-
Anonim
Don't wait - ja wiem, co chcesz powiedzieć:)
Szczerze mówiąc, niesamowicie mnie interesuje, co w tej książce widzicie 'cudownego' i 'rewelacyjnego'. Proszę, uzasadnijcie jakoś swoje zdanie, bo naprawdę, choćbym nie wiem jak się starała, to znaleźć tego piękna nie potrafię. -
Maciek Nakielski
-
Anonim
bo...?
(czy zatraciłeś już umiejętność argumentowania swojego zdania?) -
AntimadridistA
-
-
Anonim
Antimadridis tA - bardzo możliwe:} bo umiejętności pisania poprawną polszczyzną to z pewnością jeszcze nie posiada.
więc ponawiam pytanie do zwolenników 'Katedry w Barcelonie':
>catherine. ha escrito:
>Szczerze mówiąc, niesamowicie mnie interesuje, co w tej
>książce widzicie 'cudownego' i 'rewelacyjnego'. Proszę,
>uzasadnijcie jakoś swoje zdanie, bo naprawdę, choćbym nie
>wiem jak się starała, to znaleźć tego piękna nie
>potrafię. -
Piotr Brzostek
umiejetnosc pisania poprawna polszczyzna nie ma nic do tego, osobo, ktora zaczyna zdanie od 'wiec'... -
>KasiaK<
Czy ktos moze spotkal sie w Polsce/ ma wersje angielskojezyczna Katedry ? Szukalam juz w wielu miejscach. Zamawialam , czekam na nia i czekam pol roku, a zalezy mi zeby zdobyc taki egzemplarz na świeta. -
Anonim
osobiście nie czytałam, ale czytała kuzynka, którą skusiło wyłącznie to, że jest coś uwzględnione o 'cieniu wiatru'
ogólnie stwierdziła, że fajna lecz brakuje jej tego klimatu co w 'cieniu..' -
Anonim
osobiscie uważam, że cień wiatru jest lepszy, ale to rzecz gustu. akcja obydwu toczy sie w barcelonie, ale w zupelnie innych czasach i przedstawia inna historie. Jest duzo wiecej odnosnikow do histori kataloni... aczkolwiek warto przeczytac. -
Anonim
Cień Wiatru wzbudza takie emocje w czlowieku jak zadna inna ksiazka, gdyz jest rewelacyjnie napisana, tak, ze lapie czytelnika za serce. C.R. Zafon stworzyl z paieru i z piora "zywych bochaterow". wlasnie wrocilam z hiszpani, gdzie przeczytalam "katedre w barcelonie", ktora jest rekomendowana jaka najpopularniejsza obok cienia wiatru, ale mimo, ze co chwila ktos tam umiera (lub kogos gwalcą), to nie porusza tak emocji jak ksiazka zafona. (choc rowniez jest fajna i ma bogate tlo historyczne). mysle, ze tu po prostu chodzi o styl napisania... -
Karol
To fakt, cieżko jest prownywac te ksiazki, gdyz autorzy ukazali zupelnie inne swiaty. W katedrze ukazany był jeden wyrazisty bohater i jego losy.Zaś w ksiazce Zafona bylo troche historii Caraxa co w pewien sposob odciagalo od Daniela. Mi sie podobal charakter Arnau'a, zaczalem sie z nim utozsamiac , a to znak ze ksiazka byla dobra[dla mnie]
; -
Anonim
nie warto porównywać, są zupełnie różne, chociaż obie przypadły mi do serca to chyba jednak "Cień Wiatru" bardziej, jest wyjątkowy.
niedługo po przeczytaniu "Katedry" byłam w Barcelonie, był już wieczór, ja uparłam się żeby pobiec jeszcze szybko i zobaczyć Santa Maria del Mar, rozdzieliliśmy się - znajomi zostali a my zaczęliśmy przeciskać się przez wąskie uliczki - gubiąc się niejednokrotnie, dotarliśmy do Katedry niecałe 10minut przed zamknięciem. dosłownie do niej wpadłam i zaparło mi dech... duże wzruszenie, bo jest piękna choć bardzo skromna, ta niezwykła atmosfera plus świeże wspomnienia książki...
dla mnie ukochany punkt na mapie Barcelony; )
http://www.visitingbarcelona.info/b...