-
Anonim
Pewnie widzieliście takie kieszonkowe ogrzewacze do rąk: sylikonowa torebka zamknięta na stałe, w środku przezroczysty żel i okrągła, wklęśnięta blaszka. Po "wyciśnięciu" blaszki na drugą stronę, żel zaczyna zamieniać się w coś podobnego do papki z mokrej soli, no i zaczyna wydzielać ciepło. Trwa to kilkanaście minut, po czym torebkę z tą papką trzeba ugotować i znów z papki robi się żel, i torebka jest gotowa do następnego użycia. Jak to działa? Zgaduję, że coś jest na tej blaszce co wchodzi w reakcję z tym żele. Interesuje mnie czy ktoś wie jakie tam są związki i jaka reakcja zachodzi? -
|Shczepan|
w srodku znajduje sie tiosiarczan sodu... a dokaldniej przechlodzony roztwor... normalnie takie cos krystalizuje, ale ze nie ma tam zarodka w postaci krysztalka to musi dojsc do jakiegos wstrzasu, zaburzenia energi (udaru) i do tego sluzy ta blaszka... klikajac blaszka dostarczasz impuls energi i calosc zaczyna krystalizowac... to samo by sie stalo gdybys tam wrzucil krysztalek tiosiarczanu lub jakis paproch... tiosiarczan tworzy mocno uwodnione krysztalki chyba rzedu 10xh2o lub 12xh2o i teraz jak to wrzucisz do garnka i podgrzejesz to on sie "rozpusci we wlasnej wodzie" =D
fajna zabawka... a jaka dydaktyczna =D
pozdraiwam -
Anonim
-
tygrysek
mnie tez to ciekawilo....tymbardziej ze posiadam ten "sprzet":)wiec fajnie ze ktos wie jak to dziala:) -
-
żona czarlsa
-
PIOTR3K
-
Kołcz
Słodowy poleca, zrób to sam!
z tego co się oriętowałem w cenach to 25pln za kg (5*H2O) -
klaudyna walencik
pod choinkę dostałam nijaki ogrzewacz do rąk i po uruchomieniu tego sprzętu było ciepłe a później się zepsuło ,czy mogę to jakoś naprawić ?; (