Fabryka prawa [1064]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

nie reprezentuja na podstawie umowy zlecenia
  • Anonim

a z tego co mi wiadomo krislex nie ztrudnia ani radców ani adwokatów ,ale aplikantów sądowych
  • Str8

a kto występuje w Sądzie? aplikantowi ktoś musi udzielić substytucji...
  • Anonim

toż napisałam ze dopiero przymierzaja sie do reprezentowania w sadzie, a nie ze reprezentują
  • Anonim

chłopcy nie mają dość odwagi, żeby bawić się w art. 87 par. 1 kpc? dziwne....

większość kadry to aplikanci pozaetatowi z sądu i prokuratury...
  • ♥JA jedyna i niepowtarzalna♥

MAM WIELKI PROBLEM I PROSZE O POMOC!!

Moj facet placi swojej bylej 300 zl alimentow na dziecko ktorym sam sie zajmuje (z przyczyn prywatnych narazie nie moze wystapic do sadu o zniesienie alimentow i przyznanie ich bylej zonie) narazie chcielismy sie dowiedziec czy istnieje mozliwosc odliczenia (na podstawie rachunkow/faktur) kwoty jaka wydal na dziecko, np ubrania, zabawki, jedzenie itp od alimentow jakie przesyla bylej zonie... nie chodzi juz nawet o te pieniadze tylko o sam fakt... woli wydac 300 zl wiecej na dziecko niz dac je bylej zeby miala za co na imprezy chodzic... i jeszcze jedno, jezeli taka mozliwosc istnieje to jaka kwote maksymalnie mozna sobie odliczyc??

BLAGAM O POMOC!!
  • Agata

przeczytaj sobie kilka art z kodeksu rodzinnego i opiekunczego od momentu gdzie jest obowiazek alimentacyjny czyli od art. 128 moze cos sobie dopasujesz bo ciezko jest powiedziec cokolwiek jesli nie zna sie dokladniej stanu faktycznego natomiast z tego co mi wiadomo to alimentow sie nie odlicza poza tym nie napisalas od czego chciecie te alimenty odliczac, obowiazek alimentacyjny moze byc zminiony lub zniesiony tylko przez sad bo przez niego zostal nadany ale skoro dziecko i tak przebywa z ojcem to nie wiem czy nie lepiej jednak ta sprawe wniesc do sadu,
    powodzenia
  • Karolije z Ludzi Lodu

Witam serdecznie.Jestem przed rozprawą rozwodową(tydzień przed) Moja żona ponad rok temu wniosła sprawę o rozwód lecz sąd ogłosił separację.Żona mnie zdradzała, mamy jedą córkę 16 letnią.Żona nigdy nie pracowała miała dużo swobody,ja wyjeżdzałem do pracy do Niemiec aby zapewnić rodzinie utrzymanie bo w miasteczku w którym mieszkaliśmy( naPodkarpaciu) nie było dla mnie pracy. nie Moja małżonka jest w ciązy z jednym z kochanków i zamierza ułożyć sobie z nim życie, mieszka z nim i córką w wynajętym mieszkaniu Ja także pozbyłem się wszelkich złudzeń i zamieszkałem wz kobietą w mieszkaniu które prawnie jest naszą wspólnotą majątkową z żoną.Złóżyłem podanie o odroczenie rozprawy w dniu 25 06 bo w ten dzień mam szkolenie(w obecnej chwili jestem bezrobotnym niezarejestrowanym w PUP) Jednak z racji iż żona nigdy nie pracowała( przez 2 lata prowadziła sklep który zbankrutował a pieniądze które jej dałem na ozkręcenie interesu nigdy nam się nie zwróciły.Po za tym zdradzała mnie i nie włożyła żadnego wkładu w ten nasz wspólny dom,nie chcę by po rozwodzie ona otrzymała np jego połowę(lub pieniądze za mieszkanie) gdyż nie chcę by żył za to jej kochanek.Dałem jej do podpisania pismo na którym mogła się zrzec roszczeń majątkowych,(jedyne co płacę to alimenty na dziecko 300 zł)1) moje pierwsze pytanie brzmi;czy jest szansa na to aby nie odebrała mi tego mieszkania?2)czy dobrze robię odwlekając sprawę?Ona jest w 4 miesiącu ciązy jeśli rozwód by się odbył po rozwiązaniu ona nie ma jak dać dziecku nazwiska bo jak da moje( żona ma takie samo jak ja) to mogę chyba ją o to oskarżyć?Robię to po to aby nie stracić tego mieszkania. Proszę o pomoc gdyż nie stać mnie na adwokata,a naparwdę się boję.Czuję że żona robi z siebie ofiarę.na pewno wypomni mi że wyjeżdzałem.Z góry dziękuję za pomoc.
  • Anonim

z tego co sie orientuje powinienes dostac rozwod szybko i bez problemu, a to wlasnie ze wzgledu na ciążę żony. jak mowisz ojciec dziecka jest i oboje chcą sobie razem ułozyc zycie, sad w takich przypadkach kieruje sie dobrem nienarodzonego dziecka.
    Zona po rozwodzi emoze wrocic do poprzedniego nazwiska albo zostac przy obecnym(wybor nalezy tylko do niej! ma na to 3 miesiące) Jeżeli dziecko urodziło się w czasie trwania małżeństwa albo przed upływem trzystu dni od jego ustania domniemywa się, że pochodzi ono od męża matki. Ty mozesz wowczas zlozyc pozew o zaprzeczenie ojcostwa, może zrobic to rowniez matka dziecka.
    Jeseli nastepnie dziecko nei zostanie uznane przez biologicznego ojca i jezeli ojcostwo nie zostanieustalone sądownie to siłą rzeczy bedzie nosic ono nazwisko matki, ktore jesli go nie zmieni, bedzi etakie samo jak twoje.
    co do mieszkania natomiast... nie wiem czy do pozwu zony dolaczony byl wniosek o podzial majatku ? czy sad bedzieo orzekal o winie?
    Art. 43. § 1. Kodeksu rodzinnego i opiekunczego "Oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym.
    § 2. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątk(...)
    § 3. Przy ocenie, w jakim stopniu każdy z małżonków przyczynił się do powstania majątku wspólnego, uwzględnia się także nakład osobistej pracy przy wychowaniu dzieci i we wspólnym gospodarstwie domowym".
    Poza tym:
    Art 58 §2 kro "(...) Na zgodny wniosek stron sąd może w wyroku orzekającym rozwód orzec również o podziale wspólnego mieszkania albo o przyznaniu mieszkania jednemu z małżonków, jeżeli drugi małżonek wyraża zgodę na jego opuszczenie bez dostarczenia lokalu zamiennego i pomieszczenia zastępczego, o ile podział bądź jego przyznanie jednemu z małżonków są możliwe." Art 58 §4 kro "Orzekając o wspólnym mieszkaniu małżonków sąd uwzględnia przede wszystkim potrzeby dzieci i małżonka, któremu powierza wykonywanie władzy rodzicielskiej."
  • Tatiana

Witam zmienie troche temat.
    Mam taki problem a nie znam sie na "prawie"
    Jestem na urlopie wychowawczym i chcialabym podjac dodatkowa prace czy moge zostac zatrudniona na stała unowę o pracę czy tylko na umowę zlecenie,oczywiscie nie zwalniajac sie z poprzedniej pracy.
    Z góry dziekuje za informacje pozdrawiam.
  • yo!

spójrz sobie do art. 182 z indeksem 2 z kodeksu pracy który mówi o takiej sytuacji

w czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości osobistej opieki nad dzieckiem

więc możesz w dowolnej formie pracować, ale musisz też pamiętać o paragrafie 2 którym mówi, że jeżeli pracodawca dowie się, że możesz pracować (albo pracujesz) to może Ci wyznaczyć termin na powrót do pracy (nie wcześniej niż na za 3 dni i nie później niż na za 30 dni)

zatem słuszną będzie uwaga Twojego pracodawcy "skoro możesz pracować u Kowalskiego to możesz i u mnie"

to na szybko i pokrótce
  • Tatiana

Dziekuje :)
  • stefano

To już trochę stary post, więc pewnie sprawa już załatwiona ale jeśli nie to niech twój facet przestanie płacić matce jeżeli to on tylko i wyłącznie się zajmuje tym dzieckiem. Alimenty zostały przyznane dziecku a tylko ich płatność została określona jako "do rąk matki" ale to tylko dlatego, że sąd określił miejsce zamieszkania dziecka przy matce. W związku z czym po prostu jej się nie należą i co więcej na upartego mógłby nawet żądać zwrotu pieniędzy, które jej płacił odkąd tylko i wyłącznie on zajmuje się dzieckiem.
    Nie rozumiem tylko tego dlaczego nie może wystąpić o zniesienie alimentów - jakaś tajemnicza sprawa..., bo problem może być taki, że jak przestanie płacić to ex może wystąpić do komornika a z nim to już ciężka sprawa cokolwiek wytłumaczyć ale te wszystkie faktury (np. za przedszkole mogą się tutaj przydać).
| |

Grono dla tych, którzy uczestniczą, uczestniczyli lub mają zamiar rozpocząć swój trud pracy w ...

Fotki

Miejsca grona (0)