-
Cynamonka
-
wower
Jesli dobrze pamietam to go syntezowalem roku temu :) Napewno jakas pochodna 2-naftylu, nie umiem sobie tylko przypomniec jaka...pomysle i przejrze notatki.
Jakich informacji potrzebujesz ("pod co?")? -
Cynamonka
-
wower
-
-
Cynamonka
bo mam takie cwiczenie jutro :
W kolbie stozkowej rozpuszcza sie 5 g 2-naftolu w 25 cm2 10% roztworu wodorotlenku sodu i dodaje 60g lodu. Nastepnie wlewa sie 5,7 g bezwodnika octowego , zamyka korkiem i silnie wstrzasa przez 20 min. Wytracony osad saczy sie pod zmiejszonym cisnieniem przemywa kilkakrtonie zimna woda , dokladnie odciska i suszy w powietrzu . Surowy produkt krystalizuje sie z rozcienczonego etanolu ( 1g/ 10 cm3 etanolu + 10 cm 3 wody)
i jak tu reakcje napisac?
-
wower
2-naftol + bezwodnik + NaOH -> octan 2-naftylu + octan sodu + woda
Robilem to i moja rada, nie krystalizuj z etanolu (bo bedziesz miala nieprzyjemna zabawe z olejem), krystalizuj z benzyny lekkiej. Tak gdzies na 1 g estru okolo 2,5 ml benzyny.
Calkiem przyjemny i prosty preparacik, pomimo tego oleju otrzymalem 88% wydajnosc. -
Cynamonka
-
wower
-
Cynamonka
Udalo sie ale ciezko bylo , wydajnosc bede liczyla dopiero jak sie skrystalizuje; ) -
wower
Destylowalas bezwodnik? Bo bez tego moze byc kiepsko z wydajnoscia, a zreszta roznie to bywa, zalezy jaki macie w magazynie... -
Essme
Z benzyny lekkiej? :/ A co to konkretnie jest? Wątpię, żeby to było w labie :D -
wower
Benzyna lekka to benzyna lekka:) ot mieszanina weglowodorow...czyli dobry rozpuszczalnik dla wielu innych organicznych.
Poprostu bierzesz taka benzyne ktora ma nizsza temperature od etanolu, bo etanol ma zblizona do tego estru i bardzo łatwo o olej podczas krystalizacji...co nie znaczy, ze sie nie da. -
wower
nizsza temperature...WRZENIA mialo byc :) zapomnialem jednego dosc waznego wyrazu :) -
Essme
Nie mieliśmy tego w labie; / Podobnie jak wielu innych rzeczy:D. Np. wczpraj nie mogłam zrobic pochodnej krystalicznej mojego pentanolu, bo nie było potrzebnego chlorku... -
Essme
Poza tym moja koleżanka robiła w ubiegłym roku ten octan. Krystalizowała z etanolu i najpierw dostała olej, ale potem kryształki wypadły z roztworu (trzeba w lodówce preparat potrzymac; )) -
wower
No tak, ten olej lubi potem krystalizowac, ale to nie to samo, co "normalnie" :)
A co do laboratorium to dziwnie jakos, u nas wszystko jest, tylko, ze kolejki 20 osobowe i wieksze :)
A panie wydajace sprzet i odczynniki sa delikatnie mowiac malo rozgarniete. -
Essme
Widac panie laborantki wszedzie takie same; ). U nas byly kolejki do odczynnikow na analitach jakosciowych... ech... stare dobre czasy...
Poza tym dlaczego nie to samo co normalnie? A ten dreszczyk emocji 'wykrystalizuje czy nie?' ?!; D -
wower
Dreszczyk emocji to byl przy "Griniarze" jak mialem przeplukac osad a on mi sie rozpuscil... :) -
alusss
Hej.
Czy orientuje się może ktoś jaki będzie mechanizm tej reakcji?
tzn. 2naftol z bezwodnikiem octowym i zasadą sodową?
Będę wdzięczna.
-
Anonim
Jakbyście potrzebowali pomocy z chemii:
http://www.zaliczaj.pl/
Rozwiązujemy za free :) Zapraszamy :)