Wydział Elektryczny PW [2411]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • przemo

Jako, że temat założony przez "kotecka" troszkę się już zakurzył,więc trzeba go odkurzyć :-)
    Ponawiamy więc apel do tych, co już zdali:
    Jakie mieliście pytania?
    Sporo już słyszałem i trzebaby to jakoś w końcu ogarnąć. Wiemy już że pyta mniej z teorii, więcej ze spraw "życiowych", np. po co jest siatka w drzwiczkach kuchenki mikrofalowej i na jakiej zasadzie działa.
    Może jeszcze jakieś przykłady pytań dacie?
  • Anonim

jak wysuszyć papier?
    jak drewno?
    jakie masz urządzenia grzejne w domu czy jakos tak..
    gdzie jeszcze poza metodą łukową występuje łuk elektryczny i czym sie roznią?
    nie pamietam wiecej, ale metoda lukowa sie czesto powtarza.
  • Anonim

tzn sie czesto przewija ale nie te same pytania raczej. facet jest strasznie przyjaźnie nastawiony do zdającego wiec nie wiem dlaczego jeszcze u niego nie byli wszyscy..
    pozdrawiam!
  • M R

No wiec tak IMO trzeba umieć:
    *Sprawności poszczególnych metod, jaka jest ich efektywność
    *Pobieżnie znać każdą z metod (jak sie odbywa nagrzewanie/na czym polega) i którą do czego sie stosuje (bardzo wazne!)
    generalnie egzamin luźny, nie trzeba wkuwać trzeba ogarniać temat "po inżyniersku"; -)
    Trójkę ma sie praktycznie za nic..

miałem pytani typu:
    Jakiej metody bym użył do roztopienia niewielkiej porcji szkła, w warunkach duyżej czystości (np. szkło do okularów)
    I później: jakbym to przeprowadził skoro szło jes dielektrykiem.

Jakiej metody użyć do wypieku małych ciasteczek?

Jakiej metody użyć przy ogrzewaniu kościola i dlaczego?

Było jeszcze kilka ale w ten sam deseń.. No i pytał jeszcze o sprawnośc typu: w jakiejś metodzie dostarczasz ileś kW energii i ile zostanie zamienione w ciepło/w promienie podczerwone itp.. (wystarczy wyrazić w procentach)

pzdr.
  • STAMiNA™

to wszystko Czy Gering ma jakieś ulubione tematy, którymi lubi katować studentów :)?
  • A.D.HD

Gering nie katuje, Gering jak pojdziesz sobie na egzamin na poczatku traktuje cie jak kogos w stylu swojego kumpla, ktorego zaprasza na pogawedke. W porzadku ziom naprawde nie ma sie czego obawiac, tylko nie chodzcie zupelnie na pale bo moze sie zdenerwowac. Mam qmpla, ktorego jak zapytal ile metod bylo na wykladzie. Qmpel odpowiedzial ze z 7(normalnie chyba 12), wiec Gering sie troche zdenerwowal. Pozniej poruszyl ten temat na jednym ze swoich wykladow. Tak czy inaczej nawet po takiej wpadce qmpel zaliczyl tyle ze na 3. Srednia ocen na samym poczatku oscyluje wokol 4,5.
  • Anusiak

mam takie pytanko, moze nie jestem wtajemniczona, ale czemu wszyscy piszecie Gering a nie Hering? czy to ma byc zarcik i porownanie do tego marszałka Goering'a czy kogos? czy nie? :)) Tak czy siak na ksiazce od termii mam napisane Mieczysław Hering ...
  • STAMiNA™

widocznie na książce jest błąd :>>>>
  • Anonim

>Anya napisała:
    >mam takie pytanko, moze nie jestem wtajemniczona, ale czemu
    >wszyscy piszecie Gering a nie Hering? czy to ma byc zarcik i
    >porownanie do tego marszałka Goering'a czy kogos? czy
    >nie? :)) Tak czy siak na ksiazce od termii mam napisane
    >Mieczysław Hering ...

Dokładnie na książce jest błąd w indeksie wpisz GERING; >
  • Anusiak

ha.. juz nic sie nie mozna zapytac... :p
    jestescie niemili bardzo :))
  • Obywatel MK

trzeba pójść do sekratariatu i się wpisać. uczyć się praktycznie nie trzeba ]:-> trzeba się nieco orientować w temacie. wiedzieć ogólnie co jest co. ja np. uczyłem się ztąd: http://www.ien.pw.edu.pl/ET/ -> o elektrotermii

jest duuużo mniej, a wystarcza.
  • Mogę zdradzić Ci sekret...

Hehe...farty sie zdarzaja..jak chocby taki: kolega przeczytal tylko o rezystancyjnych i poszedl na egzamin...wyszedl z 5-tka :) ...ktos sie spyta jak ? proste...Hering zadal pytanie : w jaki sposob mozemy obliczyc odleglosc okladek kondensatora przy grzaniu pojemnosciowym...to kolega na to aplnal sobie , ze "komputerowo" ... no i dostal 5 :)
    a profesor ogolnie bardzo wporzadku jest, w sumie moj ulubiony prof. :)
  • Anonim

oglnie orientowac :] ja bylem wczoraj, i dawal same praktyczne pytania - o podgrzewanie boiska, piekarni, maski samochodu zeby wysuszyc lakier itp. wiedzialem tylko tak mniej wiecej cos o kazdej metodzie, ale mi sie i tak myliły, i mam 4 w indeksie :]
  • Anonim

Ja byłem wczoraj na tym egzaminie. Po przeczytaniu tych jego notatek 2 razy wszedłem z kumplem który był obkuty a drugi praktycznie poszedł na pałę. Tak czy siak wszyscy zaliczyliśmy mimo że ten jeden praktycznie na nic nie odpowiedział. Pytania dotyczyły użycia próżni w różnych metodach, jakie zjawiska fizyczne poza ciepłem Joula występują w poznanyczh metodach (polaryzacja, prądy wirowe, drgania mechaniczne, absorbcja promieniowania), jak rozpuścić potłuczone szkło i jeszcze coś o plazmie czego nie pamiętam. Ogólnie egzamin nie jest ciężki a jak się nie wie to naprowadza.
  • krzysiek

Posiada ktoś jakieś świeże materiały na ten przedmiot???

Z góry dzieki
  • .::Paryniu::.

gdzie sie nalezy zapisywac u szanownego pana prof. na egzamin? Wiadomo cos odnosnie dostepnych terminow czy wszystko odbywa sie elastycznie?;)
  • ɹɐpołʍ

zdaje sie, ze teraz maja byc jakies terminy pisemne u kogos innego, poniewaz p. prof nie bedzie.
    na te terminy co juz byly, byly zapisy w sekretariacie
  • Anonim

Byłem dzisiaj w sekretariacie, chcialem sie zapisac na egz do prof Heringa jednak go nie ma i bedzie dopiero w marcu. Mozna jednak sie zapisywac do dr Jana Kabaty (czy cos takiego) na ustny. Czy wie ktos cos na jego temat??? Łatwo zaliczyc??? Warto sie do niego zapisac, czy lepiej poczekac na prof Heringa????
  • Anonim

Dr Kabata to luzak nad luzaki. Wcale nie mniejszy luzak niż sam prof. Hering :D. Polecam obu, chociaż z tego co wiem (a jestem na 5. roku na specjalizacji z elektrotermii), to Kabata zajmuje się nagrzewaniem rezystancyjnym komorowym, słowem piece :) i prowadzi też zajęcia projektowe z pieców. Polecam obu, jak komuś się spieszy, to nie warto czekać, bo Kabata nikogo nie skrzywdzi.

Powodzenia
  • Anna

Zgadzam sie z Piotrkiem. Kabata to bardzo sympatyczny czlowiek i latwo u niego sie zdaje. Nawet jak cos nie pojdzie na egzaminie to mozna z nim zalatwic jakas poprawe kiedy tylko on bedzie na uczelni.
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)