Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Sol/Monique z Ceglanej Wieży

lch listy, które drukowane były w pewnym piśmie, wywarły na mnie niesamowite wrażenie... Były po prostu świetne i bardzo mnie rozbawiły. Warto je przeczytać...
    Trudno mi jest opowiedzieć się jednoznacznie po stronie Gombrowicza lub po stronie Schulza, gdyż lubię obu tych pisarzy i obaj mają rację...

[można je znaleźć m.in. tu: Bruno Schulz, Portrety i polemiki, [w:] tegoż, Opowiadania, eseje, listy, wybór i oprac. Włodzimierz Bolecki, Warszawa 2000]
  • j.

listów nie czytałam, ale dzienniki Gombrowicza a.i.owszem.
    szczególnie mi przypadło do gustu okreslenie Schulza jako:"lubieżnego mnicha", "fałszywego ascetę", "rozkoszującego się świętego"
    (- związane z krytyką całkowitego oddania się sztuce.)

w takim razie listy też koniecznie przeczytaj :)
  • Kujoń Zasrał

Fachowo to się nazywało "Spór o doktorową z Wilczej", bo Gombrowicz insynuował, że jego rzekoma znajoma z ulicy Wilczej stwierdziła, że Schulz musi być wariatem albo zboczeńcem, żeby pisać takie rzeczy. W rzeczywistości nie było żadnej doktorowej, Gombrowicz chciał tylko sprowokować Schulza do zajęcia jednoznacznego stanowiska w sprawie swojej twórczości, ale Schulz jakoś się z tego w końcu wywinął.

jak ktoś sprytny...
  • Agnos

polemiki dwu wielkich umysłów zawsze są pasjonujące, szczególnie gdy są to ludzie oryginalni niekonwencjonalni i nieco różniący się poglądami....
  • Kadmon

A mi najbardziej podoba sie odczyt Schulza w Zwiazku Literaciuchow z 1937 o Ferydurce.

"...Tu ukazuje sie w calej lichocie struktura mitologii, przemoc ukryta w formach skladni jezykowej, gwalt i rozboj frazesu, potega symetrii i analogii..."

No i zarazem imponuje.. kwestia samoswiadomosci jak sadze.
  • xsdccxss

i boski język artysty, w którym można się rozpłynąć, nie docierając nawet do poziomy semantyki
  • kafwka

Ja jestem za stanowiskiem że nie było w tamtejszej Polsce dwóch bardziej innych pisarzy niż Bruno i Witold. Opowieść Gombrowicza o Schulzu w "dziennikach" chyba najlepiej unaocznia ich zróżnicowanie. Nie zmienia to faktu, że większość rozkochanych w jednym bez mrugnięcia okiem przyswaja sobie drugiego z "oponentów".
  • tom nugator turbator

był jeszcze mistrz Witkacy...
  • Sprężi

jeżeli ktoś jest chętny zapraszam ... mam pozbierane na roznistych wycinkach i kserowkach co ciekawsze spory ..
  • Anonim

jam chętna! prosiłabym (jeśli to jeszcze aktualne) o wysłanie - mój mejl: patrycja@pe.gmail.com
    pozdrawiam
  • Anonim

Wielki mi spór. Gombrowicz uwielbiał Brunona. Droczył się dla zasady. I dla wielkiej epopei, w której siebie umieszczał jako pana, a Schulza, jako niewolnika. Schulz chciał poniżenia. Gombrowicz chciał być "powyżej" i "ponad". Jeden z rasy żydowskiej, drugi z rodziny szlacheckiej. Takie tam swawole literackie.

Piąta rano. Kończę wielki referat o panu Brunonie. Pozdrawiam. :)
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)