-
noorey
genialny:
Telewizja, mój kolego, to antychryst i ośmielam się twierdzić, że wystarczą trzy lub cztery pokolenia, a ludzie nie będą wiedzieć, jak się samemu bąka puszcza, człowiek wróci do jaskiń, do średniowiecznego barbarzyństwa i do stanu zidiocenia, z którego pierwotniak pantofelek wyrósł już w okresie plejstocenu. Ten świat nie zginie od bomby atomowej, jak prorokują gazety, ale umrze ze śmiechu, ze strywializowania, z obracania wszystkiego w żart, na domiar złego w kiepski żart.
-
Carrie
"Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencją zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje. Akt wiary jest aktem akceptacji, akceptacji opowiadanej nam historii. Akceptujemy jako prawdziwe tylko to, co może być nam opowiedziane."
także Gra Anioła -
Anonim
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć."
"Ubrana była w suknię koloru kości słoniowej, a w oczach miała zapowiedź świata. "
"Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni."
-
-
Anonim
>Natana napisała:
>ogolnie wypowiedzi Fermina są nadzwyczaj zabawne i
>prawdziwe, tak żeby się nie powtarzać to dodam tylko dwa
>cytaty, których raczej nie widziałam... ale mogłam
>przeoczyć. W każdym razie dwa z wielu, które zapisałam
>czytając tą książkę... oto i one:
>
>"Ten kto kocha naprawdę, kocha w milczeniu, uczynkiem, a
>nie słowami."
>
>"Póki pracujesz, nie ma czasu spojrzeć życiu w oczy"
Ale ten pierwszy cytat to chyba Jacinta Coronado mówiła, a nie Fermin. :P -
Anonim
'' Sekret wart jest tyle, ile warci są ludzie, przed którymi powinniśmy go strzec'' Cien Wiatru -
Anonim
Czasem człowiek nabiera większej swobody przy kimś obcym, niż przy kimś, kogo dobrze zna.
Wystarczy mi przywołać wspomnienie o moim rodzicielu i pomyśleć, że mógłbtm dla kogoś stać się tym, kim on był dla mnie, by natychmiast ogarnęła mnie ochota, żeby poddać się zabiegowi sterylizacji.
Zadziwiając, jak osądzami bliskich, nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia, dopóki nie zabiorą ich nam. Zabierają, bo nigdy do nas nie należeli...
Mówiła, że chce zostać pisarką i redagować encyklopedie i traktaty historyczne i filozoficzne. Jej matka mówiła, że to wszystko przeze mnie, bo Nuria mnie uwielbia, a przekonana, że tata kocha jedynie książki, chce pisać książki, żeby tata ją też kochał.
Każdy kocha na swój sposób.
Przeszliśmy przez życie jak dwoje całkiem obcych sobie ludzi, widujących się codziennie i wymieniających grzecznościowe ukłony i pozdrowienia.
Prezenty robi się dla przyjemności osoby ofiarującej, a nie z powodu osoby otrzymującej.
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane. -
dżdżownica
Armia, małżeństwo, kościół i bank: oto czterech jeźdźców Apokalipsy. Tak, tak, śmiej się pan.
cień wiatru -
Đĩ-Ľeŷ
jeśli się powtarza, to z góry przepraszam..;)
"to, co dobre, każe na siebie czekać"
"ja w pańskim wieku zachowywałem się jak ten sklep całodobowy na roku: z rana, w południe czy w nocy zawsze możesz do nas wskoczyć" :):):)
"Troje Świętych czci Hiszpania. Święta Konfuzja, Święta Zasadniczka i Święte Oburzenie. Udało się temu triumwiratowi zamienić ten kraj w czysta kpinę."
"Ten kto kocha naprawdę, kocha w milczeniu, uczynkiem, a nie słowami" -
Đĩ-Ľeŷ
Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane.
Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują się obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje.
Od czekania dusza rdzewieje.
Ludzie będą gadać i wszystko rozgrzebywać. Człowiek nie pochodzi od małpy, tylko od kury.
czasem człowiek nabiera większej swobody przy kimś obcym niż przy kimś, kogo bardzo dobrze zna.
Niewiele jest powodów, żeby mówić prawdę, za to jest ich bez liku, żeby kłamać...
Zadziwiające, jak osądzamy bliskich, nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia, dopóki ich nam nie zabraknie, dopóki nie zabiorą ich nam. Zabierają, bo nigdy do nas nie należeli...
obca osoba widzi nas takimi, jakimi jesteśmy, a nie takimi, jakimi staramy się jej wydać.
Pieniądz jest jak każdy inny wirus: przeżarłszy duszę, w której zagościł, odchodzi w poszukiwaniu świeżej krwi.
-
jola
Kobiety obdarzone są niezawodnym instynktem, dzięki któremu natychmiast wiedzą, kiedy dany mężczyzna traci dla nich głowę, tym bardziej jeśli ów mężczyzna jest całkowitym, w dodatku niepełnoletnim głupcem.
Danielu, po prostu i najzwyczajniej w świecie coś się musiało stać. Umarła cioteczna babka, papuga dostała świnki, dziewczyna złapała katar od latania z gołym tyłkiem.. Bóg raczy wiedzieć. Na prokur temu, co się panu raczy wydawać wszechświat nie kręci się wokół widzimisie pańskiego przyrodzenia. Na losy ludzkości wpływają inne czynniki.
To jest jak przypływ i odpływ, wie pan? Barbarzyństwo, ma się rozumieć. Odpływa i wydaje się, że już jesteśmy uratowani, ale wraca, zawsze wraca.. i nas zalewa. Jestem tego światkiem codziennie w instytucie. Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, musze stoczyć bitwę z dziewięcioma orangutanami. -
magdalena
>czary mary napisała:
>KSIĄŻKA JEST LUSTREM I MOŻEMY W NIEJ
>ZNALEŹĆ TYLKO TO, CO JUŻ NOSIMY W SOBIE - to
>dla mnie najlepszy cytat z tej ksiazki
zgadzam się w pełni :) właśnie ten siedzi mi w głowie cały czas i często powtarzam go znajomym :) -
J@6łuCh0
Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencją zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje. Akt wiary jest aktem akceptacji, akceptacji opowiedzianej nam historii. Akceptujemy jako prawdziwe tylko to, co może być opowiedziane -
magdalena
>Wszystko jest opowieścią. To, w co wierzymy, to, co poznajemy, co pamiętamy, a nawet to, co śnimy. Wszystko jest opowieścią, narracją, sekwencją zdarzeń i osób przekazujących sobie emocje. Akt wiary jest aktem akceptacji, akceptacji opowiedzianej nam historii. Akceptujemy jako prawdziwe tylko to, co może być opowiedziane
Czy to nie jest z "Gry anioła"... -
-
Miguel
http://www.carlosruizzafon.com/
http://www.graaniola.pl/
http://www.cytaty.info/autor/carlos...
http://cytaty.eu/autor/carlosruizza...
-
Anonim
Niektóre mogą się powtarzac :)
"Od czekania dusza rdzewieje"
"Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zaczynasz zastanawiać się, czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze"
"Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni"
"Niewiele rzeczy tak bardzo oszukuje jak wspomnienia"
"Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują się obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje"
"Ludzie lubią komplikować sobie życie, jakby już samo w sobie nie było wystarczająco skomplikowane"
"Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie."
"Słowa, którymi z małostkowości czy z ignorancji zatruwa się serce własnego dziecka, zostają na zawsze w pamięci i prędzej czy później spopielają mu duszę"
"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: to jego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nigdy nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć"
"[...] czasem człowiek nabiera większej swobody przy kimś obcym niż przy kimś, kogo bardzo dobrze zna"
"Niewiele jest powodów, żeby mówić prawdę, za to jest ich bez liku, żeby kłamać..."
"Ludzie będą gadać i wszystko rozgrzebywać. Człowiek nie pochodzi od małpy, tylko od kury"
"Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę"
"Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości"
"Co innego jest wierzyć w kobiety, a co innego wierzyć w to, co mówią"
"Wszystko można stracić, poczynając od wstydu"
"Jedna z pułapek dzieciństwa polega na tym, że nie trzeba rozumieć, by czuć. Kiedy rozum zdolny jest pojąć, co się wydarzyło, rany w sercu są już zbyt głębokie"
"Zadziwiające, jak osądzamy bliskich, nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia, dopóki ich nam nie zabraknie, dopóki nie zabiorą ich nam. Zabierają, bo nigdy do nas nie należeli"
"Póki pracujesz, nie ma czasu spojrzeć życiu w oczy"
"Zaloty są jak tango: czysty absurd i same esy-floresy"
"Nigdy nikomu nie ufaj, Danielu, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadadzą ci najboleśniejsze rany"
"[...] obca osoba widzi nas takimi, jakimi jesteśmy, a nie takimi, jakimi staramy się jej wydać"
"Miłość jest jak wędlina: jest salami i jest mortadela"
-
Anonim
"[Ludzie] Są głupi, a nie źli [...]. Głupi. To nie to samo. Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl. A głupiec nie pomyśli ani się nie zastanowi. Działa instynktownie, jak zwierzę, przekonany, że robi dobrze, że zawsze ma rację; dumny, że przypierdala, za przeproszeniem, każdemu, kto widzi mu się inny od niego samego [...]"
"Małżeństwo i rodzina są tylko i wyłącznie tym, co sami z nich czynimy"
"Życie wyjawia nam swoje prawdy, nie bacząc na wiek"
"[...] poczułem się bezbronny i przestraszony tym, jak łatwo przestaje się nienawidzić osobę dotąd uznawaną za wroga, z chwilą gdy ta przestaje się jak wróg zachowywać"
"Życie obdarza nas wystarczającą liczbą katów, żeby nie być sobie Torquemadą"
"Nie rezygnuj z marzeń, nigdy nie wiesz, kiedy okażą się potrzebne"
"Kto kocha naprawdę, kocha w milczeniu, uczynkiem, a nie słowami"
"W moim wieku to już się wie, jak grać. Inaczej ma się przejebane"
" Serce niewiasty to labirynt subtelności stanowiący wyzwanie dla szulerskiego umysłu prostackiego samca. Jeśli chce pan naprawdę zdobyć kobietę, musi pan zacząć myśleć jak ona, a rzecz pierwsza to zdobycie jej duszy"
"Są rozczarowania przynoszące zaczyt tym, którzy są ich przyczyną."
„Obydwaj zadawali sobie pytanie, czy takie karty rozdało im życie, czy też to oni zagrali nimi w tak kiepski sposób.”
„Nic i nikt nie dostaje już drugiej szansy, chyba żeby poczuć wyrzuty sumienia.”
"wino przeistacza mędrca w głupca, a głupca w mędrca"
"przypadki są bliznami losu"
"- A ty jak mnie widzisz?
- Jak tajemnicę."
"Spojrzeliśmy na siebie, szukając słów, które nie istniały"
"Wierzę, że nic nie dzieje się przez przypadek, wiesz? We wszytskim zawarty jest tajemny zmysł, którego nie pojmujemy(...)Wszystko stanowi część czegoś, czego nie możemy pojąć, ale co nami włada."
"Być może również miłość jest piękna właśnie dlatego, że ma w sobie dziką gwałtowność, której nie da się ujarzmić. Nie wiem, Wiem tylko, że namiętność potrafi zgarnąć Cię, tak jak tornado porywa domek z kart, pozostawiając po sobie zniszczenie. Albo też może Cię ominąć, ponieważ wzniosłeś przeciw niej kamienny mur i postawiłeś zbrojne straże, żeby Cię nie tknęła. Sztuką jest wpuścić ją do siebie, lecz nie pozwolić, by nas pokonała. Zrozumieć, że serce jest ogromne i bezkresne jak wszechświat, lecz jedno i drugie najlepiej poznamy ze stabilnego miejsca, w którym się znajdujemy, gdzie panuje grawitacja, a nasze stopy wciąż mocno wspierają się na ziemi."
"Nie kwestionujesz prawdziwości omamu, po prostu idziesz za nim, póki się nie rozwieje lub Cię nie zniszczy"
"Ma pani w sercu truciznę"
„- Tomas nie uprzedził mnie, że masz taki tupet.
- Bo tę odrobinę, którą mam, zachowałem specjalnie dla Ciebie.
- Dlaczego?
Bo się Ciebie boję, pomyślałem.” -
Maciek
- źle pan wygląda- zawyrokował
- niestrawność
- a co panu zaszkodziło?
- życie
el juego del angel -
*Pau
Jak dla mnie dwa najładniejsze cytaty :
"Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni."
i
"Od czekania dusza rdzewieje." -
Ozdżi
"Nie wierz temu, kto wierzy wszystkim" Barceló
"Są rozczarowania przynoszące zaszczyt tym, którzy są ich przyczyną" Miquel -
Kalietis
"To jest jak przypływ i odpływ, wie pan? Barbarzyństwo, ma się rozumieć. Odpływa i wydaje się, że już jesteśmy uratowani, ale wraca, zawsze wraca... i nas zalewa. Jestem tego świadkiem, codziennie w instytucie. Mój Boże. Do sal wykładowych przychodzą małpy. Darwin był idealistą i marzycielem, zapewniam pana. Jaka tam ewolucja. Zanim trafię na jednego myślącego, muszę stoczyć bitwę z dziewięcioma orangutanami."