ENGLISH [2519]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

to jest jedno z moich hobby, zbieram ksiazki anglojezyczne
    moze macie jakies tytuly godne polecnie??

druga sprawa to taka, badam nieco rynek; ]
    jestem obecnie w USA, mam mozliwosci kupienia ksiazek za grosze, myslsam o tym czy by ich nie sprzedawac pozniej w antykwariatach badz na allegro... jak myslicie czy na tym nie strace?

stad tez moje pytanie, chce zobaczyc czy ludzie kupuja kasiazki po ang, i jesli tak to jakie...? i do jakich kwot?

• Anonim

ja sprzedałam na allegro Harrisa "Red Dragon" za 15 zł i "Draculę" za coś ok.10 zł,także sporo się traci niestety
  • Natson.

ja czytam tylko zazwyczaj po angielsku^^
  • Daria!; )

Czytam, czytam :) I dla przyjemnosci i do szkoly :P
  • Drzemi

Czytam. :] Ostatnio zacząłem dla przyjemności a nie na uczelnię "Black Hawk Down". :]
  • RMK

czytanie po angilsku brdzo rozwija :). moja ulubiona ksiazka jest Winnie-the-Pooh poprostu jest super przeczytalem ja juz 7 razy... :) jest boska :)
  • *paulinka*

tez czytam po ang, a czy oplaca sie sprzedawanie,to ciezko powiedziec, ja np wole kupic ksiazke angielska niz ja wypozyczyc, wiec jakbys miala jakies interesujace tytuly to moze bym sie skusila na jakas ksiazke
  • Anonim

ja planuje w najblizszym czasie "Idont know how she does it"Allison Pearson, czytałak po Polsku ,śmieszne; )
  • Anonim

Ja czytam książki, które w polsce są bardzo wyczekiwane. Np taki harry potter (dla mnie osobiście dno, ale czytałam po angielsku jak nie miałam nic innego). teraz zabieram się za "Devil wears Prada" - mam nadzieje, że nie przekreciłam tytułu. A Alchemik po angielsku jest super! No i oczywiście kupuje, bo z wypożyczaniem to jednak różnie bywa... Najcześciej nie ma książek, które by sie chciało przeczytać, niestety :/
  • Ewa :)

Czytam, kupuję;) I znam kilka osób, ktre tez czytają i kupują.
  • Ala

Ewa, gdzie kupujesz? potrzebuję adres jakiejś dobrej angielskiej (ewentualnie amerykańskiej) księgarni, ponieważ mój native speaker ma w następny piątek urodziny i chcemy mu kupić książkę o małych dzieciach (za jakiś czas będzie ojcem:))
    najlepiej by było jeśli ta księgarnia byłaby gdzieś w centrum lub na Mokotowie, bo mieszkam poza Warszawą a tam mam najbliżej:)
  • Anonim

Polecam American Bookstore - jest na Nowym Świecie, w Galerii Mokotów, w Arkadii i jeszcze w paru miejscach ( http://www.americanbookstore.pl/ ), w niektórych Empikach też cos się znajdzie.
    A książki i wypożyczam, i kupuję - choć ostatnio coraz cześciej wypożyczam, bo gdybym kupowała tyle ile bym chciała, to szybko zbankrutowałabym - niestety angielskie wersje są sporo droższe od polskich :/.
  • Patryk Kasztan

Hej! Ja na razie nie czytałem żadnej ksiażki po angielsku, bo trochę się obawiam, że sobie nie poradzę... A jaki jest Wasz sposó na czytanie? Tłumaczenie każdego słowa, czy obczajanie ogólnego sensu książki...? :)
    Pozdrawiam!
  • Ala

zabrałam się dzisiaj za Winnie the Pooh- super!!:)

Krzywho, czytam raczej bez słownika, chyba że zdarzy się zdanie z którego nie znam żadnego słowa. to tak jak z każdym tekstem w innym języku:) czytam z kontekstu.
  • Mαρτα

w sumie jakieś takie prostsze to też czytam po angielsku...teraz przymierzam się do "Anioły i Demony" D.Browna. "KLdV" przeczytałam i jestem zachwycona:) a pomysł z tymi książkami jest całkiem niezły....
  • Patryk Kasztan

Ala - Ach tak... No to fajnie! :) Może i ja się w końcu odważę... Pójdę za Twoim przykładem i zapożyczę Puchatka, albo spróbuję czegoś Pratchetta... :)
  • cześć agatka

ja lubie klasyke
    The Picture of Dorian Gray
    Moll Flanders Dickens'a
    Wuthering Hights
    ale jesli cos na początek...
    Dady's little girl Mary Higgins Clark- to polecam jesli lubisz kryminały, ciekawe i łatwo napisane
  • Anonim

Krzywho mysle, że nie masz sie czego obawiać. Na poziomie FCE czy CAE czytanie po angielsku nie powinno Ci sprawiać praktycznie żadnych problemów. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie czytania ksiązki ze słownikiem z czysto technicznej przyczyny, natomiast jak najbardziej jestem za delikantym podkreślaniem ołówkiem złotych myśli, ciekawych sformułowań (w sumie tak jak podczas czytania w ojczystym języku) czy słówek. (Jeżeli ma sie oczywiscie ten luksus czytania własnych książek) Nie miałem jescze okazji ocowania z Kubusiem Puchatkiem po angielsku :) Mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie jest ten American Bookstore na Nowym Świecie? Bo chociaż wiem gdzie jest w Arkadii, tak nie mam pojęcia gdzie znajduje sie w centrum :/. W Empikach czasami trudno jest skompletować księgozbiór (np. Władca Pierścieni, 2 na 3 tomy tylko były )
  • Anonim

DaaarO - AB jest bardzo blisko skrzyżowania Nowego Światu ze Świętokrzyską (w stronę ronda de Gaulle'a), po tej stronie ulicy gdzie jest Empik (tylko że na drugim końcu). A co do czytania: tylko czytając można się naprawdę dobrze nauczyć języka obcego - z początku zawsze jest ciężko, ale później widać rezultaty:) Krzywho - na początek nie polecam Pratchetta, bo choć jego książki są świetne, to nie należą do najłatwiejszych jeśli chodzi o słownictwo - na początek najlepiej coś lekkiego, ciekawego i niezbyt długiego :) Polecam klasykę Tennessee Williams - A Streetcar named Desire czy The Glass Menagerie jeśli ktoś lubi sztuki, Pottera się dośc lekko czyta, Eragona Paoliniego, Klub Dantego, a jak się rozkręcisz to Tolkiena czy Puzo - praktycznie wszystko :)
  • Anonim

No to myslę, że uda mi się trafić :) Chyba :)
| |

It's the first English forum on grono.net This forum is for you, if you like English, use it! We sp...

Fotki

Miejsca grona (1)