- 1
- 2
-
Anonim
Kto chce mnie pouczyc hiszpanskiego?; p
jestescie samoukami czy chodziliscie na jakies kursy?
Czy gramatyka jest trudna? -
Anonim
ucze sie na uni i choc dopiero od roku, to juz mi sie podoba; ]
grmatyki nie ma chyba zbyt wiele, bo ja zauwazylam stosunkowo duza dowolnosc, a i we wszelkiego rodzaju wyjatkach sa pewne reguly; ) uczenie slowek tez nie jest specjalnie uciazliwe, bo wiele sie kopiuje chocby z naszego polskiego.
polecam w kazdym razie; ] -
Alx
oj,z ta gramatyka to sie nie zgodze...Moim zdaniem trudniejsza niz francuska.Ale moje spostrzesenie: na 1 roku nauki-spoko,latwo,na 2.oj,cizej,zdecydowanie,trudne to,na 3,toz to pojebane; ) Tragedii nie ma,ale hiszpanskie subjuntivo jest dziwne...
Ja na Iberystyce sie ucze.
pozdro -
Porfaworek
ja sie ucze w costam de la lengua na chmielnej w wawie;) narazie mi sie strasznie podba, choc miesza mi sie z francuskim. imperativo mnie dobija, ale da sie nauczyc;) -
-
Marys
Ja ucze się od trzech lat i najgorsze co mnie do tej pory spotkało to subjuntivo; ) czasy sa bardzo podobne do angielskich ,wiec jesli ktoś zna dobrze angielski to nie ma wiekszych problemów.A i słownicto czesto sie pokrywa :) -
olita alias pani menadzer
gramtyka hiszpanska ma to do sibie ze czym lepiej znasz hiszp tym trudniejsza sie staje......mnie dobija nie tyle sub.( ktore i tak jest nienormalne) co np mowa zalezna czy nastepstwo czasow.......el slowka melodia i porsta grama luz. jak znasz ktorys z jezykow romanskich to ebdzie duzo altwiej....nawet jak sie zna ang. to jest ulatwienie.... -
Marys
do mowy zaleznej jeszcze nie doszłam,bo nawet moja nauczycielka nie ma ochoty sie za to brac; ) -
Anonim
...bo sie napalilam na ten hiszpanski; ))))
chce pojechac na Kube i ukrasc im jakiegos latynosa; )))))))
dzieki za odp.; ] -
fuuu ja nie lubie kubanczykow:P lepsi sa hiszp albo portorykanie....mmmmmmm..... -
Marys
-
Anonim
na poczatku sie uczylam sama, na I roku iberystyki bylam zachwycona, na II zalamuje mnie nastepstwo czasow i subjuntivo. ciekawe czy do III dojde;)
a na kube lepiej nie jedz, maja akcent beznadziejny;)
-
Porfaworek
hiszpanie przystojni??to sa jakies straszne kurduple;) nie odpada;) nos lyszalam, ze subjontivo jest ciezkie,ale mam nadzieje,ze jest podobne do subjontif z fr -
Goś
Fakt subjuntivo jest cieżkie do zrozumienia tym bardziej, że w polskim czegoś takiego nie ma. Jest cała masa wyrażeń, zwrotów, czasowników, po których występuje subj. Ale jak się już zaskoczy kiedy, gdzie i dlaczego się tego stworka używa to człowiek jest w siódmym niebie i szczęśliwy jak mało kto; ). Jestem z siebie dumna, bo na szczęście zaskoczyłam. Ale mimo wszystko dalej łapię się na popełnianiu byków.
A uczę się hiszp od prawie trzech lat, ale ostro za hiszp wzięłam się po pierwszym roku, kiedy to zaczęłam na dodatkowe zajęcia sobie chodzić :).
Ze słówkami też trzeba uważać, bo są haczyki. Czasem pozory mylą; )
A co do Hiszpanów to trzeba przyznać, że są szalenie otwarci i sympatyczni :). Z kuby znam tylko jedną osobę: moją nauczycielkę, która mnie w pierwszym roku mojej nauki hiszp uczyła. Owszem sympatyczna, wesoła itd. Jakby mogła to na każdej lekcji, by nas salsy uczyła jejeje; ) -
Marys
z tym,że sa otwarci to się zgadzam.Dodałabym jeszcze,że wylewni; ) raz spotkałam pare hiszpanów w pociągu, porozmawialiśmy i jak się żegnaliśmy to dostałam buziaka w policzek. Bardzo sympatycznie; ) -
Anonim
tak, haczykow jest sporo
(chociazby la competencia, la intervencion, disposicion y disponibilidad :P zawsze mi sie mylilo)
a takich wylewnych to ja polakow znam:D ale nie przepadam za czyms takim. -
Anonim
hehe ku wlasnemu zdziwieniu musze dodac, ze co do slowek pomaga nawet marna znajomosc laciny. natomiast rodzajniki to bulka z maslem i marmolada w porownaniu do tego co serwuja niemcy; ] -
Anonim
wiec mowisz, ze rodzajniki w hiszpanie sa lzejsze niz w niemcu? no...to sobie dam rade...;]
[nie to zebym byla nieskromna; P ] -
Goś
myślę, że każdy dałby sobie radę. Wystraczą dobre i szczere chęci i dobry nauczyciel :) -
rodzajniki tysiac razy latiwejsze!! nie ma odmiany gracias a dios!!.....a sub znam zasady i wgole ale co z tego ze jak juz sie rozpedze i zaczene moiwc swobodnie( smieja sie ze mnie ze juz tak szybko mowie ze po polsku czasem wolniej) to zapominam ze ma isc sub i mowie jak czuje........a slowka uwielbiammmmm...i tak ja mowisz lacina duzo daje..ja przez hiszp zaczynam lacine rozumiec:D jeje..... -
Anonim
jesli chodzi o grmatyke, to lacina nie jest praktycznie wcale przydatna, natomiast slowka, si - jakies podobienstwo sie dostrzega.
- 1
- 2