Egipt [2298]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • aGnes!

Oczywiście każdy jest totalnie oszołomiony piramidami, sfinksem, muzeum itd... ale mi chodzi bardziej o małe, niezauważalne przez tych którzy nie byli w Egipcie rzeczy!

Ja po prostu nie mogę wyjść z zachwytu nad:

* sziszą! (fajka wodna dla tych co nie wiedzą/zapomnieli/słyszeli inną nazwę :]) nie przyszłoby mi na myśl że tak powszechna tam i mała rzecz może sprawiać tyle przyjemności.. wieczór, zacisze przy hotelu, te maty (coś jakby maty... nie wiem jak to nazwać dokładnie) rozłożone na ziemi, szisza i pogaduszki! no miodzio, ten klimacik fajniusi był! :)

* nieduży czarny posąg Anubisa, boga śmierci i zmarłych, który stoi teraz na moim biurklu i strzeże mnie przed złym losem :), a kupiłam go na targu w Dolinie Królów od pewnego handlarza usiłującego wmówić mi że to prawdziwy alabaster, gdy zobaczyłam upór w targowaniu się tego pana postanowiłam poszukać mojej zdobyczy na straganie obok za niższą cenę, dowiedziałam się łamaną angielszczyzną że jestem wyjątkowa i tylko mnie sprzedaje ten 'unikatowy' egzemplarz za moją 'strasznie krzywdzącą go cenę!' :)

* niewątpliwie i niezaprzeczalnie popołudniowa przejażdzka (raczej wyprawa zwarzywszy na przebytą odległość) kładami (takie czterokołowe większe motorki)! wiatr w opatulonych chustą włosach, kilo piasku w buzi, poobcierane kciuki, lekko poparzone od silnika nogi.. i szybka frywolna jazda przez tą cholernie dużą pustynię! :) a powrót przy zachodzącym słońcu... ech...; ) w życiu się tak nie wyżyłam! polecam każdemu bez wględu na koszty!

Chyba się ciut rozpisałam ale mogłabym tak w nieskończoność!; ) Wasza kolej!
  • sanaa*

-moze nie rzecz,ale ..mężczyzna
    -tajemnice starozytne (faraonowie, historiia)
    tej ziemi
    -tamtejsze srodowisko, tzn.. wspaniale
    zabytki unesco, morze czerwone...
  • Marcinek

* szisz

* kair
    * i tak wogole caly ten luz i pierdolnik jaki tam panuje
  • Nadia

-4 dniowy rejs Nilem
    -zabytki-Dolina Królów, piramidy itd
    - Kair nocą
  • Piotrek (Pedros)

1) piramdy
    2) tajemnica
    3) grobowa cisza (groby w Dolinie Królów rządzą!)
  • Anonim

Ja mam wiecej niz trzy..

1) Wujek Mustafa
    2) Ciocia Samira
    3) Ciocia [nie pamiętam]
    4) Babcia Kareema
    5) Brat Cioteczny Shereef
    6) Brat Cioteczny Hamada
    6) Siostra Cioteczna Samar
    7) Siostra Cioteczna [nie pamiętam]
    8) Siostra Cioteczna [nie pamiętam]

hmm...

9) Fool ła Ta'amijja
    10) Falafil
    11) Makhsi
    12) Samak [nie pamiętam w jakim przepisie]

13) Naadiii ( b'il lejl )
    14) Bahr fi Aleksandria

15) Szams... Szams .. Szmas... :) tego u nas w kraju zdecydowanie brakuje; )

pzdr
  • MaRTa ...

wszystko zalezy....dla turystow Egipt jest super piekny i prawie wszystko sie im podoba...ale
    proponuje troche tam pomieszkac...ale nie w Hurgadzie czy Sharm i wtedy moze bedzie mogli powiedziec co tak naprawde was tam urzeklo...
    a jesli chodzi o mnie to napisze czego nie lubie...tlumow (turystow i mieszkancow), braku jakich kolwiek zasad i otaczajacego wiekszosc miejsc brudu...
  • Anonim

1. zabytki - tajemnice piramid, piękność i ogrom karnaku
    2. klimat - ciepłe powietrze, czysta ciepła morska woda, kolorowa roślinność
    3. karkija (chyba tak to się nazywało) pita na bazarkach w ramach handlowania się :o)
  • Anonim

1) 4 dniowy rejs statkiem po Nilu...
    2) Zwiedzanie Aswanu... Zupelnie inny Swiat :-)
    3) Kair
    4) Morze Czerwone
    5) Wiele by mozna bylo jeszcze wymienic.. :-)
  • wicia

NURKOWANIE!!!
  • Anonim

1. wszystko pod wodą
    2. Giftun o zachodzie slonca
    3. wlasciciel diving center
  • **La Dorotita ou est ma place?**

NURKOWANIE NA 1 MIEJSCU I PAN INSTRUKTOR Z KTÓRYM TAŃCZYŁAM WALCA 15M POD WODĄ :)
    1. cudowny Mahmoud,
    2.Mustafa
    3.Henu chrześcijanin
    4.Magawish
    5.Luxor
    5.szisza
    6.słońce
    7.Jedzenie

• emka

ja cierpie i ubolewam ze nigdy nie bylam w Egipcie ale ilosc literatury ktora przetrawilam na ten temat jest na prawde imponujca! historia, intrygi, faraonowie, grobowce to jest fascynujace. i tylko jedno marzenie...;)
  • Anonim

no to trzymam kciuki aby się spełniło!
  • Ina Saratus

wyjazd do Egiptu jest kwestia 1000 zl. w dobrym jak na nasze warunki hotelu z wyrzywieniem wiec marzenia moga sie szybko spelnic:) a jak nie to to ostatnio widzialam pierwsze w polsce biuro turystyki ratalnej; ) powodzenia ... mi brakuje czasu na wakacje i dlatego nie pojade tam teraz...
  • Anonim

cześć Ewita dawno Cię nie widziałam! Tak Egipt to dobry kraj dla Polaka - ceny są znośne
  • Ina Saratus

czesc Gosiu nie bylo mnie bo wyemigrowalam do Niemiec a co najzabawniejsze to z kasa ktora mialam z Egiptu :) widocznie faktycznie ceny sa na tyle znosne ze mozna cos z powrotem przywiezc :) nie to co nasi zachodni przyjaciele:)
  • Anonim

1. Rafa
    2. Góry
    3. przystojny kelner; )
  • ♪100%nasza-klasa.pl♪

-ful i taamija
    -kair
    -stella
    -ya friend !
    -busiki taxowki
    -alexandria
    -aswan
    -luxor
    -Ashraf
    podroz na piechote do makadi bay.; D
  • Grono.Net

NURKOWANIE
    ZA TO ZE MAJĄ ŚLICZNE RAFY
    NO I ZA TO ŻE MAJĄ W ZIME TAK CIEPLUTKO
| |

Tajemniczy, fascynujący, piekny, brudny, podniosły, zadziwiający, gorący, piasczysty ... ach to ...

Fotki

Miejsca grona (0)