Chemia [2873]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • BarteK

Możecie polecić jakieś dobre książki z chemii przygotowujące do maturki, bo powoli za jakimiś zaczynam sie rozglądać
  • Justyna **

Ja poza podręcznikami (wszystkie są mniej więcej takie same) rozwiązywałam arkusze maturalne Omegi chyba.
    W sumie samych podręczników z teorią nie polecam (chyba, że się nie rozumie podstaw)- do matury trzeba ćwiczyć zadania przede wszystkim.
  • Anonim

zgadzam sie, a moim zdaime dobrymi książkami są podręczniki (jeżeli ktoś nie umie podstaw) i zadania maturalne lub zbiory zadaniowe, a moim zdanime dobrą firmą jest Operon, mam CHEMIA VAEDEMECUM MATURALNE wydawnictwa Operon i naprawde jest świetne (w sumie maturę będę zdawać dopiero w przyszłym roku ale polecam :))
  • ~*~Asieńka~*~

>Kermii napisała:
    >zgadzam sie, a moim zdaime dobrymi książkami są
    >podręczniki (jeżeli ktoś nie umie podstaw) i zadania
    >maturalne lub zbiory zadaniowe, a moim zdanime dobrą firmą
    >jest Operon, mam CHEMIA VAEDEMECUM MATURALNE wydawnictwa
    >Operon i naprawde jest świetne (w sumie maturę będę
    >zdawać dopiero w przyszłym roku ale polecam :))

Osobiscie nie polecam operonu bo maja kilka bledow itp, naljlepsza jest Omega, i zadanie!!
  • OleG

szczerze odradzam przygotowywac sie z Vademecum maturalnym Operonu bo ksiązka jest pełna błędów, sama znalazłam ich może z 10! Najlepsze według mnie: zad. Pazdro, zad. Persona, repetytorium Persony, i dodatkowo arkusze, arkusze, arkusze i jeszcze raz arkusze!!!! a przede wszystkim mnóstwo schematycznych doświadczeń. życzę powodzenia;), ja Bogu dzięki mam juz to za sobą:))))))))))))))))))))))))) ))))))))))))))
  • Kuba!

Wystarczy Ci samo pazdro + podręczniki szkolne. Jak przerobisz sumiennie cały zbiór zadań to w granicach 90-95% maturę napiszesz
  • Anonim

> Jak przerobisz sumiennie cały zbiór zadań to w granicach 90-95% maturę napiszesz.

podstawę czy rozszerzenie??
  • Anonim

Jasne, że rozszerzenie.
  • Anonim

ja dołączam się do osób wcześniej się wypowiadających, nie polecam rzadnych książek z serii vademecum maturzysty, niezależnie od wydawnictwa, są szybko wydawane i często nie poddawane korekcie, przez co mają pełno błędów. nie polecam też testów przygotowujących do matury wyd. OPERON, bo tam jest mnóstwo błędów. ja napisałam maturę na 93% rozsz., czasami czytałam podręczniki(operon), ale głównie to własne notatki z lekcji, arkusze, zbiór pazdro, persona. ale na samych arkuszach też nie można się wzorować, bo tegoroczny arkusz miał zupełnie inne typy zadań niż matury z lat ubiegłych... nie wiadomo czego się spodziewać
  • Mateusz

Ja polecam zbiór Pazdro (brązowy), do chemii org. zbiór Operonu a książki wyd. Żak. W Personie (wyd. Medyk) są chyba nieco trudniejsze zadania, ale w sumie czym więcej zadań się zrobi tym lepiej.; ) No i arkusze, żeby nauczyć się formy zadań. Miałem zbiór arkuszy Omegi. Arkusze z poprzednich lat powinny być chyba w internecie.; )
  • Marcin.

ja polecam "Maturalnie, że zdasz" wyd WSiP z chemii, oczywiście Vademecum wyd KRAM. Operon z chemii to nie za bardzo ale za to podręczniki OPERONU jak najbardziej. Popełniłem na maturze głupi błąd ale napisalem roz na 85%
  • :K∂

Omega jest za banalna uważam - szkoda na nią czasu.
    Ja sie uczyłem z zeszytów i podręczników wyd. Rożak - 3 tomy - wg mnie genialne, chemii operonowskiej nie znoszę i z matury maiłem maxa, czyli 100%. Polecam te podręcznik+ zb. brązowy Pazdry (ew. Persona) + arkusze z poprzednich matur (majowe, próbne, poprawkowe i przykładowe z gazet).
  • |Shczepan|

Paździocha vel Pazdrolca aka Pazdro zbior zadan jak sie caly zrobi to nie ma bata zeby ponizej 90% napisac rozszerzona...

I NIC WIECEJ szkoda czasu i kasy na kursy itd... troche samozaparacie i siup!!

pozdr
  • Anonim

wszyscy mi mowia ze najlepsza jest persona i pazdro, przerabiac mase zadan i na maturze powinno byc ok
  • Radzio

Pamiętam jak kiedyś w liceum zrobiłem wszystkie zadania z rozszerzonego zbioru Pazdry:P Nie pamiątam już dlaczego, czy to do matury było czy do konkursu jakiegoś aby sobie poćwiczyć:P Ale cały baaardzo grupy duży zeszycik był zapisany:P
  • Anonim

wszyscy sie boją Pazdry; ). Przydatny niezależnie od innych posiadanych tytułów. Jest taki też podręcznik Pazdry, z każdej dziedziny chemii. Poziom niezły, dobry do powtórek
  • Anonim

Witam!
    Mam do sprzedania po niskich cenach następnujące książki:
    * naciskając kombinacje klawiszy "ctrl + F" łatwo wyszukasz interesujący Cię tytuł :)
    * w przypadku zakupu paru ksiązek - gwarantowane upusty :)
    * cena do negocjacji
    * PROSZĘ odpisywac tylko na prywatną wiadomośc na gronie lub moje gg: 8759081

Książki:

Tytuł: "Podstawy chemii"
    Autor: Tadeusz Drapała
    Ilosc stron: 232
    Wydawnictwo: WSiP
    Rok Wydania: 1993
    Stan: Dobry
    Uwagi: Brak

Tytuł: "Chemia organiczna"
    Autor: Witold Danikiewicz
    Ilosc stron: 304
    Wydawnictwo: WSiP
    Rok Wydania: 1995
    Uwagi: Podkreslenia ołówkiem

Tytuł: "Chemia wybór testów TOM 1 z egzaminów wstępnych na akademię medyczną i kierunki przyrodnicze 1973-2002"
    Autor: Andrzej Persona
    Ilosc stron: 237
    Wydawnictwo: MEDYK
    Rok Wydania: 2002
    Stan: Bardzo dobry
    Uwagi: Podkreślenia ołówkiem

Tytuł: "Chemia wybór testów TOM 2 z egzaminów wstępnych na akademię medyczną i kierunki przyrodnicze 1973-2002"
    Autor: Andrzej Persona
    Ilosc stron: 262
    Wydawnictwo: MEDYK

Tytuł: "Chemia zagadnienia egzaminacyjne dla kandydatów na studia w SGGW"
    Autor: zespół autorów SGGW
    Ilosc stron: 80
    Wydawnictwo: KURS-AR SGGW
    Rok Wydania: 2003
    Stan: Idealny

Tytuł: "Zbiór zadań z chemii"
    Autor: Krzysztof M. Pazdro
    Ilosc stron: 368
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Edukacyjne
    Rok Wydania: 1992

Tytuł: "TESTY 400pytań z chemii"
    Autor: KURS SIKORY
    Ilosc stron: 80
    Wydawnictwo: KSIA
    Stan: Bardzo Dobry

Tytuł: "Vademecum Maturzysty"
    Autor: Beata Świerocka, Jacek Świerocki
    Ilosc stron: 345
    Wydawnictwo: Zielona Sowa
    Rok Wydania: 2007

Tytuł: "PODSTAWY CHEMII Dla kandydatów na wyższe uczelnie"
    Autor: K. M. Pazdro
    Ilosc stron: 464
    Wydawnictwo: Oficyna Edukacyjna
    Rok Wydania: 1993

Tytuł: "Chemia Organiczna - Liceum, technikum Zakres Podstawowy"
    Autor: Bożena Kałuża, Feliksa Kamińska
    Ilosc stron: 184
    Wydawnictwo: Żak
    Rok Wydania: 2005
    Stan: Bardzp dobry

Tytuł: "Chemia od A do Z - Repetytorium MATURA"
    Autor: Marzena Klimaszewska
    Ilosc stron: 388
    Wydawnictwo: KRAM
    Rok Wydania: 2006
    Uwagi: Nieliczne podkreślenia

Tytuł: "TABLICE CHEMICZNE"
    Autor: Jolanta Sawicka, Anna Janich-Kilian, Wiesława Cejner-Mania, Gizela Urbańczyk
    Ilosc stron: 288
    Wydawnictwo: Podkowa
    Rok Wydania: 2004
    Uwagi: brak
  • Anonim

Witam!
    Mam do sprzedania po niskich cenach następnujące książki:
    * naciskając kombinacje klawiszy "ctrl + F" łatwo wyszukasz interesujący Cię tytuł :)
    * w przypadku zakupu paru ksiązek - gwarantowane upusty :)
    * cena do negocjacji
    * PROSZĘ odpisywac tylko na prywatną wiadomośc na gronie lub moje gg: 8759081
    * na życzenie kupującego możliwośc wysłania aktualnego zdjęcia książki.
    * PRZY ZAKUPIE PARU KSIĄŻEK, MOŻLIWE GRATISY :)
    * odbiór osobisty na terenie warszawy lub wysyłka

...:::BIOLOGIA:::...

1. Biologia. Część 1. Tom 1. Kształcenie w zakresie rozszerzonym.Praca zbiorowa pod redakcją Krzysztofa SpalikaWyd: WSiPStan: Bardzo Dobry, Bardzo nieliczne podkreślenia

2. Biologia. Część 1. Tom 2.Kształcenie w zakresie rozszerzonym.Praca zbiorowa pod redakcją Andrzeja Czubaja. Wyd. WSiP. Stan: Bardzo dobry, Bardzo nieliczne podkreślenia

3. "Zoologia" W. Lewiński. Wyd. OPERON. Stan: Dobry, Liczne podkreślenia ołówkiem

4. "Cytologia i histologia" W. Lewiński, K.Wilczyńska. Wyd. OPERON. Stan: Dobry, Liczne poskreślenia

5. "Molekularne podłoże biologii" W. Lewiński. Wyd. OPERON. Stan: Bardzo dobry, Bardzo nieliczne podkreślenia ołówkiem

6. "Biologia kształcenie w zakresie podstawowym częśc 1 i 2" Praca zbiorowa pod redakcją Krzysztofa Spalika. Wyd. NowaEra. Stan: Bardzo dobry, Bardzo nieliczne podkreślenia, zagięty róg

7. "TABLICE BIOLOGICZNE" L. Trząski. Wyd. PArkEdukacja. Stan: Bardzo dobry

8. "Vademecum Maturzysty - BIOLOGIA" M. Popielarska. Wyd. ZielonaSowa. Stan: Idealny

9. "Paszport MATURZYSTY, BIOLOGIA" M. Sobolewska. Wyd. Eremis. Stan: Idealny - nieużuwany

10. "Fizjologia organizmów z elementami anatomii człowieka" P. Hoser. Wyd. WSiP. Stan: Dobry, Liczne podkreślenia

11. "Biologia" B. Żarnowska. Wyd. PArkEdukacja. Stan: Bardzo dobry - nieuzywana

...:::CHEMIA:::...

1. Chemia organiczna część 2, wyd.Zak, B.Kałuża, F.Kamińska, podręcznik +ćwiczenia, stan idealny

2. "Podstawy chemii". T. Drapała. Wyd. WSiP. Stan: Dobry

3. "Chemia organiczna" W. Danikiewicz. Wyd. WSiP. Stan: Dobry, Podkreslenia ołówkiem

4. "Chemia zagadnienia egzaminacyjne dla kandydatów na studia w SGGW" zespół autorów SGGW. Wyd. KURS-AR SGGW. Stan: Idealny

5. "Zbiór zadań z chemii" K. M. Pazdro. Wyd.Wydawnictwo Edukacyjne. Stan: Dobry

6. "Vademecum Maturzysty". B. Świerocka, J. Świerocki. Wyd. Zielona Sowa. Stan: Bardzo dobry, Podkreślenia ołówkiem

7. "PODSTAWY CHEMII Dla kandydatów na wyższe uczelnie" K. M. Pazdro. Wyd.Oficyna Edukacyjna. Stan: Bardzo dobry, Podkreślenia ołówkiem

8. "Chemia Organiczna - Liceum, technikum Zakres Podstawowy" B. Kałuża, F. Kamińska. Wyd.Żak. Stan: Bardzp dobry

9. "TABLICE CHEMICZNE" J. Sawicka, A. Janich-Kilian, W.Cejner-Mania, G. Urbańczyk. Wyd. Podkowa. Stan: Bardzo dobry
  • K!

Powiem tak...ja przeczytałem tylko OPERON i to trzecia czesc nie do konca...rozwiazałem zadania z matur, dużo również autorstwa mojego nauczyciela ale nie na poziomie olimpijskim tylko normalnym maturalnym... chodziłem na kursy sikory na których powtarzałem...poza tym systematycznie sie uczyłem przez 3 lata i napisałem jakoś na 95%... nie wiem po jaka cholere rozwiazywać zadania Persony który jest fizykiem albo tego starego dziada Pazdro...to już nie te czasy i matura nie na tym poziomie! No ale jeśli macie duzo wlonego czasu to prosze bardzo ale ja nie polecam jesli chcecie dobrze zdac jeszcze biologie i fizyke a do tego polski i angielski...whatever u like
  • Lynn

Ja polecam Rożaka wszystkie 3 części, naprawdę dobre książki
| |

Zapraszam chemików "wszelkiej maści" :) Na zadania z chemii jest osobny wątek. jeśli założysz...

Fotki

Miejsca grona (0)