CHINY [1305]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Robert

Witam!

Chciałbym studiować język chiński w Chinach, stąd pytanie czy ktoś z tutaj obecnych studiował lub studiuje w Chinach na stypendium finansowanym przed rząd Chin? Zastanawiam się jest w ogóle jakikolwiek sens ubiegania się o owe stypendium (jedni piszą, że trzeba mieć Bóg wie jakie osiągnięcia, inni że owe stypendia są przyznawane na zasadzie czegoś w rodzaju losowania).

Mam 18 lat, w tym roku kończę liceum i tu pojawia się kolejny problem. Do bodajże 15 czerwca należy wysłać wszystkie papiery, a ja dopiero w czerwcu dostanę świadectwo, którego kopia chyba też jest potrzebna (?? senior high school diploma ??). Czerpię informacje ze strony en.csc.edu.cn/ , nie będę ukrywał, że te wszystkie formalności mnie delikatnie przerastają...

Jeśli chodzi o znajomość języków: z chińskiego jestem zielony (jednakże ogólną wiedzę na temat języka posiadam), angielski na poziomie komunikatywnym.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
  • Robert

Jeśli ktoś wypełniał lub wie jak poprawnie wypełnić formularz o przyznanie stypendium także byłbym wdzięczny za pomoc!
  • Kasia

>Robert napisał
    >Witam!
    >
    >Chciałbym studiować język chiński w Chinach, stąd
    >pytanie czy ktoś z tutaj obecnych studiował lub studiuje w
    >Chinach na stypendium finansowanym przed rząd Chin?
    >Zastanawiam się jest w ogóle jakikolwiek sens ubiegania
    >się o owe stypendium (jedni piszą, że trzeba mieć Bóg
    >wie jakie osiągnięcia, inni że owe stypendia są
    >przyznawane na zasadzie czegoś w rodzaju losowania).
    >
    >Mam 18 lat, w tym roku kończę liceum i tu pojawia się
    >kolejny problem. Do bodajże 15 czerwca należy wysłać
    >wszystkie papiery, a ja dopiero w czerwcu dostanę
    >świadectwo, którego kopia chyba też jest potrzebna (??
    >senior high school diploma ??). Czerpię informacje ze
    >strony en.csc.edu.cn/ , nie będę ukrywał, że te
    >wszystkie formalności mnie delikatnie przerastają...
    >
    >Jeśli chodzi o znajomość języków: z chińskiego jestem
    >zielony (jednakże ogólną wiedzę na temat języka
    >posiadam), angielski na poziomie komunikatywnym.
    >
    >
    >Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

A nie do kwietnia? Na jakie konkretnie stypendium sie wybierasz?
  • SkorpionRZaba

a ja mam stypendium
    http://www.jaflaternik.blox.pl
    z uwagi na to ze je otrzymalem z moimi osiagnieciami min wyjebanie z UW, mysle ze dziala na zasadzie losowania
  • Tass .

Mam pytanie do Ciebie Skorpion a propo formalności związanych ze stypendium. zastanawiają mnie te wszystkie formalności m.in 1. Application Form for Chinese Government Scholarship (printable after your online submission);
    2. Notarized (by public notarization agency or school authority) highest diploma. Documents in languages other than Chinese or English must be attached with translations in Chinese or English;
    3. Notarized (by public notarization agency or school authority) transcripts/study record/marks. Transcripts/study record/marks in languages other than Chinese or English must be attached with translations in Chinese or English;
    4. A study plan/motivation of no less than 400 words written in Chinese or English;
    5. A recommendation letter;
    6. a photocopy of Foreigner Physical Examination Form (Annex 3) and reports of Chest X-RAY and Laboratory Exam( test report of AIDS, Syphilis, etc). The medical examinations must cover all the items listed in the Foreigner Physical Examination Form. Incomplete records or those without the signature of the attending physician, official stamp of the hospital or a sealed photograph of the applicants is invalid. The medical examination results will be valid for 6 months.

czy to wszytsko trzeba im wysłać? Wysyłałeś wyniki badań czy np rekomendacje albo wyniki ze studiów?

z góry dzięki za odpowiedz:)
  • SkorpionRZaba

moje stypendium jest inne bo unia europejska polaczyla sily z rzadem chinskim aby łożyc dolce na moje utrzymanie ale sami sobie znajdzcie, bo jak napisze to za duzo sie chetnych zrobi i wtedy nie bede mogl sobie przedluzac z roku na rok hehehe

pozdro chinol
    http://www.jaflaternik.blox.pl