-
Groniu
Witam wszystkich,
Potrzebóje jakiegoś dobrego podręcznika do chemii organicznej, interesuje mnie zeby był tak napisany jak "Chemia Ogólna" Atkinsa prosto i zrozumiale.
Z góry dziękuję -
piooootrek
-
orion
Mastalerza są dwie wersje (lub nawet więcej): taka cienka z ludzikiem na okładce i grubsza, starsza, nie wiem czy są nowsze wydania, w której jest oczywiście więcej informacji (23 rozdziały)
Oprócz tego standardowo Boyd lub McMurry. O McMurrym niewiele mogę powiedzieć, Boyd jest w porządku, dobrze się czyta, dostać można bez większych problemów (chyba, że finansowych) na allegro.
Mastalerza przeglądałem dopiero po przeczytaniu Boyda, więc trudno mi powiedzieć czy byłby dobry "na początek", ale jeśli chodzi o szybkie przejrzenie lub powtórzenie wiadomości na temat danej klasy związków, to myślę, że jest bardzo wygodny. Fajne są też podrozdziały "Występowanie w przyrodzie" w każdym rozdziale, czego nie ma w Boydzie. Problem może być ze znalezieniem tej książki, widziałem kiedyś na allegro w cenie oczywiście dużo niższej niż Boyd i McMurry, ale teraz nie ma...
Ta cieńsza wersja Mastalerza (nazywa się chyba "Elementarna chemia organiczna") podobno też jest w porządu. -
Radzio
-
-
Korek
Nie czytałem całego ale przeglądałem i wydaje mi się dobry podręcznik Morrisona. Wszystko jasno i łatwo wyjaśnione. Ma jednak wadę. Źle skonstruowany indeks przez który ciężko znaleźć co chcesz. -
Anonim
-
Groniu
Dziękuje za pomoc, a jaka ksiązke polecicie mi do praktycznych zagadnień w laboratorium (podstawy)? -
Anonim
Ja jakby co mam do sprzedania Chemię organiczną Witolda Danikiewicza- wydaje mi się że jest przystępnie napisana;) Ma już co prawda swoje lata, ale trzyma się:) -
Gabrielka
Pomocy! znalazłam się w mat-fiz-chem, teoretycznie w praktyce chemie mam raz w tygodniu a podrecznik od chemii ma wielki napis zakres wiadomosc podstawowy.... jestem bardzo rozczarowana, ale nie o to chodzi
uwielbiem chemie i chcialabym sie jej dalej uczyc dlatego planuje kupic sobie jakis dobry podrecznik dla 1liceum. Byłabym niezmiernie wdzieczna gdyby, ktos z Was, Zapaleni Chemicy, polecił mi na prawdę dobry poręcznik