Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czy może mi ktoś napisać jak otrzymać czystą kofeinę? Potrzebuję ją do czegoś, ale nie wiem jak zrobić... Znalazłem taki sposób, ale wole się upewnić, czy aby dobry...

Ekstrakcja kofeiny z herbaty jest bardzo prosta. Zaczynamy od przygotowania "trochę mocniejszej herbaty", tzn. bierzemy całą paczkę herbaty, lub kilka paczek łącznie 100-120 gram.
    Dodajemy do niej około 25 gram węglanu wapnia CaCO3 lub taką samą ilość węglanu sodu Na2CO3, dodajemy go w celu deprotonowania kofeiny (w herbacie jest związana w sól kwasu taninowego).
    Dolewamy do roztworu około 500 ml wody. Chcemy otrzymać kofeinę w postaci soli, a konkretnie chlorowodorku, ale dodanie kwasu na tym etapie spowoduje obniżenie wydajności ekstrakcji. Całość gotujemy przez około 1 godzinę (czym dłużej tym lepiej), co jakiś czas mieszając aby nie przypalić.
    Teraz wszystko studzimy do temperatury pokojowej.
    Dodajemy około 60 ml rozpuszczalnika organicznego i wlewamy całość do większej butelki (fusów nie oddzielamy od reszty, ponieważ w nich jest jeszcze część kofeiny) - butleka powinna być szklana, gdyż chloroform rozpuszcza niektóre tworzywa sztuczne. Pozostawienie fusów w roztworze spowoduje, że nasza kofeina będzie bardziej zanieczyszczona, ale zwiększy plon.
    Rozpuszczalnikiem organicznym może być chloroform, dichlorometan, oraz każdy rozpuszczalnik organiczny, który się nie miesza z wodą i nie jest zanieczyszczony. Najlepsze efekty daje jednak chlorek metylenu.
    Całość wstrząsamy niezbyt silnie przez około 5 minut (silne wstrząsanie spowoduje utworzenie się trudno rozdzielającej się emulsji) i czekam aż się rozdzieli warstwa rozpuszczalnika od reszty. Teraz całość przelewamy do rozdzielacza i oddzielamy dolną warstwę (rozpuszczalnik organiczny z rozpuszczoną w nim kofeiną) i pozostałość z rozdzielcza znów wylewamy do butelki, dolewamy kolejną porcje rozpuszczalnika organicznego około 60ml i powtarzamy powyższą procedurę. Teraz odparowujemy rozpuszczalnik i mamy chlorowodorek kofeinę. Możemy też zorbić dziurkę w nakrętce od butleki i "wyciskać" ciecz z butleki prosto do rozdzielacza. W rozpuszczalniku po oddzielaniu od górnej warstwy, może znajdować się troche fusów, więc wszystko możemy przelać przez lejek jednocześnie przykrywając go szkiełkiem zegarkowym, aby chloroform nie wyparował.
  • Kołcz

Wygląda w miarę sensownie tylko:
    "Teraz odparowujemy rozpuszczalnik i mamy chlorowodorek kofeinę." - otrzymasz nie chlorowodorek, tylko wolną kofeinę. Jeszcze zależy do czego ci ta kofeina bo tym sposobem to uzyskasz jeszcze całą gamę innych związków.
    Znacznie czystszą kofeinę byś wyekstrahował z jakiś tabletek, kofimaxów czy innych, tylko nie wiem ile one kosztują...

Pozdrawiam i powodzenia!
  • Anonim

Robiłem to wydajność okrutnie mała
  • Kołcz

Z herbaty czy z kofimaksów taka wydajność wychodziła?
  • Adam Kuszwiński

Czy ten związek kofeiny ma właściwości odurzające?
| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)