Wydział Elektryczny PW [2423]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wujaszek Lo

>* cycu * napisał
    >To prawda że te uprawnienia są wydawane na 5 lat?

tak
  • Jacek M.

Niestety tak, lecz kiedys tak nie było. Ustawe tą wprowadzili w dniu 4 kwietnia 2005 r.a zaczęła ona obowiązywać z dniem 3 maja tego samego roku. Moim zdaniem jest to bez senst, tylko po to wprowadzone, zeby ci wszyscy s SEP-u mogli zarobić, bo na tym największa kase tłuką- tak myśle. Osoby, które uzyskały uprawnienia bezterminowo, niestey również będą zmuszeni ponownie zdawać egzaminy.

Wiadomo, że z postępem technologii i metod wykonywania róznych prac zmieniają sie przepisy, ale czy to nie jest logiczne, że jeśli dany elektryk nie będzie na bieżąco w tych sprawach sie orientował to nie będzie miał po prostu pracy z tego względu, że wykonywałby prace starymi metodami i niekiedy niezgodnymi ze zmieniającymi sie ciągle przepisami. Tak, więc działałby sobie tylko na szkodę i jego interes przestałby być opłacalny.

Przemyślcie to sobie i sami wyciągnijcie wnioski. Pozdro
  • STAMiNA™

Następny termin egzaminu z "uprawnień do 1kV, eksploatacja" by SEP

16.05.07 środa
    AE
    16:30

Jakie najczęściej pojawiają się pytania, na pewno jest jakiś standard? :>

• Oko

a trzeba chodzic na jakis kurs czy tak poprostu mozna sie na sam egzamin zapisac?
  • MurzYn Falkow FaLeczek

pojawiaja sie pytania tendencyjne zalezy kto egzaminuje ale generalnie sama eksploatacja to konfiguracje sieci i pare jakis ogolow juz nie pamietam ale jest proste, i tak nic nie ma to wspolnego z praktyka...
    no i niestety nie uznaja tych uprawnien nigdzie na swiecie
    ja wlasnie jestem w trakcie robienia uprawienien w innym kraju(uk) ale egzamin bede mial dopiero w lipcu to moge powiedziec wtedy jaka jest roznica w zdawaniu takich egzaminow w roznych krajach:)
  • ..::Szpilman::..

co do tego czy są na 5 lat to nie wiem, ale słyszałem że coś w tym roku się zmieniło. a ja robie w zaznajomiomej firmie i na szkolenie SEP przyjeżdża facet i po kłpocie. Będe miał wykonawcze i pomiarowe. A co do użyteczności tego papierka to jest ponieważ jak się inspektor budowy uprze to Ci nawet włożyć wtyczki nie pozwoli. :)
  • Pawel P

umprawnienia sep pierwszej grupy "E" sa bezterminowe wczesniej trzeba bylo co 5 lat odnawiac uprawinienia pomarowe mozna zrobic ale trzeba przedtawic dowod paroletniej praktyki w zawodzie na stanowisku eksplotacji.
  • Radek

Eksploatacja jest na pięć lat i nawet Ci co dostali bezterminowe to zostały im skrócone bodajże do 2010r i będą musieli także co pięć odnawiać.

Tydzień temu zdobyłem swoje pierwsze E :D
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)