Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kasia

Poszukuje filmu w reżyserii Wojciecha Hassa nakręconego na podstawie "Sklepów cynamonowych". Może ktoś ma pomysł skąd można takie stare filmy zdobyc?
  • moi

raczej na podstawie 'Sanatorium pod klepsydrą'....
  • Anonim

Kiedys bylam bezkrytyczna i gromadzilam wszytko, co zw. z Schulzem, udalo mi sie tez zdobyc ten film. Pomimo zachlannego kolecjonerstwa, pozbylam sie tego filmu, bo naprawde okropnie mi sie nie podobal. Pewnie wiele osob sie oburzy, ale ja zawsze bede zdania, ze tworczosci Schulza po prostu nijak nie da sie przeniesc na ekran!
    Wyjatkiem jest wg mnie niemiecko-polski film w rezyserii Jensa Carla Ehlersa pt. ´Republika marzen´. Moze dlatego tak mi sie spodobal, ze jest to raczej rzecz o Brunonie Schulzu i Jego dzielach, a nie kolejna proba przenesienia samych Jego dziel na ekran.
    W kazdym razie polecam wszystkim zainteresowanym!
    http://www.teleman.pl/prog-2511-rep...
  • Kasia

myślałam o tym filmie jako dodatkowym materiale do prezentacji maturalnej o Schulzu, mam nadzieje że jednak znajdę w nim coś interesującego.
    Dziekuję za pomoc, w związku z tym moja prośba już nieaktualna.
  • adam

TVP Kultura i Kino Polska pokazały odrestaurowaną wersję "Sanatorium pod Klepsydrą" czy ktoś widział i może powiedzieć coś o walorach obrazu? ma wyjść na dvd, ale nie wiadomo kiedy
  • tasiemka

właśnie, ostatnio TVP Kultura emitowała Sanatorium, ale, niestety, przegapiłam... następna taka okazja - znając naszą polską telewizję - pewnie za kilka lat...
    a Republikę widziałam, rzeczywiście, całkiem niezła, taki rzut oka na postac Schulza
  • magladia

oj, miałam u siebie, ale tak teraz szukam i szukam i nic... :(
  • Anonim

posiadam i mogę się podzielić.
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)