Ekonometria i Statystyka [379]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czy ktoś może mi wytłumaczyć na czym polega bycie estyamtorem najlepszej wariaancji gdy mamy do czynienia z macierzą wariancji ??(sigma)(X'X)-1
  • Kermito

jezeli masz macierz o jakiej piszesz to taki estymator jest najlepszym estymatorem- czyli masz estymator nieobciazony . Chodzi o cos takiego jak Blue- estymator jest zgodny, nieobciazony i jeszcze troche jest tych wlasciwosic - nieobciazony czyli jego wartosc oczekiwana jest taka jak on sam; ]
  • Anonim

czadowo że zrozumiałęś o co chodzi... z resztą nie ważnę bo już zaliczyłem ten egzamin... i rozkminiłem o co chodzi z byciem estymatorem MINIMALNEJ WARIANCJI gdy wariancja jest macierzą :P
  • Anonim

Kermo, przeciez Ty wiesz ze to JA jestem najlepszym estymatorem a kolege w blad wprowadzasz. Shame on you!
  • Kermito

oczywiscie ze najlepszy z najlepszych madziu :d
  • Anonim

tylko ze wariancje mam najwieksza ale to mi jeszcze dodaje blasku; )))
  • Kermito

wazne ze jestes nieobciazona :]
  • Canis Lupus

najlepiej to sprawdzić testem RESET
  • latuch

haha, widze niezla profeska na tym gronie :)))

Kermit, dajesz korki z ekonometrii albo staty? chetnie bym do Ciebie uderzyl, ale pewnie slono liczysz, co?
    rolf!

Xavier, jesli Cie jeszcze interesuje, to niech T bedzie estymatorem parametru wektorowego theta.
    Var(T) - macierz kowarancji T.

T jest estymatorem nieobciazonym minimalnej wariancji parametru theta, jesli dla kazdego innego estymatora nieobciazonego T' parametru theta (jego macierz kowariancji to Var(T')), macierz
    Var(T')-Var(T) jest macierza nieujemnie okreslona.

To ma jakis sens, bo jesli sie estymuje na przyklad dowolna kombinacje liniowa wspolrzednych thety, to estymator, ktory jest liniowa funkcja wspolrzednych T bedzie mial mniejsza wariancje niz ten, ktory edzie liniowa funkcja wspolrzednyh T'.

pozdro,
    latuch
  • Kermito

daje korki i nie licze slono a w czym ci pomoc :-)
| |

Zapraszam do grona wszystkich ludzi interesujacych sie zagadnieniami ekonometrii i statystyki. sl...

Fotki

Miejsca grona (0)