Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Claudia

Czy są takie które zapadły Wam w pamięci, zrobiły na Was wrażenie lub po prostu spodbały Wam się pewne słowa napisane w tej książce?
    Ja kilka pozaznaczałam, ale musze je odnaleźć:)
  • czary mary

KSIĄŻKA JEST LUSTREM I MOŻEMY W NIEJ ZNALEŹĆ TYLKO TO, CO JUŻ NOSIMY W SOBIE - to dla mnie najlepszy cytat z tej ksiazki
  • Claudia

" Serce niewiasty to labirynt subtelności stanowiący wyzwanie dla szulerskiego umysłu prostackiego samca. Jeśli chce pan naprawdę zdobyć kobietę, musi pan zacząć myśleć jak ona, a rzecz pierwsza to zdobycie jej duszy"

"Ktoś kiedyś powiedział, że w chwili, kiedy zatanawiasz się czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze"

"Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni"
  • Anonim

"Sekret wart jest tyle, ile warci są ludzie, przed którymi powinniśmy go strzec"

Ten o zastanawianiu się nad miłością jest też boski....

I jeszcze jeden....

"Fermin powiedział mi kiedyś, że żadnego z przeżyć nie da się porównać z tym, gdy mężczyzna po raz pierwszy rozbiera kobietę. Nie okłamał mnie, ale i nie powiedział całej prawdy. Nic nie powiedział o dziwnym drżeniu rąk, zamieniającym rozpięcie każdego guzika, przesunięcie suwaka, w zadanie przerastające siły. Nic nie powiedział o uroku jasnej i drżącej skóry, o pierwszym muśnięciu ust ani omamach unoszących się z każdego skrawka ciała. Nie opowiedział mi o tym, ponieważ wiedział, że cud zdarza się tylko raz, a gdy się objawia, przemawia językiem tajemnic, której ujawniwszy sie, giną na zawsze........Miała siedemnaście lat, a jej usta były pełne życia."
  • Reisender

Wymieniliście jedne z lepszych, ale i ja coś znalazłam :-) Oczywiście Fermin, uwielbiam jego nauki; -)

"Człowiek, jak każda małpa, jest zwierzęciem społecznym, a społeczeństwo rządzi się kumoterstwem, nepotyzmem, lewizną i plotkarstwem, uznając je za podstawowe normy postępowania etycznego (...) To czysta biologia."

"Są głupi, a nie źli - zaprotestował Fermin. - Głupi. To nie to samo. Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl. A głupiec nie pomyśli ani się nie zastanowi. Działa instynktownie, jak zwierzę, przekonany, że robi dobrze, że zawsze ma rację; dumny, że przypierdala, za przeproszeniem, każdemu, kto widzi mu się inny od siebie samego, i wszystko jedno, czy dlatego, że innego koloru, wyznania, języka, narodowości, czy też, jak w przypadku don Federica, dlatego, że lubi inaczej spędzać czas wolny. Źli ludzie jeszcze mają swoje miejsce na świecie, zbyteczni są skończeni głupcy."

To tyle na razie, cytaty jak najbardziej na czasie.
    Pozdrawiam i wracam do lektury tej skarbnicy złotych myśli; -)
  • Kucyna.

"Przeznaczenie zazwyczaj czeka tuż za rogiem. Jakby było kieszonkowcem, dziwką albo sprzedawcą losów na loterię: tojego najczęstsze wcielenia. Do drzwi naszego domu nie zapuka. Trzeba za nim ruszyć." - Fermin
  • Anonim

Ja w trakcie czytania "Cienia Wiatru" stwierdziłam, iż książka jest tak genialne że muszę gdzieś zapisywać jej framgmenty, i tak założyłam mój genialny zeszyt. To kilka fragmentów z książki:

"Jedna z pułapek dzieciństwa polega na tym, że nie trzeba rozumieć, by czuć. Kiedy rozum zdolny jest pojąć, co się wydarzyło, rany w sercu są już zbyt głębokie."

"Nigdy nikomu nie ufaj, a tym bardziej ludziom, których podziwiasz. Bo nie kto inny, a właśnie oni zadzą Tobie najboleśniejsze rany."

"Niewiele rzeczy ma na człowieka tak wielki wpływ jak pierwsza książka."

"Obca osoba widzi nas takimi, jakimi jesteśmy, a nie takimi, jakimi staramy się jej wydawać."

"Niewiele rzeczy tak bardzo szokuje jak wspomnienia."

"Ludzie, którzy nie mają własnego życia, zawsze muszą wściubiać nos w cudze."

"We wszystkim zawarty jest tajemny zamysł, którego my nie pojmujemy."

"Mówienie jest rzeczą głupcó, milczenie-tchórzy, a słuchanie rzeczą mędrców."

"Nie wierz temu, kto wierzy wszystkim."

"Każdy robi to co potrafi najlepiej."

"Są rozczarowania przynoszące zaczyt tym, którzy są ich przyczyną."

"Póki ktoś o nas pamięta, wciąż żyjemy."

"W czytanie wkładamy umysł i duszę, te zaś należą do dóbr coraz rzadszych"

Z biegiem czasu i ilością przeczytanych przezemnie książek, mój zeszyst się zapełnia, ale niewiele ma tyle mądrych zdań co "Cień Wiatru".
  • omamamija

Fermin ośmiela się twierdzić ze za trzy-cztery pokolenia ludzie za sprawą telewizji nie będą wiedzieli jak normalnie puścić bąka, nasza rasa wróci do średniowiecznego barbarzyństwa (coś w tym stylu) i stanu kompletnego zidiocenia, a wbrew temu co prorokują gazety, świat umrze ze śmiechu, strywializowania i obracania wszystkiego w żart, kiepski żart....
    no, coś w tym stylu; -)
  • Ostatni Gasi Światło

„To nie cycki, to dwie karawele!” ; )

a tak bardziej serio:

„Daj Boże, żeby wszystko bolało tylko jak uderzenie w twarz.”

„Człowiek, jak każda małpa, jest zwierzęciem społecznym, a społeczeństwo rządzi się kumoterstwem, nepotyzmem, lewizną i plotkarstwem, uznając je za podstawowe normy postępowania etycznego.”

„Jedynym pożytkiem, jaki można odnieść z przebywania w kamaszach, jest ustalenie średniej statystycznej ograniczonych sadystów w narodzie (...).”

„Ludzie będą gadać i wszystko rozgrzebywać. Człowiek nie pochodzi od małpy, tylko od kury.”

„Serce niewiasty to labirynt subtelności, stanowiący wyzwanie dla szulerskiego umysłu prostackiego samca.”

„(...) poezja kłamie, choć ładnie to czyni (...)”

„W chwili, kiedy zastanawiasz się, czy kochasz kogoś, przestałeś go już kochać na zawsze.”

„Obca osoba widzi nas takimi, jakimi jesteśmy, a nie takimi, jakimi staramy się jej wydać.”

„szata nie zdobi człowieka, ale swoje robi.”

„to jest jak elektryczność – nie trzeba wiedzieć, jak działa, żeby cię kopnęło.”

Jeśli coś się powtórzyło z wcześniejszych postów to sorrrry; )
  • Anonim

hehehe no kilka się powtórzyło, ale też zapisywałeś cytaty tak jak ja to czyniłam? :]
  • Ostatni Gasi Światło

niektóre cytaty zapisują się same; )
  • Anonim

hehehe oczywiście masz na myśli te najważniejsze i najcenniejsze?; ]
  • Ostatni Gasi Światło

raczej te bezcenne...

znalazłem jeszcze to. jeśli coś się powtarza to sorka:

„Życie uczy, żeby nie tracić nadziei, ale też się do niej zbytnio nie przywiązywać. Jest okrutna i próżna, wolna od skrupułów.”

„(...) tworząc książkę autor pisze list do siebie samego po to, by opowiedzieć sobie rzeczy, o których inaczej nigdy by się nie przekonał.”

„Ludzie są gotowi uwierzyć we wszystko, tylko nie w prawdę.”

„Nic nie dzieje się przypadkowo. Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.”

„Czas, im bardziej jest pusty, tym szybciej płynie. Życie pozbawione znaczenia przemyka obok, jak pociąg niezatrzymujący się na stacji.”

„Obydwaj zadawali sobie pytanie, czy takie karty rozdało im życie, czy też to oni zagrali nimi w tak kiepski sposób.”

„Nic i nikt nie dostaje już drugiej szansy, chyba żeby poczuć wyrzuty sumienia.”

„Czasami wydaje nam się, że ludzie są loteryjnymi losami: że znajdują się obok nas, by urzeczywistnić nasze absurdalne nadzieje.”

„Są wiezienia gorsze od słów.”

„Pieniądz jest jak każdy inny wirus: przeżarłszy duszę, w której zagościł, odchodzi w poszukiwaniu świeżej krwi.”

„Najskuteczniej obłaskawia się biedaków, ucząc ich małpowania bogatych. Oto trucizna, dzięki której kapitalizm oślepia...” - nie żebym miał jakieś lewicowe poglądy - po prostu dobry cytat; )

„Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie.”

- generalnie są sentencje, które w książce Zafona przewijają się kilka razy, nieraz z ust zupełnie różnych bohaterów. Czyżby przekaz podprogowy ? :)
  • Anonim

"Towarzysz Stalin szcza jak nikt" :) to jest boskie a ksiażka ehh coż aż roi się od cytatów do zapamietania; )
  • Dorota

"Rzecz w tym, że mężczyzna, że znów wrócę do Freuda, by posłużyć się metaforą, rozgrzewa sięjak żarówka:trzask, prask i już jest rozżarzony do czerwoności, i kolejne trzask prask lub pstryk, jak kto woli, i w sekundę jest sopel lodu. Płeć niewieścia zaś, i to jest naukowo dowiedzione, rozgrzewa się jak ruszt, rozumiemy się? powolutku, pomalutku, na wolnym ogniu, jak dobra escudella. ale gdy się już rozgrzeje, nie ma siły, która by to zatrzymała. Jak wielkie piece w Vizacayi. (...) Ale ponieważ jestem do szpiku kości dżentelmenem, nie wykorzystuję sytuacji, i zadowoliłem się niewinnym całusem w policzek. Bo mnie isę nie spieszy. To, co dobre każe na siebie czekać. Nie brakuje kogucików, którym się wydaje, że jeśli położyli rękę na babskim tyłku, a baba nie protestuje, to już ja mają. Nowicjusze. Serce niewiasty to labirynt subtelności, stanowiący wyzwanie dla szulerskiego umysły prostackiego samca. Jeśli chce pan naprawdę zdobyć kobietę, musi pan zacząć myśleć jak ona, a rzecz pierwsza to zdobycie jej duszy. Cała zaś reszta, owo słodkie i miękkie odurzenie, które rozum odbiera i prawość, przychodzi samo"

wiem, wiem, strasznie długi, ale niesamowity i zabawny:)
  • Anonim

ooooj tak, w całej powieści jest strasznie dużo uniwersalnych cytatów. zaznaczałam je sobie na marginesie stron, i kiedy czasami zaglądam do 'cienia wiatru', nie mogę uwierzyć, że jest ich aż tyle.. :)

/czyli dodam niektóre z nich, ale kiedy indziej - może jutro. :) pozdrawiam!/
  • Anonim

dziś już mam książkę przed sobą.

'nikt się tak nie lituje nad kłamczuchem jak ktoś podobny do niego.'

'co innego jest wierzyć w kobiety, a co innego wierzyć w to, co mówią.'

'- masz coś przeciwko parasolom, Danielu?
    - a czy jest coś piękniejszego od deszczu, don Federico?'

'wino przeistacza mędrca w głupca, a głupca w mędrca.'

'a prawda uczyni mnie wolną.'

'być może dlatego coraz bardziej ją uwielbiałem, właśnie z powodu tego wiecznego zaślepienia, które zmusza nas do uganiania się za kimś, kto sprawia nam ból.'

'- tak naprawdę to niewiele wiem o kobietach.
    - wiedzieć to nikt nie wie, ani Freud, ani one same.'
  • Anonim

"przypadki sa bliznami losu"
  • Ola

"- A ty jak mnie widzisz?
    - Jak tajemnicę."

"Panie Danielu, w moim wieku człowiek albo wie, jak ma zagrać, albo ma juz przejebane."

"- Podjąć inicjatywę? Ja?"
    - A co pan chciał? Nabycie prawa do szczania na stojąco musi swoje kosztować."

"- Nie.
    - Dziwkami stajemy się wszyscy, prędzej czy później."

Uwielbiam ta książkę :)) A z tych zabawniejszych to jeszcze:

"Towarzysz Stalin szcza jak nikt. Niejedna rzeka z Wołga na czele życzyłaby sobie takiego dopływu." :D
  • Luna Nera

Nie ma martwych jezyków, są tylko uśpione umysły

Świat wokół nas jest światem cieni, a magii w nim za grosz

To byłoby tak, jak opisać katedrę mówiąc że to zwężająca się stromo ku górze kupa kamienii

Widać że chodził pan na uniwersytet, ten od sorbetu

Jest pan blady jak pośladek zakonnicy

- Prosiła żebym przekazał panu pozdrowienia.
    - Tak, oczywiście jako załącznik do zatrutych strzał

Wnoszę z miny bliskiej puszczenia pawia, iż tą wiadomością jest pan całkowicie zaskoczony
| |

Grono wszystkich miłościków i wielbicieli książki C.R. Zafon'a :)

Fotki

Miejsca grona (0)