-
Anonim
Profesor od chemi zadala mi 2 zadania:) Jestem z chemi noga a musze miec je zrobione prosze o pomoc.
1) W jaki sposób można stwierdzić czy dany związek zawiera węgiel?
a) Schemat doswiadczenia
b) Obserwacje
c) Wnioski
2) W jaki sposób można stwierdzić że dany alkan jest nasycony?
a) Schemat doswiadczenia
b) Obserwacje
c) Wnioski
-
Anonim
-
a ja mam takie pytanko... ocb. w wiazaniach kowalencyjnych jonowych... oraz koordynacyjnych... wiem ze nie da sie tu jakos tego przedstawic grficznie ale moze jakos wylumaczyc sie da :)
-
Anonim
-
-
jak narazie mam dobry wzrok i widze... ! a jakbys nie zobaczyla to TAM sa zadania a nie jakies tlumaczenie...
-
Anonim
Tam są i zadania i tłumaczenia. Nie raz komuś coś tam tłumaczyłam więc się nie kłóć. -
ja sie nie kluce... ty sie cos pienisz... oh przepraszam ze nie zobaczylam nie jestem az tak madra jak ty.
-
Anonim
Nie wiem co chcesz pokazać tutaj. Ja tylko zwróciłam uwagę. Koniec offtopa. -
Dominika Mróz
Proszę o pomoc.. nie wiem nawet jak sie do tego zabrać a potrzebuje to na jutroo..; )
Mając do dyspozycji sód metaliczny i wodorotlenek sodu, zaproponuj sposób pozwalający odróżnić oktan, oktan- 1- ol i kwas oktanowy. Zapisz odpowiednie równanie reakcji. -
Jarek
1.)
Węgiel można wykryć poprzez ogrzewanie z CuO:
- powstaje CO2 (zmętnienie wody wapiennej) = był obecny węgiel
- można też wnioskować o obecności węgla na podstawie pozostałości sadzy
Metody instrumentalne: 13C NMR
2.)
Nasycone alkany nie odbarwiają wody bromowej. -
Jarek
Mając do dyspozycji sód metaliczny i wodorotlenek sodu, zaproponuj sposób pozwalający odróżnić oktan, oktan- 1- ol i kwas oktanowy. Zapisz odpowiednie równanie reakcji.
Oktan: nie reaguje ani z Na ani z NaOH
Oktanol: przereaguje z Na, wydzieli się wodór, który można wykryć przeprowadzając reakcję w probówce i przystawiając zapaloną zapałkę do jej wylotu - charakterystyczne "pyk" spalanego wodoru
Kwas oktanowy przereaguje zarówno z Na (efekt ten sam, reakcja szybsza ale nie wiem czy zauważalnie) ale przereaguje również z NaOH tworząc sól sodową kwasu oktanowego. Kwas oktanowy jest kwasem tłuszczowym (inna nazwa kwas kaprylowy). Jest on nierozpuszczalny w wodzie, natomiast jego sól sodowa jest rozpuszczalna w wodzie. To oznacza, że jeśli przygotujemy wodny roztwór NaOH w jednym naczyniu i samą wodę w drugim oraz dodamy do do obu kwas kaprylowy to w pierwszym przypadku zaobserwujemy układ homofazowy a w drugim heterofazowy.