-
Anonim
Wczoraj odbieralem ksiazke w Zlotych i pan byl troche przestraszony, ze ja chce zaplacic pay passem :-) Ale udalo sie, zadzialal. Za dwa lata pewnie to bedzie juz totalny standard. -
majcik:P
Przeciez te karty juz od roku sa w uzyciu wiec nie wiem skad to zaskoczenie...
-
Anonim
-
Tomek
To że są od roku nie znaczy że ich ktoś w ogóle używa; ). Dalej są te limity płatności do 50 zł? -
-
Anonim
>Tomek napisał
>To że są od roku nie znaczy że ich ktoś w ogóle używa
>;). Dalej są te limity płatności do 50 zł?
w mbanku tak, wiec na terminalach tez. -
Anonim
>>w mbanku tak, wiec na terminalach tez.
I raczej nie prędko się to zmieni.
Jak sobie wyobrażasz niekontrolowane zakupy powyżej tych 50 zł? Życzę szczęścia przy kradzieży karty; )
Tym bardziej że zabezpieczenie pay passa jest znikome - na upartego nie musisz nawet pokazywać karty którą płacisz sprzedawcy.
To raczej coś w rodzaju gadżetu i zanim się jakoś mocno rozwinie spróbują przeskoczyć na RFID - w USA lansują to jako nową modę - "nie ukradną Ci karty płatniczej bo masz ją wszczepioną w rękę" (a skretyniali ludzie zakładają sobie te chipy na których kodują sobie numer konta i dane osobowe, takie "all in one" dokument tożsamości, informacje dla służby medycznej, karta płatnicza itd. - tylko kto chce mieć gps 24h przyczepiony do łapy i połączenie z satelitą?).
W Hiszpanii też coś takiego testują, nawet parę lat temu robili "promocję" bodajże w Barcelonie w jakimś klubie reklamując je jako taki właśnie pay pass w ich klubie którego nie zgubisz - chyba nawet w teleekspress o tym mówili. Instalacja prosta - jak wszczepianie chipa przy znakowaniu psa (minuta roboty).
A na marginesie, piszę bo akurat siedzę w branży - serwisuję terminale i między innymi właśnie te od pay pass - więc żeby nie było że się naoglądałem teorii spiskowych (fajny przerzut z empiku do działu obsługi terminali :P ).