Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • ! k u c h c i k !

• Anonim

JAK BEDZIE PO NIEMIECKU "MIEJSCE W KTóRYM "
    CHODZI O MSC. W KTORYM SIE DUZO DZIALO:d:d:dd:

Im Platz ............. ?????????/
  • shaggysheep

> JAK BEDZIE PO NIEMIECKU "MIEJSCE W KTóRYM " CHODZI O MSC. W KTORYM SIE DUZO DZIALO:d:d:dd: Im Platz ............. ?????????/

Ort, in dem es sich viel geschehen hat.

pozdrawiam
    shaggysheep
  • Adam

czy ktos moze mi napisac o wakacjach na podstawie nastepujacych punktow : wo?, mit wem?, wie lange?, wozu?, was gemacht?, das Wetter. Wypowiedz pisemna nie musi byc dluga, wazne by byla poprawnie gramatyczna i opowiadala co robilem przez lipiec i sierpien :D jezeli ktos podejmie sie tego zadania bede bardzo wdzieczny i bede mogl pomoc w innym przedmiocie : angielski, matma, fizyka :) i przepraszam ze zawracam glowe, ale jest mi to bardzo potrzebne (na czwartek musze to miec juz, czyli jak by ktos napisal to w srode, to prosze wyslac na adam_29@vp.pl ). z gory bardzo dziekuje :) gg : 4981155
  • Nino

>shaggysheep napisała:
    >> JAK BEDZIE PO NIEMIECKU "MIEJSCE W KTóRYM " CHODZI O MSC.
    >W KTORYM SIE DUZO DZIALO:d:d:dd: Im Platz .............
    >?????????/
    >
    >Ort, in dem es sich viel geschehen hat.

raczej nie tak, a:

ein Ort, an dem...
    np: ein Ort, an dem viel passiert/geschehen ist
    ewentualnie tez: ein Ort, wo...
  • Anonim

o kurcze; ] dopeiro odczytalam Nino; ]

a ja znooof potrzebuje Helfe !
    więc od tego roku zaczynam studiować germanistyke i mam w domu slowniki ale takei liche chyba
    czy moze ktoś mi jaksi fajny polecic
    czy ma ktos z PWN jesli tak jaki on jest wie viel koste?
    i czy ma ktoś taki żóto niebieski z literką L (kojarzycie)
    ????? ?????? help; ]] za tydzien juz zaczynam ! bylam ost w emipku ale nic nie znalazlam
  • ღKarolcia ღ

ween piszesz wtedy kiedy chcesz powiedziec ze np. jestem szczesliwa, kiedy nie ma szkoly ze z czegos jestes szczesliwa albo ze gdzies idziesz np. kiedy jestem chora ide do lekarza itd.
  • Mickey.

>*madchen* napisała:
    >a ja znooof potrzebuje Helfe !
    >więc od tego roku zaczynam studiować germanistyke i mam w
    >domu slowniki ale takei liche chyba
    >czy moze ktoś mi jaksi fajny polecic
    >czy ma ktos z PWN jesli tak jaki on jest wie viel koste?
    >i czy ma ktoś taki żóto niebieski z literką L
    >(kojarzycie)
    >????? ?????? help; ]] za tydzien juz zaczynam ! bylam ost w
    >emipku ale nic nie znalazlam

ja mam taki Langenscheidt żółto-niebieski, 120 tys. haseł, w twardej oprawie, 100 PLN, bardzo dobry.
    tylko błagam Cię wieśniaczko, nie pisz jak piszcząca trzynastolatka 'znooof' itp.... <PORAŻKA>
  • Anonim

>ja mam taki Langenscheidt żółto-niebieski, 120 tys.
    >haseł, w twardej oprawie, 100 PLN, bardzo dobry.
    >tylko błagam Cię wieśniaczko, nie pisz jak piszcząca
    >trzynastolatka 'znooof' itp.... <PORAŻKA>

i taki juz sobie kupiłam w piątek; ]]] tylko ze w empiku za 119zl; ]

a po 2 "wiesniakiem" sam siebie nazwij badz blizszych
    mogles mi odp na moje pyt a nie do tego krytykować jak ja pisze ,
    porazka to ... ze sie z takim czyms wychyliles
  • laudanum

i nie helfe tylko hilfe; p jesli chcialas napisac pomocy!
  • laudanum

a slownik to najlepszy Duden;]
  • laudanum

>Nino napisał
    >>shaggysheep napisała:
    >>> JAK BEDZIE PO NIEMIECKU "MIEJSCE W KTóRYM " CHODZI O
    >MSC.
    >>W KTORYM SIE DUZO DZIALO:d:d:dd: Im Platz .............
    >>?????????/
    >>
    >>Ort, in dem es sich viel geschehen hat.
    >
    >raczej nie tak, a:
    >
    >ein Ort, an dem...
    >np: ein Ort, an dem viel passiert/geschehen ist
    >ewentualnie tez: ein Ort, wo...
    >

i jakby ktos chcial wiedziec - im Jahre 1995 albo 2007 wurden 2 Menschen von 3 Russen verletzt

• Anonim

>laudanum napisał
    >i nie helfe tylko hilfe

literówka, każdemu się zdarza
  • Nino

>laudanum napisał

>i jakby ktos chcial wiedziec - im Jahre 1995 albo 2007
    >wurden 2 Menschen von 3 Russen verletzt

że hę?

• laudanum

ze he bo napisalem jak pisac w roku itd
    ok dobra spalem; p

Im Jahre 1995 z.B. wurden Forschungen durchgefuehrt oder 1995 wurden Forschungen durchgefuhrt :D

so noch Fragen? :D
  • ☆☆ Sylwka ☆☆

Mam takie pytanko może ktoś zna odpowiedź. Jaki to jest rzeczownik że bez różnicy na to jak sie go odmienia (bez różnicy na rodzajnik) zawsze jest prawidłowo. Mam nadzieję że ktoś zrozumiał o co chodzi... Pomocy;)
  • karo1a

Ze słowników polecam 4-tomowego Pipreka...tyle, że na 120PLN nie ma szans; (
  • aBa

zgadzam się, słownik z Wiedzy Powszechnej wprawdzie ma swoje lata ale jest najobszerniejszy :)

chociaż ... podobno już niedługo pojawi się nowy wielki słownik PONSa
    zapowiadają, że będzie lepszy od wydania WP, bo zaktualizowany o nowe słownictwo itp. ale to dopiero w październiku ...
  • aBa

możecie sobie przejrzeć, już go można nawet zamówić, ale ja mam jeszcze mieszane uczucia
    no mimo wszystko poczytajcie sobie :)

http://www.wsn.pons.pl/pons/o_slown...
  • Baś

Ja za to prosiłabym o przetłumaczenie teksty na jezyk niemiecki. jsli bym wogul ebym mogla prosic to najlepiej jeszcze dzisiaj albo tak do 6 rano. z gory bardzo serdecznie dziekuje :*

'Witam,
    mam na imię xyz i jestem zainteresowana prenumeratą Państwa czasopisama. Pochodzę z Polski i mam 18 lat. Bardzo interesuje mnie kultura niemiecka, styl życia. Ze względu na moje zainteresowania w najbliższym czasie pragnę wyjechać z polski i zamieszkać w niemczech, dlatego też uczę się języka niemieckiego od 7 lat.
    Chciałabym się dowiedzieć czy istnieje możliwość zaprenumerowania Państwa magazynu. Proszę też o informację związaną z kwotą którą muszę uiścić i numerem konta Państwa firmy. Chciałabym się także dowiedzieć jaką kwotę muszę dopłacić do każdego numeru aby przysłano mi magazyn do domu.
    Państwa czasopismo poznałam bedąc w niemczech u mojej rodziny. Tam moja kuzynka pożyczyła mi to czasopismo i po przeczytaniu kilku artykułów stwierdziłam że ta gazeta bardzo mi odpowiada ze względu na ciekawą oprawę graficzną i bogate, często żartobliwe artykuły.
    Jedyne uwagi jakie mogę mieć pod adresem Państwa czasopisma to zbyt rzadkie ukazywanie się magazynu. Moim zdaniem powinien ukazywać się znacznie częściej, a takze duża ilość reklam.
    Czekam na jak najszybszą odpowiedź w tej sprawie. z poważaniem XXX''
| |

Ci wszyscy, którzy kochaja albo lubia j.niemiecki niech do nas dołaczaja....Wir lieben Deutsch

Fotki

Miejsca grona (0)