Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • K.

• 04/07/2008 23:17
    możliwe, pod warunkiem, że nie będzie to kręcenie filmu podyktowane podejściem czysto komercyjnym. :)
  • Aries

• 05/07/2008 10:09
    nono racja oczywiscie tu sie zgadzam z toba K. :)
  • K.

• 05/07/2008 10:36
    :))))
  • Aśka

• 05/07/2008 23:16
    Cień Wiatru to magiczna książka, ma niepowtarzalny klimat, po raz pierwszy udało mi się czytać książkę wszystkimi zmysłami, słyszałam złowrogie kroki Fumero, czułam zapachy i słyszałam grę na pianinie w wykonaniu Klary Barcelo. To wszystko co poruszyło moje zmysły stworzyło już pełny obraz tego co mogliśmy w niej przeczytać, myślę, że tworzenie ekranizacji Cienia wiatru zaburzyło by nasze prywatne wyobrażenia na poszczególne sceny. Wyobraźnia to wspaniały dar, który umożliwia nam indywidualny pogląd na nie- ekranizowane jeszcze sceny, uważam,że nikt nie powienien nam tego zabierać:)
  • zuzu

• 07/07/2008 22:29
    zgadzam sie z przedmowczynią. zresztą nie da sie odzwierciedlic klimatu panującego w książce. można go ewentualnie zepsuć. nie nie nie! "Cień Wiatru" porusza wyobraźnie, co jest piękne. Książka, ta niezwykle wciąga i pochałania. W wielu momentach zapierało mi dehc w piersiach, cudna.
    Niech ta magia, która jest w ksiażce pozostała w jej okładkach, niech nie wchodzi na ekrany.
    myślałam nad tym...hmm. z drugiej strony...jeśli ktoś, by to ciekawie odtworzył. hmm. Są plusy i sa minusy; ]
    Przedwiośnie żeromskiego jest b.dobrze napisane, ale film też jest piękny.
  • AntimadridistA

• 08/07/2008 11:40
    nikt nie zmusi was o obejrzenia filmu. ja np jestem ciekaw interpretacji potencjalnego rezysera. i nie sadze by zaburzyl mi taki film cokolwiek bo w wielu przypadkach moje wyobrazenie wygrywalo z przedstawieniem ksiazki w filmie.
  • m.

• 12/07/2008 15:02
    to fakt książka opowiedziana była tak plastycznie że trudno całkiem zniszczyć ten klimat... nadaje się na film
  • Paulinka=*

• 17/07/2008 12:56
    oj chcialabym zobaczyc film..i mysle ze gdyby nakrecil to jakis profesjonalista dalby rade oddac panujaca w ksiazce atmosfere..przeciez jest wiele pieknych filmow
  • Ewa co spadła z drzewa

• 19/07/2008 13:49
    no ale zawsze pozostaje ryzyko, że zły film zepsuje nasze wyobrażenia po przeczytaniu kasiążki;/
  • AntimadridistA

• 19/07/2008 15:29
    nikt nie zmusza do obejrzenia filmu. ba! każe sobie za niego placic! :]
  • Niepoprawna marzycielka.

• 27/07/2008 19:53
    zawsze warto tylko zalezy czy ktos dobrze go zrobi
  • Baś

• 06/08/2008 13:49
    Skoro robić ma go Amenabar[ jeśli to jeszcze aktualne] to może być ciekawe, ale i tak nie odda klimatu książki.
  • karolak

• 17/08/2008 20:30
    mysle, ze film nigdy nie odda calkowicie klimatu ksiazki, ale jesli mialoby to byc kino niezalezne a nie komercyjne i trafilby sie dobry rezyser to mysle, ze warto! od razu bym kupila bilety na premiere i bylabym bardzo ciekawa czy rezyser postrzega bohaterow podobnie do mnie...
  • NIKA

• 28/01/2009 21:21
    moim zdaniem film to nie to samo co wtopic sie czytajac ta ksiazke. ma specyficzny klimat a autor opisuje wszystko z wszelkimi szczegolami co pozwala czytelnikowi przeniesc sie jakby w miejsce zdarzenia
  • noorey

• 29/01/2009 12:41
    To prawda, film nie dorównałby książce, aktorzy nie spełnialiby naszych oczekiwań itp. Ale myślę, że parę rzeczy wyszłoby w takiej produkcji naprawdę dobrze. Zdjęcia, muzyka, montaż - to wszystko mogłoby być magiczne. Albo cały obraz - dajmy na to w sepii... Sama scenografia - Barcelona! Nie widziałam jeszcze żadnego filmu kręconego w tym mieście, o tym mieście... Chwilowo przymierzam się do "Vicky, Cristina, Barcelona" Woody'ego. Może mi wystarczy :]
  • NIKA

• 29/01/2009 16:02
    tak szczerze powiedziawszy wszystkim znana ksiazka harry potter tez miala swoj klimat kiedy sie ja czytalo, jednak jak dla mnie w filmie pominieto pare bardzo jak dla mnie waznych szczegolow. i ksiazka a film to dzien a noc. zreszta w fimie mamy wszystko podane na tacy a ksiazka rozwija nasza fantazje... i sami w naszych umyslach tworzymy jedyny niepowtarzalny film
  • aga

• 29/01/2009 20:00
    >Aśka napisała:
    >Cień Wiatru to magiczna książka, ma niepowtarzalny
    >klimat, po raz pierwszy udało mi się czytać książkę
    >wszystkimi zmysłami, słyszałam złowrogie kroki Fumero,
    >czułam zapachy i słyszałam grę na pianinie w wykonaniu
    >Klary Barcelo. To wszystko co poruszyło moje zmysły
    >stworzyło już pełny obraz tego co mogliśmy w niej
    >przeczytać, myślę, że tworzenie ekranizacji Cienia
    >wiatru zaburzyło by nasze prywatne wyobrażenia na
    >poszczególne sceny. Wyobraźnia to wspaniały dar, który
    >umożliwia nam indywidualny pogląd na nie- ekranizowane
    >jeszcze sceny, uważam,że nikt nie powienien nam tego
    >zabierać:)

całkowicie się z Tobą zgadzam! i nawet nie mam nic do dodania;)
  • NIKA

• 10/02/2009 19:51
    cos mniej wiecej w tym samym kontekscie co ja napisalam ale ja rowniez sie pod tym podpisuje.
  • Madzyś

• 19/02/2009 11:39
    z jednej strony nie chcialabym sobie odbierac tego jak cala ta historie, postaci wymyslilam sobie w mojej glowie...a jednak z drugiej strony ciekawa jestem jak zrobilby to (dobry!) rezyser, w jaki sposob on przekazalby te magie tej niesamowitej ksiazki... dylemat :P
  • NIKA

• 19/02/2009 18:41
    moze w krotce ktos sie skusi na zrobienie filmu.
  • Su-sza!

• 19/02/2009 21:24
    Nie da się zobrazować dokładnie ksiązki ale wywarła na mnie tak silne emocje! ze film chętnie by, obejrzała gdyby takowy był :D ot co!
  • ms. lovett

• 21/02/2009 20:28
    Dla mnie największą przyjemnością jest wyobrażenie sobie tego wszystkiego... książka pozwala na taką inwencje twórczą; d
    a film to wszystko zepsuje...
  • katarzyna

• 14/04/2009 17:54
    z jednej strony uwazam, ze zaden film nie odda klimatu ksiazki, i ze wszystko zepsuje,

z drugiej strony gdyby film byl naprawde naprawde dobry, moze warto byloby go obejrzec

chociaz zaden film nie bedzie nigdy taki jak ksiazka, ZADEN
  • Anett

• 19/06/2009 01:16
    Moim zdaniem jest tyle wątków, aspektów i niuansów, że ciężko byłoby się pokusic o odwzorowanie tego wszystkiego na filmie. Książka nie jest przeznaczona dla odbiorcy masowego, więc sądzę, że ekranizacja byłaby zbyt skomercjalizowana. No, chyba że ktoś ambitny się o to pokusi, i nie zepsuje specyficznego klimatu powieści.
  • monique

• 25/06/2009 13:44
    hmmm. szczerze to bym sie bala. musialby by byc naprawde dobry gosc. szkoda by bylo popsuc takie dzielo jakims marnym zinterprtowaniem przez jakiegos reżyserzyne. chyba moja wyobraznia mi starczy.
  • prozacdream

• 01/01/2010 22:46
    jak dla mnie film zepsułby opowieść ze szczętem. ciężko byłoby znaleźć rezysera i aktorow zdolnych oddać magię i niezwykłość opowieści Zafona.
| |

Grono wszystkich miłościków i wielbicieli książki C.R. Zafon'a :)

Fotki

Miejsca grona (0)