ENGLISH [2519]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • janus

co sądzicie o nauce angielskiego metodą callana?
  • Anonim

wg mnie jest to bardzo dobra metoda, bardzo dużo się nauczyłam w krótkim czasie. no i niedrogo.
  • Anonim

a ja po kilku lekcjach próbnych zrezygnowałam. ..
  • janus

dlaczego?
  • Anonim

ja także zrezygnowałam :) dla mnie ta metoda jest beznadziejna :)
  • easy

metoda callana zostala stworzona kupe lat temu i od tamtej pory najprawdopodobniej w ogole nie modyfikowana. jesli ktos chce sie nauczyc slowek typu 'wireless' (tak w metodzie callana nazywa sie radio), jak rowniez archaicznych zwrotow rodem z 'wladcy pierscieni' to serdecznie zapraszam. ma jednak jedna zalete, jesli ktos chce sie osmielic na samym poczatku nauki, napewno nie bedzie sie bal mowic juz po kilku lekcjach.
    english teacher :)
  • janus

hehe to prawda.
    mnie rozwalają niektóre pytania np. Would you prefer to be shot or to take poison? albo Which would you prefer to lose an arm or a leg?
    poza tym bardzo słabiutka jest gramatyka w callanie. (John is pushed by George; ))
  • Anonim

o ja nie moge xD

dlatego właśnie odeszłam :]
  • janus

to i tak nic. najlepszy jest patent na stage'u 9 gdzie opisane jest jak sprawić żeby gołębie się ścigały... tak to wygląda:

Two little tricks that are sometimes used to make a pigeon hurry home faster are as follows:- If the pigeon's a female bird, her owner can give her a couple of false eggs to sit on a few days before the race. On the day of the race he takes her off the eggs and sends her away. She will fly home faster, because she will be worried about her eggs.

If, on the other hand, the pigeon's a male bird, on the day of the race the owner can take the pigeon out of its cage where it has its female mate, and at the same time show him that he's putting another male bird in with his mate. During the race the pigeon will hurry home fast and angry, wanting to get back to his mate and throw out his rival.

oczywiście potem jest pytanie:

WHAT ARE TWO LITTLE TRICKS THAT CAN BE USED IN PIGEON
    RACING ?; D
  • Anonim

aha :D
  • Anonim

Można wiele 'Callanowi' zarzucić, ale czy jest jakaś idealna metoda, dzięki której można się szybko nauczyć i gramatyki i mówienia i nienagannej wymowy?
    Myślę, ze warto spróbować bo może być to dobry sposób na przełamanie bariery, jeśli chodzi o mówienie.
    Nawet jeśli zdania bywają kretyńskie i bez sensu (mnie akurat motyw z wyścigami gołębi ubawił), to zawsze daje to jakąś praktykę.

Pozdrawiam :-)
  • janus

no idealnej metody chyba nie ma... albo inaczej nie ma metody uniwersalnej. widzialem ludzi zachwyconych callanem ale są rowniez tacy, ktorzy sądzą, że to niezły szajs. to troche taka sprzedaż marzeń. każdy by chciał nauczyc sie angielskiego 4 razy szybciej... tak samo jak inne szkoły, openingi, netody bezpośrednie. wg mnie jak się nie przysiądzie, jak nie będzie praktyki to żadna cudowna metoda nie zadziała
  • Anonim

Dokładnie :-) Jak człowiek nie przysiądzie, to cudów nie będzie.
    Wydaje mi się, że ta metoda jest całkiem niezła dla nauczycieli- w zasadzie nic się nie trzeba przygotowywać ( w sensie dodatkowych materiałów itd), ale gardło czasem wysiada...; -)
    Miłego dnia.
  • janus

raczej :) ja często w czasie zajęc się wyłączam i tylko lece pytania. a na gardło trzeba stosować pastylki. odkąd raz straciłem głos na początku zawsze mam coś na gardło ze sobą :D
  • Anonim

ech... ja to już całą terapię przeszłam u laryngologa i nadal mi się zdarza zapalenie gardła, problem ze strunami i inne przemiłe historie.
    A może masz jakiś super skuteczny sposób na problemy z gardłem?
    Jakiś napar z kwiatu paproci?; -)
  • Anonim

uczylam sie metoda callana i osobiscie uwazam ze jest swietna pod wzgledem slownictwa, bariery jezykowej natomiast ludziom uczacym sie od podstaw trudno jest zrozumiec gramatyke, poniewaz lekcje metoda callana odbywaja sie po angielsku (przynajmniej powinny) i polegaja na bardzo intensywnym mowieniu. Osobiscie polecam ja wszystkim a najbardziej polecam kursy za granica :) to daje najwiecej :)
  • janus

hehe za granica to pewnie inna bajka niz tu. ja mam po prostu czasem takie grupy ze sie nie da po tylko po poslku prowadzic zajec. problemem u doroslych jest to ze chca zawsze wszystko rozumiec :)

a na gardło polecam tabletki "isla moos" nawilzają, lagodza chrypke. nawet we wskazaniach do stosowania jest napisane ze dobre dla lektorów :)
  • Anonim

a ja chodzilam na callana cos kolo roku i uwazam, ze lekcje nie byly takie zle. dobre jest to, ze naprawde duzo sie na nich rozmawia. slowek 'archaiczynch' jest naprawde niewiele:) jedynym minusem bylo to, ze pozeraly duzo wolnego czasu (4h w tyg) i byly dosyc drogie (chodzilam do malej grupy - ok. 300zl/mies).
  • Anonim

ja ucze callanem,ale to jest dobra metoda tylko dla poczatkujacych, wtedy mozna zlapac struktury jezykowe i przyspieszyc nieco pokonanie tzw.bariery jezykowej.Nie polecam kontynuacji po 3 stage`u...bo frustracja murowana;)
  • Ewa :)

Uważam, że to bardzo dobra metoda, osobiście wszystkim polecam. Myślę, że to zależy od lektora, czy po 3 Stage'u dalej będzie Ci się chciało, czy nie. Ja np. byłam zachęcana nie tylko do odpowiadania na pytania, ale do tego by te odpowiedzi były wyczerpujace, wymagające użycia słownictwa, które było dawno, itd. Poza tym bardzo się na to nastawiałam, co w konsekwencji bardzo mnie ośmieliło i otworzyło.

Ale jednocześnie miałam okazję uczyć się metodą tradycyjną, i nie da się ukryć, że się po prostu uzupełniały. Callan pozwala wczuć się w angielski, kiedy musisz na bieżąco, na szybko kombinować, np. w jakim czasie coś powiedzieć. To sprawiło, że teraz na czuja łapię pewne zasady.
    Natomiast na lekcjach tradycyjnych można utrwalić nabytą tam wiedzę, jak również rozjaśnić wszelkie wątpliwości.

A tak naprawdę to trzeba wiedzieć, czego się od metody i szkoły oczekuje. I nie liczyć na cuda;)
| |

It's the first English forum on grono.net This forum is for you, if you like English, use it! We sp...

Fotki

Miejsca grona (1)