Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Cynamonka

Wszystko co wiecie...bede widzieczna
  • wower

Jesli dobrze pamietam to go syntezowalem roku temu :) Napewno jakas pochodna 2-naftylu, nie umiem sobie tylko przypomniec jaka...pomysle i przejrze notatki.

Jakich informacji potrzebujesz ("pod co?")?
  • Cynamonka

na dzis bo jutro robie doswiadczenie z nim na chemii
  • wower

• Cynamonka

bo mam takie cwiczenie jutro :

W kolbie stozkowej rozpuszcza sie 5 g 2-naftolu w 25 cm2 10% roztworu wodorotlenku sodu i dodaje 60g lodu. Nastepnie wlewa sie 5,7 g bezwodnika octowego , zamyka korkiem i silnie wstrzasa przez 20 min. Wytracony osad saczy sie pod zmiejszonym cisnieniem przemywa kilkakrtonie zimna woda , dokladnie odciska i suszy w powietrzu . Surowy produkt krystalizuje sie z rozcienczonego etanolu ( 1g/ 10 cm3 etanolu + 10 cm 3 wody)

i jak tu reakcje napisac?

• wower

2-naftol + bezwodnik + NaOH -> octan 2-naftylu + octan sodu + woda

Robilem to i moja rada, nie krystalizuj z etanolu (bo bedziesz miala nieprzyjemna zabawe z olejem), krystalizuj z benzyny lekkiej. Tak gdzies na 1 g estru okolo 2,5 ml benzyny.

Calkiem przyjemny i prosty preparacik, pomimo tego oleju otrzymalem 88% wydajnosc.
  • Cynamonka

Dziekuej Ci dobry czlowieku :) jestem bardzo wdzieczna
  • wower

Zaden problem. I jak? Udalo sie...?
  • Cynamonka

Udalo sie ale ciezko bylo , wydajnosc bede liczyla dopiero jak sie skrystalizuje; )
  • wower

Destylowalas bezwodnik? Bo bez tego moze byc kiepsko z wydajnoscia, a zreszta roznie to bywa, zalezy jaki macie w magazynie...
  • Essme

Z benzyny lekkiej? :/ A co to konkretnie jest? Wątpię, żeby to było w labie :D
  • wower

Benzyna lekka to benzyna lekka:) ot mieszanina weglowodorow...czyli dobry rozpuszczalnik dla wielu innych organicznych.

Poprostu bierzesz taka benzyne ktora ma nizsza temperature od etanolu, bo etanol ma zblizona do tego estru i bardzo łatwo o olej podczas krystalizacji...co nie znaczy, ze sie nie da.
  • wower

nizsza temperature...WRZENIA mialo byc :) zapomnialem jednego dosc waznego wyrazu :)
  • Essme

Nie mieliśmy tego w labie; / Podobnie jak wielu innych rzeczy:D. Np. wczpraj nie mogłam zrobic pochodnej krystalicznej mojego pentanolu, bo nie było potrzebnego chlorku...
  • Essme

Poza tym moja koleżanka robiła w ubiegłym roku ten octan. Krystalizowała z etanolu i najpierw dostała olej, ale potem kryształki wypadły z roztworu (trzeba w lodówce preparat potrzymac; ))
  • wower

No tak, ten olej lubi potem krystalizowac, ale to nie to samo, co "normalnie" :)

A co do laboratorium to dziwnie jakos, u nas wszystko jest, tylko, ze kolejki 20 osobowe i wieksze :)

A panie wydajace sprzet i odczynniki sa delikatnie mowiac malo rozgarniete.
  • Essme

Widac panie laborantki wszedzie takie same; ). U nas byly kolejki do odczynnikow na analitach jakosciowych... ech... stare dobre czasy...

Poza tym dlaczego nie to samo co normalnie? A ten dreszczyk emocji 'wykrystalizuje czy nie?' ?!; D
  • wower

Dreszczyk emocji to byl przy "Griniarze" jak mialem przeplukac osad a on mi sie rozpuscil... :)
  • alusss

Hej.
    Czy orientuje się może ktoś jaki będzie mechanizm tej reakcji?

tzn. 2naftol z bezwodnikiem octowym i zasadą sodową?

Będę wdzięczna.
  • Anonim

Jakbyście potrzebowali pomocy z chemii:
    http://www.zaliczaj.pl/
    Rozwiązujemy za free :) Zapraszamy :)
| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)