.youtube.com/watch?v=hHhK... ), jakiś czas później ku swojej radości dowiedziałem się, że pochodzi z tego regionu gdzie kręcono ten film.

"Vallhalle" pewnie już widziałaś...

Van Diemen's Land Trailer

Git! 0

Kit! 0

Striborg - Perceiving The World With Hate

Git! 0

Kit! 0

• Parapet

>STIG_HELMER napisał
    >Ale nie streszczałem jakiś scen i nie pierdoliłem głupot
    >itd

to nie był wyrzut jakby co :)

>Jak ci się podobają takie rzeczy zobacz też Australijski
    >"Van Diemen's Land"
    > http://www.youtube.com/watch?v=8tmH... . Kiedyś
    >powiedziałem że to filmowa wersja muzyki Strzyboga (
    > http://www.youtube.com/watch?v=hHhK... ), jakiś czas
    >później ku swojej radości dowiedziałem się, że
    >pochodzi z tego regionu gdzie kręcono ten film.

kolejny z powalającą średnią heheh. to od razu bardziej zachęca :> jak się nadarzy okazja to zobaczę

>"Vallhalle" pewnie już widziałaś...

nie widziałam i nawet nie był to najbardziej kręcący mnie film Refna. ale wezmę pod uwagę w takim razie (zresztą jeśli chodzi o horrory i im podobne to mi można wszystko polecać, mam pojemny gust w tym zakresie)
  • STIG_HELMER

No filmy z syklu "nie dzieje się ZUPEŁNIE nic przez 90% filmu ! Wielominutowe brnięcie przez pnącza i błota nuuudy!" . Polecam.
  • STIG_HELMER

Muszę w końcu "Summer love" zobaczyć... uwierzyłem że to zły, niewarty uwagi film a podejrzewam że może być tak samo jak ze wspomnianymi wyżej.
  • Parapet

Summer love? filmweb pokazuje mi takie cuś

http://www.filmweb.pl/film/Let nia+miłość-2006-263363
    http://www.filmweb.pl/film/Summer+L...

chyba nie o te chodziło :>
  • STIG_HELMER

http://www.filmweb.pl/film/Letnia+m...

"Summer love" Piotra Uklańskiego. Ja nie widziałem, ale od lat czytam same złe rzeczy o tym filmie.
  • 1
  • 2
| |

Grono miłośników filmu, kina, festiwali filmowych i wszystkiego co wiąże się z tą branżą.

Fotki

Miejsca grona (1)