Wydział Elektryczny PW [2411]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • silv3str

>Furian napisał
    >No to akurat wiem. Z rozpędu napisałem Z-2 :). Dzięki za
    >zainteresowanie. Własnie mi generalnie chodzi o jedną
    >Ztke. Reszta wiem że jest ok, bo tak mi powiedział p. Rak.
    >Dodał że Z ma być równolegle a nie szeregowo(bo tak
    >zrobiłem na kolosie). Niestety nie wiem czy o taką
    >"równoległość" chodzi. :)

Moim zdaniem Z jest oddzielnym członem więc go dajesz na samej górze równolegle (od sumatora do sumatora). Uważam, że dodałeś sygnał Z do mianownika (czyli w mianowniku masz z+0,2z^(-1)-0,3z^(-2)), a nie do całego ułamka. Gdybyś dał sygnał Z za węzłem to dodałbyś moim zdaniem wtedy sygnał Z do licznika (czyli w liczniku masz z+0,1z^(-1)), a jak dasz równolegle do całego wyrażenia (ułamka) od sumatora do sumatora to dodasz sygnał Z do całego ułamka. O to chodziło???? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...
  • Furian

Dokładnie, chyba o to chodzi z tą nieszczęsną Ztką. Dzięki jeszcze raz za pomoc.
  • Furian

>silv3str napisał
    >>Furian napisał
    >>No to akurat wiem. Z rozpędu napisałem Z-2 :). Dzięki
    >za
    >>zainteresowanie. Własnie mi generalnie chodzi o jedną
    >>Ztke. Reszta wiem że jest ok, bo tak mi powiedział p.
    >Rak.
    >>Dodał że Z ma być równolegle a nie szeregowo(bo tak
    >>zrobiłem na kolosie). Niestety nie wiem czy o taką
    >>"równoległość" chodzi. :)
    >
    >
    >
    >Moim zdaniem Z jest oddzielnym członem więc go dajesz na
    >samej górze równolegle (od sumatora do sumatora). Uważam,
    >że dodałeś sygnał Z do mianownika (czyli w mianowniku
    >masz z+0,2z^(-1)-0,3z^(-2)), a nie do całego ułamka.
    >Gdybyś dał sygnał Z za węzłem to dodałbyś moim
    >zdaniem wtedy sygnał Z do licznika (czyli w liczniku masz
    >z+0,1z^(-1)), a jak dasz równolegle do całego wyrażenia
    >(ułamka) od sumatora do sumatora to dodasz sygnał Z do
    >całego ułamka. O to chodziło????
    > http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek...

Kurcze, ale z drugiej strony jesli dam zeta tak jak narysowałeś to czy nie powstanie wtedy 1+z ??? Bo mi sie wydaje że tak właśnie będzie. a żeby było samo Z to chyba trzeba dac tak jak ja narysowałem... sam już nie wiem. A w moim przypadku z na bank idzie do licznika, żeby szedł do mianownika tak jak mówisz, musiałby pociągnąć z do sumatora z którego wychodzi. Bo jeżeli sygnał(równanie) ma iśc do licznika do wychodzi z jednego sumatora do drugiego, a jeżeli do mianownika to sygnał wraca do sumatora, z którego wyszedł.
  • silv3str

No w sumie to już nie wiem sam, nie chce już Ci mieszać w głowie, ale wydaje mi się, że nie powstanie tam 1+Z, bo nie ma sprzężenia. Ale może znajdzie się tu na gronie osoba, która rozwieje wątpliwości, bo ja tylko podałem swoją propozycje rozwiązania, a na 100% tego pewien nie jestem.
  • ;)

ja na kolosie właśnie narysowałem tak jak silv3str tylko że strzałke dałem tylko do 1 węzła:P to poczekajmy na kogoś kto rozwieje wątpliwości bo mimo zaliczenia tego przedmiotu sam jestem ciekawy...
  • Furian

przebuszowałem, posprawdzałem i wiem. Kolega silv3str narysował poprawne rozwiązanie. Tak właśnie powinno to wyglądać. A teraz mam pytanie, gdzie znaleźć wzory plus krótki opis Ciągłej transformaty fouriera, transformaty fouriera ciągu dyskretnego, dyskretnej transformaty fouriera, szybkiej transformaty fouriera. Czy ktoś może ma notatki ew. jakieś pdfy od dr Raka które by zawierały odpowiedzi na wyżej wymienione pojęcia? W necie szukałem, ale na niektóre nie ma bezpośredniej odpowiedzi, jest jakoś naokoło wytłumaczone.
  • .::Paryniu::.

Wiadomosc z ostatniej chwili: wpisy u prof. Raka dzisiaj ( 10.02 ) w godz. 11-12 albo w AE albo u niego w gabinecie.
  • Marcin

szykuje się jakiś termin z cpsów ?
| |

Wyjazdy studenckie: http://student.travel.pl

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (3)