• 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • wódz ocelot

Temat trochę prowokacyjny, ale męczy mnie ten problem...

Słyszałem o zainteresowaniach Dukaja skrajną prawicą, jakieś plotki o jego antysemityzmie i udzielaniu się na forach narodowych.

Czy ktoś z was też o tym słyszał?
    Czy to tylko brzydki czarny PR?
  • Watson

Zasadniczo wielu naszych czolowych pisarzy przejawia tego typu objawy. O Dukaju akurat nic mi nie wiadomo, ale jezeli chodzi o innych, trudno spotkac kogokolwiek o chocby umiarkowanych pogladach.

(prosze nie sugerowac sie moim avatarem, to byla tylko inscenizacja w celach zarobkowych; ) )
  • Hallowed

no ale faktycznie jest jakas fascynacja Żydami... czytajac "fikcje narodowe" widac az dwa opowiadania :-]]] a powaznie tez o tym nic nie slyszalem..
  • wódz ocelot

1. Jego fascynacja koncepcją "walki formy" (nie tylko w Pieśniach).
    2. Pesymizm Cruxa.
    3. Nie-do-końca poprawne politycznie zakończenie De profundis...
    4. Połowa ze zbiorku o Xavrasie...

Niepokojące - ale jeśli z niczym takim się nie spotkaliście, to może dmucham na zimne? :-)
  • Hallowed

Mhmmm akurat nr. 3 = plus ... chyba rozdmuchujesz ta sprawe... tak w zasadzie jesli pisze prace o poczatkach komunizmu w POlsce to jestem głupim Sowietem?:] pozdrawiam
  • wódz ocelot

A pewnie że tak!
    I każde stwierdzenie, że polityka Izraela jest be powinno się kończyć w trybunale w Strasburgu!
    :-)
    Słyszałem plotki - i tyle.
    Widzę, że może powinienem pójść do laryngologa :-)

BTW. "Środowisko" go średnio lubi.
  • Hallowed

No on taki odludek był juz od Złotej Galery podobniez... a Sowietow nienawidze ale coi zrobic ze dwie mgr i w planach doktorska o nich; -]]] Uwazaj u laryngologow...to zdziercy
  • wódz ocelot

Ciekawe, bo na Polcon w zeszłym roku dojechał - a w tym już go nie było.

Tylko tak niemiło było, gdy w prezentacjach książek z nagrodami o Ziemkiewiczu, Kołodziejczaku, Sapku, Huberathcie mówiło się wiele - a o Dukaju ani słowa.

Ale może to już zmęczenie materiału - wszak ile można? :-)
  • Watson

Nie bylo go w tym roku, bo jak sam twierdzi "lepiej sie go czyta niz slucha".
    Tak mi w kazdym razie powiedziano.
    Ale sam bylem troche zawiedziony ze sie nie pojawil.
  • wódz ocelot

W sumie pewnie też lepiej się go czyta, niż ogląda :-)

Też było mi szkoda.

A Sapko coraz fajniej wygląda, prawda (mała dygresja, ale nie mogłem sobie odmówić:)?
  • Watson

Taaa...
    Szczegolnie pieknie wygladal, jak wtoczyl sie do domku organizatorow. Obrazil pare osob, zostal niemal pobity, ale nie wyprosilismy go, gdyz przyszedl z flaszka becherowki...
  • wódz ocelot

Czy z Dukajem się dobrze pije (co oczywiście na pewno skorelowane jest z jego potencjalnym faszyzmem bądź nie:)?
  • Watson

Niestety, nie mialem okazji go poznac.
    Nie pamietam, czy pojawial sie na pyrkonach (jezeli nawet - wtedy nie bylem jeszcze jakims wielkim fanem), na 3 ostatnich nordconach napewno go nie bylo, a jezeli chodzi o polcony - coz, w tym roku debiutowalem w tej materii...

Tak wiec, nie moge powiedziec jaki jest przy kielichu; )
  • Zimownik

Wracajac do tematu jego rzekomego "faszyzmu"...

Moze i facet ma jakies swoje koncepcje na to jak powinna wygladac władza czy religia,ale zawsze popiera to jakimis powodami.

Weźmy choćby wypowiedź Szulimy podczas rozmowy z ryterem Njute,kiedy ten spytał ją o swastykę na jej szyi. (Tu niby tez by sie mozna przyczepic o rzekomy faszyzm :P)

Nie mówi,"To jest fe,ja nie lubię".Jak dla mnie,dopóki nie afiszuje się z tym jakos makabrycznie,to jest luz.

Btw: Jak chcecie skrajnego prawicowca,zobaczcie Ziemkiewicza. Nie sadze zeby "Gazeta Polska" pozwalała mu szefowac jednemu z działow jakby byl lewicowcem :P
  • wódz ocelot

to jest swoją drogą ciekawy trend - że w polskiej fantastyce z jakiegoś powodu wszystkie tuzy (dawnych czasów) są prawicowe. Ziemkiewicz to przykład ekstremalny, ale i Parowski, i Oramus, i Jęczmyk, i Huberath..

z tego, co widzę (temat założyłem 3 lata temu) Dukajowi - co we wszystkich wywiadach jest podkreślane, bardzo lubię czytać rozmowy z nim - daleko jednak do małego Adolfa. ufff. czyżby te przecieki były czarnym PRem przed Zajdlami albo co?;) choć niektóre koncepcje z Innych, pewnych opowiadań czy Lodu pociągnięte do ekstremum mogą naprawdę przerażać..
  • Zimownik

Przerazac jak przerazac... Kwestia poglądów,prawda?:P

Mi na przykład zupełnie nie przeszkadza,a wręcz cieszy mnie wytykanie absurdów chrześcijaństwa czy demokracji :P
  • A.

Dziwny temat.

> to jest swoją drogą ciekawy trend - że w polskiej fantastyce z jakiegoś powodu wszystkie tuzy (dawnych czasów) są prawicowe. Ziemkiewicz to przykład ekstremalny, ale i Parowski, i Oramus, i Jęczmyk, i Huberath..

A Lem, Snerg, Boruń? Udajemy że ich nie ma i nie było, albo że nie są tuzami i nie są z dawnych czasów?
  • M.

Lem to akurat dobry przykład tuza, któremu daleko było do wszelkich ekstremizmów. No chyba, że mówimy o granicach wyobraźni...
  • wódz ocelot

almost wszystkie.
    a trend - nie wiem jak dla Was - ale dla mnie wyraźny.
    oczywista oczywistość:)

btw. Lem poza kategoriami zawsze. już Dick zauważył, że jednego Lema nie ma i nigdy nie było.

to tylko spisek kejdżibi!
  • Watson

>Łäka Łäka Adam napisał
    >Dziwny temat.

>A Lem, Snerg, Boruń? Udajemy że ich nie ma i nie było,
    >albo że nie są tuzami i nie są z dawnych czasów?

Proszę... Z Boruniem między tuzy? :D
  • 1
  • 2
| |

i co my tu mamy? ciężkostrawne czy perfekcyjne?

Fotki

Miejsca grona (0)