Wydział Elektryczny PW [2423]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Czy ktoś wie może kiedy jest nastepny termin rozpoczęcia kursu na uprawnienia do 1kV ???? Chodzi mi o ten kurs na którym ma sie wykład z Karwatem.
    Za jakie kolwiek informacjie , linki co kolwiek z góry dziękóje.
  • Anonim

szkoda kasy na kurs
    przed wakacjami przyjda panowie z SEPu i będzie sam egzamin, do którego wystarczy jedną książke przeczytać, bodajże "instalacje elektryczne".
  • Domi

nie chce byc zlosliwa ale dziekUJE
  • Anonim

panowie z SEPu z Karwatem na czele, noł fenks si ju lejter aligejter...
  • Anonim

Na czwartym roku jest wykład z BHP za darmo. Płaci się tylko za egzamin. Więc po jaką cholera iść na to teraz i jeszcze płacić?
  • Anonim

Wykład z tzw BHP (teraz to się jakoś inaczej nazywa), jest oczywiście przygotowaniem do egzaminu SEP
  • ChrustAA

BHP to co innego jest na poczatku studiow raczej. Wyklad z uprawenin SEP prowadzi Pasternakiewicz
    a przedmiot w tym roku nazywa sie:
    " Bezpieczenstwo uzytkowania urzadzen elektrycznych "
    Nie pytajcie co i jak bo nie bylem na wykladzie ani jednym. I nie chodzcie na KURSY u Karwata za ktore sie PLACI bo to jawny wyzysk czego gosc nie mowi ale na dalszych semestrach takie kursy sa darmowe (w ramach przedmiotow)
  • M R

Tak, ale jak sie taki kurs zrobi wcześniej to można robic dalsze uprawnienia.. Jak niektorzy będa zaczynać robić eksploatacje ja już będę miał uprawnienia pomiarowe i kilka innych; -)..
    A nastęony kurs u Karwta zacznie sie pewnie jakoś w lutym/marcu.. Nie wiem dokładnie.. Trzeba by sie jego zapytać..
    pzdr.
  • Michał

W tym roku a wlasciwie w nastepnym egzamin SEP jest kolo 17 stycznia a podanie trzeba wypelnic do 6go . Bylem na jednym wykladzie i mam zamiar to zaliczyc. Takze nie widze sensu chodzic na platne kursy. Lepiej kupic ksiazke i od razu na egzamich. Chyba ze ktos malo kumaty to lepiej niech pochodzi nakursy dla wlasnego bezpieczenstwa :)
  • Anonim

Rydel,
    gówno prawda, że jak zrobisz teraz exploatacyjne to za pare miesiecy zrobisz pomiarowe. Do pomiarowych MUSISZ mieć odpowiednią ilość lat praktyki! Sam kurs nie wystarczy.
    A co do samego kursu, to kto ma kase i czas to niech chodzi, w końcu SEP też musi zarobić.
    Co do wykładów z BHP czy jak sie to teraz nazwa (nie mylić z 4godzinnym przeszkoleniem bhp na pierwszym roku), to zdany egzamin SEP (uprawnienia exploatacyjne) zwalniaja z egzaminu z BHP i ma sie 4 w indexie.
  • mgr Mike; )

Chodziłem w zeszłym roku na ten kurs i nie żałuję - nauczyłem się duuuużo więcej niż standardowo na BHP. A jeśli zależy wam jedynie na papierku, to faktycznie - szkoda kasy... Tylko prośba z mojej strony: nie zgińcie podczas prac pod napięciem, bo będą się z was Krawaty śmiały :D

Ja mam uprawnienia do 20kV (eksploatacja i pomiary) i mi na razie wystarczy; ) Oczywiście 'zdawane' nie dzięki Krawatowi.
  • Anonim

Michał, na jakiej byłeś specjalizacji, bo twarz wydaje mi sie znajoma? ja też rocznik 80 :)
  • inżynieruję się :)

To można małe posumowanie: NIe chodzę na żaden wykład ani na kurs ale zależy mi na tym żeby mieć uprawnienia te pierwsze do 1kV to jak mam zdać ten egzamin gdzie opłacić itp?? Z góry wielkie dzięki
  • Anonim

Przeczytaj raz a dobrze książkę pt.

'Instalacje elektryczne - budowa, projektowanie i eksploatacja'
    autorzy: Stefan Niestępski, Mirosław Parol, Janusz Pasternakiewicz, Tadeusz Wiśniewski.

Oficyna Wydawnicza PW.

Korzystałem z wydania z roku 2001. Z tego wystarczy zapoznać się z rozdziałami 2, 3, 4, 12, 14, 15, 17, 19, 20 i 21. Jeżeli do tego masz jeszcze w głowie troche wiadomości z wykładów - a na 100% masz :) - to egzamin zdasz na pewno.

Co do płacenia to za cholere nie przypomne sobie gdzie płaciłem.

P.S.: to jest bardzo lightowy egzaminek więc nie ma co się nadto stresować :)
    P.S.2: nazwiska autorów zostały użyte w celu informacyjnym <lol>
  • inżynieruję się :)

Czyli bez chodzenia można opłacić egzamin i zdać?? A gdzie trzeba tą opłatę uiścić i gdzie można się zapytać o termin egz.
  • Anonim

"Czyli bez chodzenia można opłacić egzamin i zdać?? "

odp. pełnym zdaniem: bez chodzenia na kurs można zdać egzamin :)
  • Anonim

Dzieki za wszytkie inf =)
    Pzdr =)
  • Jacek M.

Siemanko! Jeśli chcecie to możecie zakupić sobie takie niewielkie zeszyty wydawnictwa COSIW. Jest to egzamin kwalifikacyjny elektryków (D i E) w pytaniach i odpowiedziach. Polecam zeszyt pierwszy, bo są w nim zawarte podstawowe zagadnienia, które każdy egzaminowany powinien znać. Natomiast zeszyt piąty obejmuje pytania w zakresie eksploatacji urządzeń, instalacji i sieci el-en. Wasi wykładowcy z pewnością sie na tych zeszytach opierają. Wydawnictwo mieści sie przy ul. Świętokrzyskiej na drugim lub trzecim pięstrze niedaleko teatru "Kwadrat" Pozdro.
  • * cycu *

To prawda że te uprawnienia są wydawane na 5 lat?
  • Wujaszek Lo

>Jarecki napisał
    >Rydel,
    >gówno prawda, że jak zrobisz teraz exploatacyjne to za
    >pare miesiecy zrobisz pomiarowe. Do pomiarowych MUSISZ mieć
    >odpowiednią ilość lat praktyki! Sam kurs nie wystarczy.
    >A co do samego kursu, to kto ma kase i czas to niech chodzi,
    >w końcu SEP też musi zarobić.
    >Co do wykładów z BHP czy jak sie to teraz nazwa (nie
    >mylić z 4godzinnym przeszkoleniem bhp na pierwszym roku),
    >to zdany egzamin SEP (uprawnienia exploatacyjne) zwalniaja z
    >egzaminu z BHP i ma sie 4 w indexie.

Ja mam pomiary bez praktyki :(... Ale to SPE'owskie :(
  • 1
  • 2
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska