Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Wąglik

• 24/11/2006 13:16
    wyżej wymieniona pozycja ukazała sie ostatnio na sklepowych pułkach. Podobno dla nas, miłośników Cienia Wiatru :-)
  • Gosia

• 24/11/2006 20:02
    Trochę przeraża mnie wątek magii,który u Zafon'a jest pięknie wpleciony, natomiast w recenzjach o "trzynastej.." magia jest głównym słowem kluczem.
    Zobaczymy.Zamówiłam. :)
  • Pan z nieba.

• 29/11/2006 00:09
    Niedługo nabędę, zobaczymy.:)
  • Wąglik

• 02/12/2006 12:06
    Poszedłem... kupiłem... zobaczymy... :-)
  • catherine.

• 02/12/2006 13:18
    Koniecznie napisz o wrażeniach:) Bo jeśli podobne, to lecę natychmiast przeczytać w jakiejś księgarni:)
  • ten on

• 05/12/2006 20:00
    tak wlasnie musze wiedziec czy fajna
  • Franek K

• 05/12/2006 22:08
    jak ktos to przeczyta niech pisze :)
  • Kucyna.

• 07/12/2006 21:41
    zaczełam czytać i jestem na 70stronie. Nie porywa mnei tak jak "Cień wiatru". ta magia mnie drażni...
  • Susan

• 10/12/2006 00:21
    Ja już nabyła i właśnie się zabieram Cień wiatru to absolutne dzieło sztuki którego nikt nie pobije przynajmniej jak dla mnie
  • Susan

• 06/01/2007 00:03
    na początku jest drętwa ale potem się nieźle rozkręca naprawde warto przeczytać ach ta Adeline i Emmiline :D
  • yuShi

• 17/01/2007 22:39
    grubo ponad połowa. wciagająca.
  • yuShi

• 20/01/2007 12:03
    przeczytana... miła, ale nie takw ciągająca. mimo to mi smutn, że już się skończyła. a magia wcale nie jest przewodnim motywem, nie wiem dlaczego tak piszecie :)
  • Homerowa

• 04/02/2007 22:21
    jak dla mnie to ta książka była cudowna! w sumie nie za bardzo wiem, co ma wspólnego z "Cieniem wiatru" i w sumie nie potrafię powiedziec, która jest lepsza, bo powiedziałabym, że sie totalnie od siebie różnią.. no, ale cóż; ] może po prostu nie umiem doszukać się tego, co trzeba :) i w ogóle polecam ją wszystkim :)
  • fickle

• 13/02/2007 23:23
    świetna książka.
    za dużo magii?
    nie, powiedziałabym, że tyle, co w życiu.

mnie Trzynasta Opowieść bardzo poruszyła, możliwe, że z przyczyn osobistych.
    niemniej warto przeczytać.
    wciąga, bardzo wciaga.
    czytasz, wkraczasz w sam środek opowieści i nie możesz się oderwać.
  • Mró

• 24/02/2007 20:47
    Zupełnie inna niż Cień Wiatru, więc nie powinno się ich porównywać. Na początku drażniła mnie trochę maniera pisarska (ale może to kwestia tłumaczenia), ale to naprawdę piękna i poruszająca książka, po której faktycznie coś pozostaje w czytelniku. Polecam!
  • ~ Delicja~

• 18/03/2007 14:25
    Właśnie czytam. Moje wrażenia?? Hmmmmmm...
    Początek kiepski (ale tak samo myślałam o Cieniu wiatru na początku), teraz jestem na 100 stronie i straaaaaaaaaaaaasznie się już wciągnęłam.
    nałóg...
  • marta

• 02/05/2007 13:42
    Przeczytałam i bardzo mi się podoba, choć Cień wiatru uważam za lepszy.
  • Fineczka

• 07/05/2007 10:18
    bardzo wciągająca i zupełnie inna niż Cień wiatru.
    jest.. intrygująca (choć przyznaję początkowo dość nudnawa)
  • behemot

• 07/05/2007 13:05
    a mnie bardzo rozczarowała... ale dlatego, że zasugerowałam się porównaniem do "Cienia...". Nie wiem, kto wymyślił, że ta ksiązką ma cokolwiek wspólnego z "Cieniem..."...
    Gdybym nie oczekiwała literatury na poziomie Zafona lbo i lepszej, jak głosiła obwoluta, to pewnie nawet by mi się podobała.
  • .keari.

• 01/07/2007 11:27
    Ja zakupiłam wczoraj. Czeka spokojnie na półeczce na swoją kolejkę. Ale kurcze, mnie ogólnie zawsze denerwuję porównania książek. Bo gdyby nie miałoby się w głowie, ze to powinno być podobne do tego i tamtego, to powieść mogłaby nam się podobać, a tak myślimy tylko o tym czy dorówna innej. To bez sensu.
  • migotka migocze

• 02/07/2007 14:41
    "Trzynastą opowieść" przeczytałam już jakiś czas temu i oprócz tego jak była wydana, niewiele mi się w niej podobało. styl pisania według mnie trochę naciągany i sztuczny ( być może to kwestia tłumaczenia ), wątek ciekawy, ale przewidywalny, a przez co nudnawy. na pewno nie dorównuje takiej perełce jak "Cień wiatru".
    a porównanie do "Cienia wiatru"na okładce to świetny, choć denerwujący chwyt marketingowy. zupełnie jak "francuska Bridget Jones..włoska Bridget Jones...polska Bridget Jones..czytajcie...:)
  • Merigold

• 18/07/2007 13:14
    Zastanawia mnie, dlaczego większośc czepia się tego porównania do "Cienia wiatru" - przecież może właśnie dlatego sięgnęli po tę książkę, a wrażenia są u większości pozytywne.

Jeśli ktoś szukał kolejnej opowieści toczącej się na tle pięknej Barcelony, to faktycznie mógł się rozczarować. Dla mnie obie pozycje mają sporo wspólnego.

Po pierwsze - pięknie, rzetelnie poprowadzona opowieść, wzajemne przenikanie się głównych wątków, aż do udanego - w obu przypadkach finału.

Po drugie - piękny język - bez udziwnień, eksperymentów itp.

Po trzecie - kontynuacja najlepszych literackich tradycji, wreszcie prawdziwe powieści, choć współczesne, to czuć w nich echa Dostojewskiego ( którego zresztą Zafon wskazuje jako jedną z inspipracji) czy Tołstoja...

Po czwarte - obie poruszają.

W moim przypadku "Trzynasta opowieść" dołączyła do kanonu ulubionych książek, nie wiem czy jest lepsza czy gorsza od Zafona, obie mnie porwały.
  • Don't wait

• 06/08/2007 13:20
    Przeczytałam tę książke juz parę miesięcy temu i bardzo mi sie podobała.
    Osobiście uważam, że "Cień wiatru" jest jednak lepszy, aczkolwiek "Trzynasta opowieść" też ma bardzo miły klimat.
    Jak zwykle po przeczytaniu dobrej lektury zrobiło mi się żal, że już się skończyła...
  • .keari.

• 09/08/2007 12:31
    Przeczytałam. W skali 1-5 oceniam na 3. Akcja powolnie się rozwijająca, trochę przegadana. Z "Cieniem..." nie ma nic wspólnego. Drażnił mnie trochę styl pisania i przez to nie czytało mi się tak lekko jak Zafona. Jednym zdaniem. Bez rewelacji.
  • m.

• 20/10/2007 18:20
    Jak dla mnie Trzynasta Opowieśc lepsza nawet od Cienia Wiatru. Cień wciągnął mnie mniej więcej w połowie, od Trzynastej Opowieści odrazu nie mogłam się oderwać. Szczerze mówiąc najpierw czytałam ją, a dopiero później Cień Wiatru. Gorąco polecam obydwie książki :)
| |

Grono wszystkich miłościków i wielbicieli książki C.R. Zafon'a :)

Fotki

Miejsca grona (0)