-
Anonim
Pozwólcie, że zacytuję:
"[..]każdy tom, posiadają [..] duszę tego, kto daną książkę napisał[..]"
Oczywiście są to słowa samego Zafona.
Logicznie rozumując: w "Cieniu Wiatru" możemy znaleźć samego autora, a także: dużo się o nim dowiedzieć. Może w ten sposób nigdy nie dowiemy się jaka jest jego darta urodzenia, ale to możemy wyczytać w Wikipedii, natomiast czytając jego powieść możemy pozyskać dużo więcej warte informacje, dotyczące wnętrza Carlosa.
Doszliście do jakiś wniosków?
Ja jestem pewna, że lubi on kobiety o urodzie porcelanowej laleczki: jasna cera, klasyczna linia, ale to takie wstępne wnioski. -
Piotr Brzostek
Niestety NIE "są to słowa samego Zafona" tylko Sempere Seniora. Moim zdaniem nie powinno się wkładać pisarzowi w usta to, czego nie wypowiedział. To ledwie wymyślona przez niego postać i niezwykle ciężko (a moim zdaniem wręcz niemożliwe) powiedzieć czy Zafon naprawdę tak uważa, czy napisał tak na potrzebę stworzenia tej niesamowitej aury magiczności.
-
Anonim
To był banalny przykład, po za tym: to nie są słowa Sempre. Zauważ, że tak wyglądała Klara i Bea, czyli dwie najważniejsze kobiety w życiu głównego bohatera.
I nie chodzi mi o jego gust co do kobiet, lecz duszę.
Trudne, wiem. -
Piotr Brzostek
Ustalmy jedno: cytat, którym rozpoczynasz ten (nie powiem bezcelowy) temat to słowa Sempere Seniora(nie Zafona!), które wypowiedział na Cmenatrzu Zapomnianych Książek.
http://cytaty.eu/motyw/dusza.html
11 cytat od góry.
...
"Ja jestem pewna że lubi on kobiety o urodzie porcelanowej laleczki" <----> "I nie chodzi mi o jego gust co do kobiet"... n/c -
-
Anonim
:x Wpadka. Tradycyjnie zapomniałam co wcześniej napisałam... Niemniej jednak: Zafon książkę napisał. -
Piotr Brzostek
-
Anonim
Temat nie wypalił... Są dwie wersje:
a) błędne wnioski
b) tylko ja myślę w ten... niecodzienni trochę sposób
A może jest trzecia?
c) źle to wszystko zaprezentowałam -
Anonim
Ha! Ale ja będę dalej wyciągać wnioski!
Zafon jest intelektualistą, oczywiście: oczytany, nie lubi ludzkiej głupoty, bo wiele złego z niej wynika.
Będę dopisywać :] -
Piotr Brzostek
-
Anonim
>Edward lub Edi napisała:
>Ha! Ale ja będę dalej wyciągać wnioski!
>Zafon jest intelektualistą, oczywiście: oczytany, nie lubi
>ludzkiej głupoty, bo wiele złego z niej wynika.
>
>Będę dopisywać :]
w tym napewno mogę się z Tobą zgodzić; )
-
justyna
-
Anonim
mysle, ze nie chodzi tu o to, ze Zafon umiescil siebie w ksiazce, nie musial przeciez odzwierciedlac swojego charakteru w zadnym z bohaterow.
jednak zgadzam sie z tym cytatem, nawet jezeli zostal on wypowiedziany przez Sempere Seniora. przeciez kazdy pisarz, tworząc, przelewa na kartki czesc siebie, wyjawia nam to, co kryje sie w jego glowie, mamy mozliwosc ujrzec (choc nie zawsze) swiat jego oczami, widzimy to, co chcial nam pokazac, wiec czesc jego duszy napewno jest w tej powiesci :) -
Migdall
nie wiem, gdzie to napisać, ale mam pytanie czy ktoś orientuje się ktoś czy Zafon jest wyznawcą jakiejś religii? czy może jest ateistą? albo agnostykiem? jako katoliczkę trochę drażnią mnie jego teksty o wierze w "Grze Anioła"; dodam, że nie przeczytałam jeszcze do końca książki, ale teraz niezmiernie mnie ta kwestia intryguje -
Carrie