-
Kruszynka
Piotrek ma rację.
W sumie to najlepiej wziąć sprawy w swoje ręce poćwiczyć samemu, bo co z tego że pokażesz papier na który pracodawce patrzy sekundę,a nic nie zrobisz jak Ci każą...i to wyjdzie już na samym początku. Jest wiele książek z ćwiczeniami Cad np. wydawnictwa Helion, i na www. też heliona są jako takie kursy.
Jak piszesz w CV że umiesz cada na poziomie tam jakimś to tego od Ciebie wymagają i bez samodzielnych ćwiczeń nie da się tego osiągnąć.
-
NalejLama PLUZ
autocad jest prosty, jesli tylko znasz zasady rysunku technicznego, generalnie trzeba duzo cwiczyc... ja poszedlem do pracy i pierwsze mieszkanie rysowalem 2 dni... teraz zchodzi mi z tym ok. godziny... a papierkiem to sie mozesz ogolnie podetrzec... a w zasadzie kurs pomoze Ci tylko w poznaniu mozliwosci autocada, ale nie wyjdziesz z tego kursu jako jakis super specjalista... -
Anonim
dokładnie
polecam książkę
Andrzeja (chyba tak miał na imię) Jaskulskiego
jest to dr z SIMRu
książka jest autoryzowana przez Autodesk
na stronach sprzedawcy czy tam Autodesk'a można ściągnąć gotowe przykłady i...
robić to czego ja nigdy nie robiłem: ćwiczyć CAD'a
powodzenia
KOSZT: ok 60 zł -
..::Szpilman::..
a ja mam inną propozycję :)
zasiąść z projektem własnego domu/mieszkania
przerysować go i wiedzieć co się narysowało :)
pamiętać o :
-robieniu warstw , opisywaniu ich i nadawaniu odpowiednich kolorów (podstawowe plus pełne 10)
-robieniu bloków rzeczy powtarzalnych (punkty oświetleniowe , drzwi, okna , gniazda ipt. )
-używaniu kilku prostych poleceń : kopiuj , odstaw , utnij , zaokrągl .
- NIE używać polilinii
jeżeli narysowaniu domu o powierzchni 200m2 i naniesieniu prostej elektryki (jako że wydział elektryczny rządzi; ) ) nie sprawia problemu i czasowo będzie to góra jeden dzień to możecie szukać pracy w biurach projektowych jako "kreślarze" :) gwarantuje że to lepsze niż kursy i cokolwiek. Mimo że kokosów nie zbijecie to wiedza o "prądach" zaowocuje w przyszłości. " Tak mówie ja , Szpilman " :) -
-
boys toys roolz
hehe szpilman... rysujesz elektrykę bez polilinii? a co powiesz na temat korytek kablowych które przeważnie się właśnie tak rysuje, ewentualnie po narysowaniu zwykłych linii trzeba je przekształcać w polilinie i fazować co jest trochę bardziej czasochłonne..
obserwuje temat bo w sumie chciało by się napisać coś od siebie :) (sam od niedawna pracuję w tym środowisku i sam się kiedyś martwiłem jak to będzie)
ale nie wiem komu się przyda informacja że idąc do biura projektowego nie umiałem praktycznie nic z AC, mimo tego pracę dostałem a niecałe 2 tygodnie później rysowałem mieszkaniówkę o metrażu ponad 20 000m2..
AutoCad jest "po prostu banalnie prosty", zwłaszcza jak musisz się go nauczyć i kiedy obok jest ktoś kumaty i znajdzie 5 minut by odpowiedzieć na twoje pytania..
-
Korytka kablowe ? to gdzie Ty tak rysujesz , widziałem już wiele projektów i w 95% w ogóle nie ma tras kablowych , a to jak zostanie ułożony kabel zależy od instalatora , a jak masz sufit podwieszony to ok ale jak będziesz miał tynki to co ? kujesz bruzde pod nie a nie korytka . I gwarantuje Ci że przekształcanie tego na polilinie na jakimkolwiek rysunku jest zbędne. A mieszkaniówka ponad 20 000 m2 to nie to samo co biura , w mieszkaniówce nie masz koryt poza ciągami komunikacyjnymi i ewentualnie pionami. 20 000 m2 ,mieszkania to co to za blok ? 5 pieter po 10 mieszkań na piętrze 40 m2 na mieszkanie to jest jakieś 8 klatek. Po 2 tygodniach rzucili Cie na taki obiekt ? Zaprojektowałeś WLZ , stacje trafo i wszystko w tym budynku ? Może jeszcze tablice rozdzielcze ? To pogratulować :)
Nie kończąc nawet studiów inżynierskich ? <brawo>
i nie wyśmiewaj jak masz inną metodę której ktoś Cie nauczył , a polilinie używałem u Smaka i mi wystarczy :P -
boys toys roolz
Sprostowanie:
Co do korytek faktycznie w mieszkaniówce ich się nie używa zbyt dużo - jednak nie wspominałem wcale, że nic poza mieszkaniówką nie robię, te korytka rysuje się dla wszystkich niemal placówek biurowo-usługowych typu sklepy, banki itp. zwłaszcza w CH bo tam sufity podwieszane są niemal zawsze. Co do tego jak kabel będzie ułożony decyduje projektant- a nie instalator. Tak się przyjęło że projektant narysuje swoje a wykonawca swoje zrobi nie patrząc na projekt, potem projektant robi rysunek powykonawczy.. Co do opowieści o 20 000m2 to nie była dokładna wielkość budynku tylko ilość mieszkań do rozrysowania, tak naprawdę budynek a raczej 3 budynki o których wspomniałem miały po ok 1150-1300m2 na każdy poziom 6 poziomów w sumie 19 200m2, 144 mieszkania; ) sory za zaokrąglenie w górę.. ale miesiąc później robiłem obiekt w którym restauracja miała 2000m2 + jakieś 200 pokoi..
Stacji nie projektowałem, WLZ, też ponieważ większość projektów które robię są od RG, przy czym RG już jest objęte opracowaniem.
A jeśli są robią to koledzy :)
Co do wyśmiewania- mój post nie miał w zamierzeniu nikogo wyśmiewać.
Chciałem tylko by zainteresowani poznali też mój punkt widzenia sprawy, który jest taki że, jak ktoś chce mieć papier na AC to nie bronię, ale nie jest on żadną wyznacznią, ani umiejętności ani tego że z tym papierem znajdziesz pracę a bez nie. Chciałem też podać przykład na to że nie można powiedzieć że dane funkcje AC są zupełnie niepotrzebne np polilinię którą wymieniłeś, chyba mam prawo do odmiennego zdania?
Co do tablic rozdzielczych(mam na myśli nn a nie SN), to nie przesadzajmy z tymi inżynierskimi.. Czy dobór kabli i zabezpieczeń jest aż tak trudny by nie był go w stanie pojąć nikt poza absolwentami PW?
-
Zależy która rozdzielnica :)( mieszkaniowe to byle elektryk zrobi) bo ta główna to hmm trudno ją dobrze rozplanować :)
ja tam projektuje domki (EIB =/ tradycyjna), Gymnasiony, prowadze budowy i tam znam na pamięć wszystko , a że tata prowadzi większe budowy typu biurowce itp. to znam też i większe projekty , nie twierdze że zaprojektowałbym Stadion Narodowy ale to za pare lat :-) Zdąrze się nauczyć :D
Ale wszyscy przyznajmy że te kursy są bezcelowe ? -
boys toys roolz
Tak też mi się zdaje że projektowanie rozdzielnicy ma już niewiele wspólnego z wątkiem :P bo co innego narysować np z kartki takową a co innego z głowy, tu nawet tajne kody typu ctr+shit+c i ctr+v i przebyte kursy nawet w siedzibie Autodesk'a nie pomogą; )
Wracając do kursów, swoją negatywną ich ocenę podpieram wypowiedziami Piotrka oraz własnym doświadczeniem. Całą wiedzę jaką zdobyłem przed podjęciem pracy wziąłem z "darmowego" (jeśli się go znajdzie w sieci akademickiej) kursu autocad - kurs_pl w formie pdf, jak ktoś woli to na stronie http://www.cad.pl/kursy/ jest kurs podstawowy oraz bardziej zaawansowane. Polecam zwłaszcza podstawowy :D. -
KaZiK
szukamy osob chetnych do odbycia kursu z autocada w dniach powszednich. Normalnie kurs odbywa sie w weekendy, co wielu osobom nie pasuje. Cena kursu to 500 zl, nie ma juz podzialu na podstawowy i zaawansowany, jest tylko kurs zasadniczy.
zajecia odbywalyby sie w godzinach popoludniowych (ok. 16) w zaleznosci od ustalenia z prowadzacym. potrzebujemy jeszcze ok 10-11 osob, takze osoby chetne prosze pisac do mnie na priv, napiszcie nr indeksu i jakis numer kontaktowy.
prosze zebyscie sie dobrze zastanowili, zeby nie bylo przypadku ze zapisze sie sporo ludzi, a jak przyjdzie do placenia to nie bedzie komu... -
.::Paryniu::.
Karol Parys
207316
608 239 539
Kaziu nie mam do ciebie kontaktu na priv wiec upubliczniam chęć uczestnictwa gdyż i forma i termin mi pasują w pełni:) -
MKS! Jeszcze o Nas usłyszycie
>.::Paryniu::. napisał
>Kaziu nie mam do ciebie kontaktu na priv wiec upubliczniam
>chęć uczestnictwa gdyż i forma i termin mi pasują w
>pełni:)
a wiadomośc wysłana na gronie nie jest żadną formą priv? heh -
Anonim
-
Anonim
-
Anonim
-
Własnie jestesmy na etapie finalizowania listy chetnych:
Sa jeszcze wolne miejsca - dla osob chetnych prosze o kontakt na priv : kax007@gmail.com
i podanie:
Imię i Nazwisko:
Wydział/Kierunek:
nr albumu:
e-mail:
nr telefonu:
Kurs najprawdopodobniej przyjmie wymiar zajec polekcyjnych w ciagu tygodnia. -
ɹɐpołʍ
jak nie jest za pozno, to napiszcie, jak ma wygladac ten kurs? bedzie to od podstaw czy raczej bardziej na poziomie;) i czy jakies papiery za to sa ? : ) -
W tym momencie nie ma rozroznienia na podstawowy/rozszerzony - jest jedynie kurs zasadniczy zakończony międzynarodowym certyfikatem AutoDesku ( nasz wydział jest centrum autoryzacyjnym ).
Decyzja nalezy do Ciebie :) -
Anonim
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne