-
Justyna Rodziewicz
Witjacie !
Chciałabym zacząc niebawem projekt dotyczący zmiany atrakcji kulturalnych na starówce.
Mam w swoim planie zreformowanie następujących rzeczy:
* Większy wybór pamiątek ( otwarcie kilku straganów ulicznych z twórczością chętnych osób ....fotografia, malarstwo, ceramika, biżuteria.....jestem otwarta na pomysły innych ).
* Chciałabym wprowadzić cykliczną impreze kulturalną która odtwarzałaby minione epoki, wchodziła w szersze zagadnienia związane ze sztuką. Zależy mi na nadnaturalności, próbie otworzenia perfekcyjnego i wejścia w temat dużo bardziej dogłębnie z ukazaniem stylów w różnych dziedzinach sztuki.
Co do pierwszego punktu, z pamiątkami na starówce jest tak , iż turystom pozostają tylko wyroby tkzw.,,o charakterze folklorystyczno- warszawsko- narodowym....nie krytykuję gustu ...jednak uważam że każdy powinien mieć wybór...
NA starówce jest bardzo mało galerii. Niektóre się ratują , niektóre mniej. Dzwoniąc do zarządu terenów publicznych , dowiedziałam się że aby wystawiać na starówce trzeba mieć rzeczy związane z Warszawą....co wydaje mi się mało atrakcyjne. Natomiast jest szansa aby to zmienić, jak zostało mi powiedziane.
Chciałabym abyśmy stworzyli nową tradycję, uliczną tradycję..
Zapraszam wsyzstkich zainteresowanych.
Jestem bardzo otwarta na pomysły, i mam siłę na to aby zacząć to przedsięwzięcie.
Pierwszym krokiem jest znalezienie uczestników. Potem chcę rozpocząć pracę nad konkretnym projektem i poszukać wsparcia różnych kulturalnych instytucji..
Chciałąm się zwrócić także do tych którzy widzą ten plan jako bardzo utopijny.....
Uważam że jest to zadanie trudne, aczkolwiek ratusz ma na to pieniądze unijne i jest otwarty na propozycje. Zaczynam łapać kontakty z różnymi osobami zajmującymi się tego typu rzeczami w Warszawie .
Pozdrawiam
Piszcie tutaj bądz na maila dzidecka@poczta.onet.pl
-
Noyee.
Podoba mi sie to co chcesz zrobic. Zastanawiam sie jakich ludzi szukasz. Chciała bym podzielic sie z Tobą paroma pomysłami. mysle tez ze starówka powinna byc pewnego rodzaju wizutówka nie tylko Warszawy ale i polaków zwłaszcza młodych i pomysłowych, wiem o jakie stragany Ci równierz chodzi.. przydało by sie cos hand-made.. i własnych pomysłow i nie potrzeba ju robionych hurtem pamiatek... Napisz prosze coś więcej o swoim pomysle i co Cie do niego skłoniło...