- 1
- 2
-
Anna
ma ktos moze przykladowe pytania z maszyn elektrycznych po angielsku?? -
Sadek
wyluzuj szorty, pytania do napisania na podstawie materialow po angielsku, przejzyj tylko przed zaliczeniem, ja mam 4, uczylem sie moze z godzine, pozdrawiam -
Anonim
Pytania egzaminacyjne od W. Partyki (maszyny elektryczne po angielsku) to co dawal na poczatku...
sorki za bledy
1.Elektromechanikal energy conbenter operatem as a 3-phase transformer Yz connected, suppiled at highes voltage side with its rates voltage U1n=15kV.
It’s voltage ratio is37,5 and rated power Sn=500kV.Calcuate:
a) rated high voltage side currient
b) rated low voltage side voltage
c) ratedlow voltage side in and phase current
d) turn ratio of the transformer
2.Draw a phasar (vector) diagram of 2-winding transformer loaded with the current of inductive character.
For what rame of power factor cos(fiz) the difference between U1 and U2 of fully loaded transformer is maximum? Give a value of that difference assuming that all parameters of transformer are known.
3.Draw the taque-speed characteristic of 3- phase induction motor M.
Compare the shapes of such characteristics for slip-ring and squirrel-cage IM.
How you can explain the differences shown?
4.A 3-phase 380V, 4 pales induction motor at nominal load absorbs the current 14A at power factor 0,9.
Its rated effcieeng is 90,5%.
Calcuate the vated power of the motor and its rated torque knowing that nominal slip is 4%.
5.What are 3 fundamental conditions of 3- phase windings, and air gap desing of synchronous generator which are to be satisfied to get source of 3_ phase sinusoidal symmetric voltages?
6.Draw an eqnivalent circuit of synchronus generator.
Explain the meaning of reactances used.
7. Present two speed- tonque characteristic typical for shunt and series DC motors.
Derive the value of no- load speed of shunt motor from fundamental reations between voltage,
Nnf, current , flux and armature circuit resistance of snd motor.
8. A 230V, 3kW shunt DC motor is started voltage supplied to its terminals.
How its stroring current can be timited to 30A if the resistance of filed winding is 230 Ohm and the armature circuit resistance is 1 ohm?
Draw the circuit diagram of the motor and perform appropriate calculations.
-
Pyziu
ciezko jest zaliczyc maszyny po ang? czy te materialy ktora sa na stronce wystarcza? -
-
Kłamliwa Świnia.
po obserwacji jego mimiki doszedłem do wniosku, ze nie powinien robic typ problemow z zaliczeniem; ] -
-
Kłamliwa Świnia.
><LonGGeR> Michał Urbanowski napisał
>kiedy jest egzamin
juz raz pisałem, ale zostałem dyskretnie usunięty :/
no ale nic..
21.06
prawdopodobnie o 8 :/ -
-
Kłamliwa Świnia.
-
duzzie oko
To jako ze sesja sie zbliza i jest przerwa w meczu
to podbije temat i powiem ze na poczatku wykladow z maszyn (po ang) koles rzucil testy z zeszlego roku; ) i ktos napewno robil zdjecia !! :]
Przyznac sie kto i dac linka albo zdjecia; ];) !! -
Anonim
fuck
myślałem że te zadania są na stronce z wykładami
i pomyliłem się
ma ktoś to może? -
ɹɐpołʍ
-
ɹɐpołʍ
-
insanus
skąd można ściągnąć jakieś materiały? ktoś robił zdjęcia na poprzednim terminie. ktoś wie gdzie można je dorwać? -
LSD
na tej stronie: http://www.ime.pw.edu.pl/zme/ --->dydaktyka------>wyklady--- --->maszyny w jezyku angielskim,
tu sa wszystkie skrypty
pamietam jeszcze takie pytanie:
*warunki jakie musza byc spelnione podczas podlaczania do sieci maszyny synchronicznej
*what is the problem of self-excitation in shunt generator, how it looks like, and characteristic...nie pamietam jaka
*wykres f=U(I) maszyny synchronicznej przy (0.8 lead) - lagging character of the machine and why this graph lokks like he looks
*compound generator and its mechanical characteristic bodajze n(I)
sorki za bledy a te pytania sa akorat od biernata ale zauwazylam ze oni daja podobne pytania albo przynajmnej niektore z nich wystepuja u drugiego i na odwrot, srki za literowki
pytania tez pisalam z glowy wiecej nie pamietam pzdr
-
LSD
w 4 * nie compound gen. tylko motor - oprocz charakterystyki rowniez jego rysunek -
sonsiat
-
insanus
-
Pjotr
Witam wszystkich!!!
Zamieszczam pytania, jakie ofiarował nam prof. Partyka na wykładzie z maszyn. Pozdro.
http://www.wrzuta.pl/pliki/z4UaQoeB... -
Robs0n
mam pytanie z innej beczki bo jutro egzamin :D
trudno sie to zalicza czy nie ma problemow :) ??
- 1
- 2
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne