Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hrihor

To też nie jest tak...dobry polonista zaznacza, odwołuje się, ale nie interpretuje pod tym kątem...
    Jak pisał pracę musiałem wskazać na podobieństwa między innymi utworami, choć bardzo odległe. Komparytystyka jest nieodłącznym elementem literaturoznawstwa i nie da się jej ani uniknąć, ani ominąć;-)...
  • Połowa Niechów

Hrihor - to jest oczywiste, komaparatystyka jest bardzo ważna. Nie mogłaby istnież żadna teoria literatury o znamionach naukowości, gdyby nie porównywać różnych dzieł - ale nie może być tak, że dzieło funkcjonuje TYLKO jako element porównywany z innym elementem, bo dzieło funkcjonuje na dwóch frontach: tym intertekstualnym, gdzie trzeba porównywać oraz na tym wewnętrznym, jednostkowym - obie przestrzenie są równie ważne i szkoda, że niektórym nauczycielom nie chce się o tym pamiętać.
  • Anonim

Odświeżę stary temat:) wybrałam temat matury ustnej z polskiego : "przedstaw granicę między iluzją a rzeczywistością" i postanowilam skupić się na twórczości Schulza. Bardzo dużo postów z tego grona i z grona "Książki o Brunonie" już mi pomogła, ale gdybyście znali coś co traktuje konkretnie o oniryzmie w jego opowiadaniach to... liczę na waszą pomoc:)
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)