Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Zielonymi oczami na świat...

Uwielbiam tą książkę!!!:D
    Chyba do niej znowu wrócę:))
    Dzięki za cytaty:*
  • Anonim

To jedyna jak dotąd książka z których przeczytałem, a w której co najmniej co drugie zdanie jest warte cytowania :)
  • Anonim

Swoją drogą brawa dla tłumacza
  • Agusia:)

"Sekret wart jest tyle, ile warci są ludzie, przed którymi powinniśmy go strzec..."
  • madzia

''Są więzienia gorsze od slow'' tez chyba do niej wrócę:)
  • Jo

moje ulubione to:
    "w chwili, kiedy zastanawiasz się czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze"

"są więzienia gorsze od słów"
  • Anonim

>Jo napisała:
    >moje ulubione to:
    >"w chwili, kiedy zastanawiasz się czy kochasz kogoś,
    >przestałeś go już kochać na zawsze" [..]

mój z kolei jeden z najgorszych... Bardzo łatwo złapać sie na jego pozorne piękno, pozorną wyjątkowość, bo dotyczy miłości, sama początkowo sie na to złapałam, jednak doszłam do wniosku, że zbyt upraszcza rzeczywistość! Na tyle, że jest to nie do przyjęcia, bo każdego nachodzą wątpliwości i niemal każdy zastanawiał sie nad tym czy kocha... i jak sie okazuje nie jest to równoznaczne z końcem prawdziwej miłości. Przestać kochać na zawsze możemy tylko wtedy, kiedy poddamy sie tym wątpliwościom - to one burzą nasz spokój i powodują, że zapominamy o miłości!
    Pozdrawiam
  • eMdżeJ

"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką, albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć"

:)

Cała książka to jeden, wielki cytat.
  • Anonim

"Być może również miłość jest piękna właśnie dlatego, że ma w sobie dziką gwałtowność, której nie da się ujarzmić. Nie wiem, Wiem tylko, że namiętność potrafi zgarnąć Cię, tak jak tornado porywa domek z kart, pozostawiając po sobie zniszczenie. Albo też może Cię ominąć, ponieważ wzniosłeś przeciw niej kamienny mur i postawiłeś zbrojne straże, żeby Cię nie tknęła. Sztuką jest wpuścić ją do siebie, lecz nie pozwolić, by nas pokonała. Zrozumieć, że serce jest ogromne i bezkresne jak wszechświat, lecz jedno i drugie najlepiej poznamy ze stabilnego miejsca, w którym się znajdujemy, gdzie panuje grawitacja, a nasze stopy wciąż mocno wspierają się na ziemi."

"Żałuję, że nie potrafię uporać się z tym galimatiasem, ale jest tylko jedna osoba zdolna tego dokonać. A Ona spaceruje po wysoko zawieszonej linie bez siatki zabezpieczającej."

x33333
  • Klaudia

W tym życiu jedynie uprzedzenia roszczą sobie prawo do wydawania patentu na prawdę.-Fermin

Ważną rzeczą jest nie to, co się daje, ale to, z czego się ustępuje.

We wszystkim zawarty jest tajemny zamysł, którego nie pojmujemy.(...) Wszystko stanowi część czegoś, czego nie możemy pojąć, ale co nami włada.-Beatriz Aguilar
  • Dziewczyna z Pomarańczami

"(...) Opis podobnej sceny przeczytalem w Cieniu wiatru. W powieści główny bohater co noc wyglądał o północy przez balkon i spostrzegał, że obserwuje go, skrywając się w cieniu i niedbale paląc papierosa, jakiś dziwny nieznajomy. Jego twarz zawsze kryła się w mroku i tylko domyślać się można było żaru jego spojrzenia. Nieznajomy stał przez jakiś czas, prawą dłoń chowając do kieszeni czarnej marynarki, by następnie oddalić się, lekko kulejąc. W scenie, której właśnie byłem świadkiem, owym nieznajomym mógł być jakikolwiek przechodzień, postać bez twarzy i bez tożsamości. W powieści Caraxa owym nieznajomym był diabeł.(...)"
  • Anonim

>Cała książka to jeden, wielki cytat.

a no właśnie.
  • Anonim

'Bea twierdzi, że sztuka czytania powoli zamiera, że jest to intymny rytuał, że książka jest lustrem i możemy w niej znaleźć tylko to, co już nosimy w sobie, że w czytanie wkładamy umysł i duszę, te zaś należą do dóbr coraz rzadszych.'

'Życie nauczyło mnie nie tracić nadziei, ale też się do niej zbytnio nie przywiązywać. Jest okrutna i próżna, wolna od skrupułów.'

'Są więzienia gorsze od słów.'

'Wspomnienia są gorsze niż kule.'

'Ma pani w sercu truciznę.'

'Nie kwestionujesz prawdziwości omamu, po prostu idziesz za nim, póki się nie rozwieje lub Cię nie zniszczy.'
  • Michał

Pamiętacie coś co powiedziała ta dziewczyna będąca powodem napisania tej książki (nie pamiętam imienia) o byciu normalnym albo o normalności? Nie mogę sobie przypomnieć a męczy mnie to już do jakiegoś czasu. pzdr
  • Anonim

>Agusia napisała:
    >"Nie rezygnuj z marzeń - nigdy nie wiesz, kiedy okażą
    >się potrzebne."

-Zawsze są-dodał Julian ale ryk pociągu porwał słowa

piękne.
  • Anonim

>Michał napisał
    >Pamiętacie coś co powiedziała ta dziewczyna będąca
    >powodem napisania tej książki (nie pamiętam imienia) o
    >byciu normalnym albo o normalności? Nie mogę sobie
    >przypomnieć a męczy mnie to już do jakiegoś czasu. pzdr

Jaka dziewczyna? Jaka książka? Gdzie to powiedziała?; D
  • susaaa

„Wy, kobiety, idziecie za głosem serca i nie dajecie wiary głupstwom- podsumował smutno kapelusznik- dlatego żyjecie dłużej”

„Chcę żebyś wiedział, że pokochałam Cię od pierwszego dnia i nadal Cię kocham, teraz bardziej niż kiedykolwiek, choćby Ci miało być z tym ciężko”

„Zignorowała mój grzecznościowy gest. Położyła mi ręce na ramionach, pochyliła się i pocałowała w policzek. Spojrzeliśmy na siebie w milczeniu i tym razem ośmieliłem się poszukać jej ust, prawie drżąc. Wydało mi się, że się rozchylają i że jej palce szukają mojej twarzy”

„Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zaczynasz się zastanawiać czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze”

„- To też powiedział twój przyjaciel Carax?
    - Nie, to wymyśliłem przed chwilą, żeby zrobić na Tobie wrażenie.
    - A jak ty mnie widzisz?
    - Jak tajemnicę
    - To najdziwniejszy komplement, jaki pod swoim adresem dotąd usłyszałam.”

„- Tomas nie uprzedził mnie, że masz tyle tupet.
    - Bo tę odrobinę, którą mam, zachowałem specjalnie dla Ciebie.
    - Dlaczego?
    Bo się Ciebie boję, pomyślałem.”

„- Sedno pytania jest następujące: czy należy ona do tych, które rozkochują, czy też do tych, które oszałamiają trzewia pospolitsze?
    - Nie mam najmniejszego pojęcia- odparłem.- Wydaje mi się, że i jedno i drugie
    - Panie Danielu, proszę zważyć, że to jest jak niestrawność. Czy czuje pan tu coś, u góry żołądka? Jakby połknął pan cegłę? Czy też czuje pan takie rozgorączkowanie?
    - Raczej ta cegła- powiedziałem, choć i rozgorączkowania bym nie wykluczał.
    - Wobec tego sprawa jest poważna. Niech Bóg ma pana w swojej opiece”

„Zaloty są jak tango: czysty absurd i same esy-floresy”

„- Ale Bea dała mi do zrozumienia, że sama da mi znać.
    - Nie masz pan najmniejszego pojęcia o kobietach. Założę się, że to dziewczę wygląda teraz tęsknie w stylu Damy Kameliowej przez okno swego pokoju, wyczekując pana, by uwolnił ją pan z rąk ojca okrutnika i pociągnął ze sobą w wir wyuzdania i grzechu.”

• EyeInblue

>eMdżeJ napisała:
    >"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było
    >kieszonkowcem, dziwką, albo sprzedawcą losów na loterię:
    >to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy
    >nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć"
    >
    >:)
    >
    >Cała książka to jeden, wielki cytat

Aż miło to wszystko jeszcze raz przeczytać ..... to jedna z tych książek o których się nie zapomina i które się nie nudzą :)
  • Anonim

" W najmniej spodziewanym dniu skończę trzydzieści lat i uświadomię sobie, że jestem coraz mniej podobny do człowieka, jakim chciałem być, kiedy miałem lat piętnaście "

" Sądzę, że jest pan zbyt surowym sędzią dla siebie, co z resztą jest cechą wyróżniającą jednostki wartościowe "

" Wiem, że żywi pan w sercu wielkie nadzieje i że żadna z nich się nie ziściła, i wiem, że właśnie to choć nie zdaje pan sobie z tego sprawy, zabija pana po trochu każdego mijającego dnia "

---

" [...] nie mamy prawa do naszego życia [...] "

Carlos Ruiz Zafon - Gra Anioła
  • anka ت

"W owych czasach śmierć żyła w pełnej jawości; wszędzie można było poczuć jej woń i zobaczyć jak pożera dusze, które nawet nie zdążyly zgrzeszyć"

"Nie mogę jeszcze umrzeć. Jeszcze nie teraz. Mam coś do zrobienia. Póżniej będę miał całe życie na to, zeby umierać."

"Wiekszą część życia spędzamy, śniąć, przede wszytkim na jawie."

Gra Anioła
| |

Grono wszystkich miłościków i wielbicieli książki C.R. Zafon'a :)

Fotki

Miejsca grona (0)