-
Idzie Echo Cicho
- 31/05/2006 00:15
Sprzedawca prosi o przekaz Western Union i puki co luz. Tyle że wczoraj napisał, że wyjeżdza do Anglii i chce, żebym zrobił transfer na inne nazwisko (adres ten sam). Oczywiśćie napisałem że nie mogę tego zrobić bo muszę wpłacać na dane przekazane przez eBay (tzw "invoilence letter") jesli chcć mieć jakąkolwiek gwarancję. Dziś rano napisał że przed wyjazdem wysłał już paczkę i chce żebym wpłacił na jego adres w Anglii!!! I również bym nie uwieżył, ale przyszedł kolejny "invoilence letter" od eBaya z jego nowym angielskim adresem.
Co mam o tym wszystkim sądzić? Czy coś tu nie wygląda podejrzanie? I jak to wogóle jest z tą gwarancją od eBaya (Buyers Protection Program)? Co się stanie jeśli zapłacę a paczka nie przyjdzie?
Puki co gram na zwłokę, ale w końcu muszę podjąć decyzję.
Pomóżcie proszę!!! -
/r/e/t/r/o/-/e/l/e/k/t/r/o/
- 31/05/2006 22:20
-
Nogard
- 01/06/2006 00:43
-
sku
- 03/06/2006 15:04
-
! D !
- 08/06/2006 01:35
-
Prove this world wrong!
- 08/06/2006 02:38
-
Idzie Echo Cicho
- 10/06/2006 00:58
Dobrze żę poczekałem. Okazało się, że facet jest oszustem.
Kiedy napisałem mu maila, co o tym wszystkim myślę, przestał się odzywać.
Taki to feralny pierwszy kontakt z ebay miałem - ale przynajmniej kasy nie straciłem. Cóż, pozostaje mi chyba sprzet kupić na sprawdzonym allegro :P
Pozdrowienia. -
Matys Wałachowski
- 11/06/2006 19:22
-
Prove this world wrong!
- 13/06/2006 23:53
-
Chmura!
- 14/06/2006 11:57
po pierwsze... ebay az roi sie od róznej masci oszustów i przekrętów także bądzcie ostrożni... co ja uznaję za ostrożność?
przede wszystkim jeżeli zamierzacie kupic coś za większą kasę (np od 100euro w górę) to polecam dokładnie przejrzeć historie opinii... sa tacy którym chciało sie założyć ok 150 różnych loginów i za pomocą ściemnionych aukcji nabijać sobie pozytywów ale jeżeli jest sie odrobine spostrzegawczym to bardzo łatwo to zauważyć.. wszak komentarze pochodzą na wszystkich loginach od tych samych osób i tylko zmienia sie kolejność... poza tym ebay to tak naprawde normalny sklep i ceny rzadko odbiegają znacznie od tego co musielibyśmy zapłacić w realu (dwie sytuacje kiedy można coś kupić bardzo okazyjnie to: jeżeli ktoś źle opisał aukcję albo umieścił ja w błędnej kategorii - co sie zdarza - oraz kiedy ludzie którzy ogarniaja temat wałków itp nie licytują i wtedy przedmiot nie osiąga "normalnej" ceny... ) wiec aukcje "superokazyjne" poleciłbym do naprawde konkretnej lustracji... owszem zdarzaja sie wyjątki ale ja w swojej aukcyjnej historii widzialem juz niejeden i czesto obserwowałem pozniejszy rozwój sytuacji (nie zawsze pozytywny dla kupującego :/ ) ...
no i jeszcze jedna sprawa :/ ... poczta .... wierzcie mi, że nie zawsze jest tak, że sprzedający nie wysłał paczki... czasami ta kurewska (bo inaczej nie mogę tego ująć) instytucja zadziała tak, że nasza paczka gdzies zaginie i ch... bombki strzelił... dotyczy to także przesyłek poleconych (z tzw tracking number)....
mi na około 350 paczek z zagranicy zaginęły dwie (oczywiście nie wszystkie byly kupowane przez ebay).. moze to nie dużo ale z pozycji kupującego zawsze coś.... a znam ludzi którzy zamawiali 5 razy z czego doszły np tylko 3...
peace i powodzenia :) -
ene due
- 14/06/2006 21:36
-
ene due
- 14/06/2006 21:36
-
ene due
- 14/06/2006 21:53
-
Reborn
- 10/04/2007 18:51
zycze i Wam i sobie powodzenia w dalszym shoppingu.. -
‘nula
- 25/04/2007 13:38
Poza tym, co to tylko na ebay spotkaliście się z oszustwami???
Na moim osiedlu jest ich też bardzo oszustów, łobuzów itp. Ostatnio np. ktoś włamał się do mojej piwnicy! I co? Czy to powód, żebym przeniosła wszystkie graty do garażu, bo tego mi jeszcze nie okradli???
Nie wydaje MNIE :) się
Dlatego moim zdaniem rezygnowanie z dobrodziejstw światowego ebay'a na rzecz allegro jest kiepskim pomysłem, a już napewno ogromną stratą dla osoby, która taką decyzję podejmie. -
‘nula
- 25/04/2007 13:39
Na moim osiedlu jest też bardzo dużo oszustów, łobuzów itp. :))))) -
Reborn
- 16/01/2008 01:19
ale jeszcze sie nie lamie, jest taka opcja na PayPalu(jesli placiles tak ,innych opcji ja osobiscie nie znam, wiec nie wiem) ze mozesz przez nich jakos kontaktowac sie ze sprzedawca i dochodzic swego a w przeciwnym razie jesli sie nie dogadasz ze sprzedawca, pay pal podobno zwraca kase...u mnie stanelo na tym ze sprzedawca podal mi wszelkie detale przesylki, kiedy i gdzie byla wyslana i w ogole i wg numery transakcji czy jak to tam sie zwie wynika ,ze paczka miala drobne utrudnienia w drodze z USA,ze gdzies tam sie to opoznilo i ze na dzien dzisiejszy jest juz w UK i sluzba(czy izba ) celna sie nia zajmuje...czyli jest wiec jeszcze moze szansa ze jutro np listonasz zapuka mi do drzwi z moja uteskniona prostownica!!
a co do Twojego przypadku wydaje mi sie dziwne ze Seller wyslal paczke zanim wyslales mu pieniadze...normalnie to sie nie zdarza i zawsze oni najpierw czekaja na kase a potem racza ruszyc tylek i wyslac rzecz...z czym sie akurat zgadzam bo tez tak zrobilam...wiec ty sie moze wstrzymaj bo nie chce mi sie wierzyc...a z reszta..przeciez paczka jest juz w drodze ,wiec moze na dniach dojdzie do ciebie mily prezent za ktory jeszcze nie zaplaciles??
ps.moj kumpel kupil lustrzanke za prawie 400 funtow czyli grubo pare tysiecy zlotych.....to bylo juz dobrych pare miesiecy temu,sytuacja byla podobna jak moja i caly sluch po sprawie dawno zaginall...a aparatu jak nie bylo ,tak nie ma....i kasy na koncie rowniez...
wstrzymaj sie
pozdrawiam
-
¡Maj!
- 02/02/2008 12:46
To może teraz ktoś mi pomoże...sytuacja wygląda tak: jestem nowa na ebay'u jeszcze nie za bardzo ogarniam, ale znalazłam świetny zegarek za którym wzdycham od jakiegoś czasu...nie ma go w Polsce, tzn był ale już go nigdzie znaleźć nie mogłam. Na allegro znalazłam, ale w porównaniu do ofert na ebay'u było drożej. A ja zamiast wybrać nasze allegro, stwierdziłam, że zaoszczędzę i kupiłam zegarek 9 stycznia. Sprzedawca, który miał 99,9% pozytywów, 'super sprzedawca', przejrzałam wszystkie komentarze, jedyne co mi nie pasowało to to, że miał napisane, że jest z Kanady a tak naprawdę był z Hong Kongu :] o czym zorientowałam się już po transakcji. Napisał mi, że w ciągu 3 dni wyśle paczkę, która powinna dojść w ciągu 3-5 dni. Czekałam tydzień, dwa, trzy...pomyślałam, że może urząd celny złapał paczkę. Wysłałam dwa maile z zapytaniem o tracking number, w końcu mi odpisał (po tygodniu). Sama znalazłam stronę Speedpost (bo nie raczył mi napisać gdzie mam sprawdzić) i po wpisaniu numery wyskoczyła taka o to informacja: Unsuccessful delivery because the addressee was not at the address indicated or addressee's office was closed. Event date : 15 January. Co teraz powinnam zrobić? -
Kaczor
- 05/06/2008 19:14
-
Filip
- 07/06/2008 10:04
-
Kaczor
- 07/06/2008 10:43
>A dlaczego ten typ nie akcentuje Pay-Pala..?
Może sam nie ma konta... -
Tigran.
- 10/07/2008 18:03
-
Tigran.
- 10/07/2008 18:57
-
mJ.
- 11/07/2008 17:38
-
anкa_
- 19/07/2008 00:20
>mam konto na ebay.pl a jak mam
>kupowac np z ebay.com lub ebay.co.uk???bo musze sie
>zalogowac na konto zeby licytowac nieprawdaz?a tam nie mam
>kont no bo jak im podam polski adres to mi wyskakuje polski
>ebay......i nei wiem co zrobic....
Wg mnie nie ma to specjalnej różnicy czy to jest ebay polski czy amerykański... Ale do obu logujesz się tym samym loginem i hasłem (wg Twojej terminologii tym polskim :) na portalu ebay.com albo tym uk czy pl. I po tym logowaniu nie powinno Cię przerzucać na polską wersję. Różnica po zalogowaniu wygląda tak, że masz inny język (angielski) i inaczej jest wyprofilowana wyszukiwarka, np. w USA szukasz przedmiotów w ramach USA (przynajmniej taki jest priorytet), w Polsce raczej jest to UE. Oczywiście w obu wersjach jest też opcja sprzedawców spoza USA/UE - czyli international sellers czy jakoś tak (na dole strony coś takiego się pojawia). Także te fanaberie typu com, uk, pl to tak naprawdę tylko nakładki na jedno i to samo. Główna różnica to wspomniane ustawienia (domyślne) wyszukiwarki, które i tak można sobie zmienić, albo przeskakiwać z uk na com, w zależności czy szukasz czegoś raczej z Europy czy USA.
-
anкa_
- 19/07/2008 00:32
>macie jakąś rade?
Czekaj na tego typa, w końcu w jego interesie jest to, żeby się jednak odezwał. Tak w ogóle to płatności opłaca się robić przez paypal, bo to usługa ebay i w razie potrzeby łatwo jest udowodnić, że płatności dokonano (a np. sprzedawca twierdzi inaczej). Poza tym jest to łatwe, oba portale ebay i paypal ładnie się komunikują, dzielą informacjami (np. po dokonanej płatności przez paypal ebay odhacza to w profilu kupującego - tzn., że zapłacono za przedmiot). Pełna symbioza :) A w przypadku jakichś problemów można do paypal'a zgłaszać reklamacje i dostać zwrot wysłanej kwoty (chociaż chyba tylko część, ale zawsze coś). -
mrożon
- 27/08/2008 23:52
kiedys bardzo dawno temu zalozylam konto na ebayu i teraz potrzebuje uzyc, wiec jakso odkopalam w pamieci haslo etc. ale zonk, zablokowane. wiec sprawa jest taka ze oni maaj zadzwonic na podany w danych nr i spoko niech dzwonia ale tam jest takie cos zeby zaznaczy zadzwon teraz przechodzi do nastepnej strony i chce jakis PIN... hmm moze nei jakis, ale obczailam cala pomoc i wszystkie linki jakie zoabczylam ale nigdzie nie tlumacza o jaki pin chodzi, napsialam do nich , wiec pewnei odpisza za pol roku jak dobrze pojdzie :/
Nie wiecie moze o jaki PIN moze chodzic?
Bede wdzieczna za pomoc.
Sorry, pisze jak potluczona, konto jest zablokowane.. nei haslo, czy cos xD -
mrożon
- 28/08/2008 00:36
-
same stresy
- 13/02/2009 19:45
-
Piotrek.
- 02/06/2009 18:14
Sprzedałęm telefon na ebay za 600 $ koles przesłał mi kase... A w miedzy czasie było włamanie i telefon ukradli :( Nie wiem co mam teraz robic... To jakis arab jest, grozi mi interpolem; / Czy za cos takiego mogą mnie wsadzic ? Co mi grozi? Co mam robic? pomózcie !!! -
Kaczor
- 02/06/2009 18:19
może napisz mu, że w najbliższym czasie postarasz się wysłać mu taki sam telefon (nie obchodzi mnie już sposób w jaki go zdobędziesz). Ten typ podał jakąś date? Np dzień w którym masz mu wysłać przesyłkę? Jak ci się nie uda to napisz do ebaya ze dostałeś maila z pogróżkami albo zgłoś sprawę na policję -
Piotrek.
- 02/06/2009 18:22
Problem w tym, ze akurat nie mam tyle kasy, zeby kupic ten telefon; /
Kurka naprawde nie wiem co mam robic... A jak ten interpol naprawde do mnie przytjedzie ?
Co to jest wogóle ten interpol ? A moze ktos ma mi pozyczyc ? -
Kaczor
- 02/06/2009 18:23
>wolne żarty...
>Problem w tym, ze akurat nie mam tyle kasy, zeby kupic ten
>telefon; /
>Kurka naprawde nie wiem co mam robic... A jak ten interpol
>naprawde do mnie przytjedzie ?
>Co to jest wogóle ten interpol ? A moze ktos ma mi pozyczyc
>?
jak to ? hajs dostałeś od araba a nie masz na kome już? no to gratulacje. Postaraj sie oddac hajs mu moze, nie wiem, pozycz od rodziców o ile jeszcze chcą mieć z tobą do czynienia... -
Piotrek.
- 05/07/2009 22:02
-
Kaczor
- 05/07/2009 22:04
|
|
konkurencja 4 allegro.pl & i caly swiat