-
Anonim
4 czerwca od godziny 17.00 przed ambasadą ChRL w stolycy 10 grupa Amnesty
organizuje happening z okazji masakry na Placu Tiananmen w 1989 roku, po
happeningu czuwanie.Przyjdź ze znajomymi i swieczką i śpiworem i chęcia
właczenia się w masowe-światowe czuwanie.Zaprotestuj i wyraź jedność w
bólu rodzin i krzyku o sprawiedliwość!
-
Anonim
hmmm...śpiwór, świeczka, nocne czuwanie, brzmi jak przed zerówką u Kryńskiego... -
Anonim
-
Anonim
O nie wiedziałem że to Ty, jakos taki przyczajony na tym gronie jestes. no to pozdrawiam w takim razie;) -
-
Anonim
Tak na marginesie nie wiem czy kogos to grzeje, ale to czuwanie rzeczywiscie sie odbylo. Kilka osob z Amnesty w zimny, deszczowy wieczor i noc 4 czerwca przed Ambasada bylo. Ja osobiscie bylem na krotko i jedyne co pamietam to rozmazane kartki na ktorych wydrukowano zdjecia z masakry. Niejako jest to symbol, tego ze swiat raczej o tym pamietac nie chce, bo wazniejsze sa "piniadze", inwestycje, "majkin many", "big dil" itp. :( Moze i dla Chin zaswieci slonce jak dla Polski w 1989 :/
-
Anonim
ja bym nie powiedzial, bo zobacz ze chiny sie rozwijaja i mozesz mowic ze jest zle ale trzeba zauwazyc ze robia duze postepy i to sami bez miedzynarodowej pomocy. Moim zdaniem chiny czeka nieuchronna demokratyzacja, tylko spoleczenstwo musi dojrzec do tego stopniowo nie jako samo, tak jak np na ukrainie. nie mozna na sile dawac im wolnosci jesli oni tego nie chca bo zamieni sie o w chaos, a co do tych akcji to uwazam ze ludzie nie poszli bo one w ogole maja marny skutek i odzew, nic nie zdziala sie stojac w warszawie i wymachujac transparentami, bo jak powiedzialem ten problem musi sie rozwiazac sam od wewnatrz -
Acirus
z Ukrainą chyba nie jest tak prosto to porównać. to nie było tak, Ukraińcy dostrzeglo różnicę między demokrają a dyktaturą, tylko odpowiedzieli ostro na naplucie do twarzy. prawa były łamane więc złamali władzę. w chinach chyba nie ma tej represji. jak gadałem z Chińczykami, to rzeczywiście nie podoba im się sam komunizm i takie tam podobne, ale chyba nikt im zabardzo nie zabrania nic i co najważniejsze - utrój w zasadzie nie hamuje rozwoju społecznego. tak mi się oczywiście tylko wydaje. :) -
Anonim
wlasnie! tak ci soie tylko wydaje. zelazna reka komunistow siega wszedzie. banalny przyklad- falung dong albo panczenlama!!! owszem- do demokracji trzeba dojrzec. najpierw musi powstac grupa/klasa spoleczna ktorej bedzie zalezalo na demokracji i z ktorej to bedzie korzystala (chodzi o klase srednia). ale nie mozna twierdzic ze sami chinczycy sa niezdolni do demokracji, bo jak wytlumaczymy tajwan czy hong kong?
a na ukrainie nici z demokracji, dopoty. dopoki nie powstanie tam klasa srednia. narazie jest patologia, czyli oligarchowie i ludzie ledwo wiazacy koniec z koncem. w polsce klasa srednia sie dopiero rodzi, ale pierwsze jaskolki pozytywne juz widac.
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne