Bruno Schulz - Proza i Grafiki [322]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

czy ktoś może polecić jakieś ciekawe książki o Schulzu i jego twórczości, zbiory esejów etc?
  • Anonim

Wiesław Budzyński "Schulz pod kluczem" - bardzo sympatyczna książka.
  • Anonim

poszukam :)
  • Anonim

Jerzy Ficowski "Regiony wielkiej herezji"
    J. Ficowski "Okolice sklepów cynamonowych"
    Jerzy Jarzębski "Schulz"
    J. Ficowski "Bruno Schulz : listy, fragmenty, wspomnienia o pisarzu"

• Anonim

Ficowski bije wszystkie inne publikacje na głowe. Szczególnie "Regiony..." są b. dobre.

Czytałem kiedyś też jakis niezły art Szymańskiego, ale nie pamitam gdzie.
  • Grono.Net

Niedawno nakładem wydawnictwa Prószyński i S-ka wyszła najnowsza pozycja:

Wiesław Budzyński- "Miasto Schulza"

Jakby ktoś sie do niej zabierał, niech da znać co myśli, bo zastanawiam się czy w nią nie zainwestować.
  • Anonim

aMalik, nie czytalam, ale to pewnie to: W.P. Szymański "O twórczości Brunona Schulza" [w:] "Ruch Literacki" 1970.

Ficowski jest the best, bo to schulzolog co sie zowie :)
    Ja mam jego "Regiony wielkiej herezji i okolice" - polaczone wydanie kilku innych prac, na szkielecie oczywiscie "Regionow..." jak z tytulu sie mozna domyslic. Rewelka.
  • jedi

bruno schulz
    OPOWIADANIA WYBÓR ESEJÓW I LISTÓW
    opracował jerzy jarzebski
    biblioteka narodowa
  • jutka

"regiony wielkiej herezji i okolice" ficowskiego są najlepsze. nie polecam "schulza" jarzębskiego, bo skupia się na dziwnych dziwadłach odchodząc coraz dalej i dalej od tematu schulza. "schulz pod kluczem" ma b. ciekawe anegdoty, ale wrażenie całościowe to niedosyt.
  • Aleksandra

Czytałam ,,Regiony...''
    Mnie osobiście czegoś tam brakowało,ale myślę,że warto zajrzeć.
  • Anonim

zgadzam się że najlepszy Ficowski...
    ale warto zwrócić uwagę na "słownik schulzowski" - bardzo ciekawy pomysł, wykaz róznych zwrotów używanych przez Schulza wraz z komentarzem i analizą
    (a przecież to słowa i związki treściowe między nimi dla Schulza byly tak istotne... Mityzacja rzeczywistości...)

Jarzębskiego i Budzyńskiego też oceniam in plus

W przystepny sposób pisze o Schulzu Sandauer - też sobie można zerknąć.

• Anonim

"Banructwo Realności" Jerzy Speina
    "Na marginesach rzeczywsitości" K. Stala
    i jest jeszcze taka książka, w której o Schulzu a dokładniej o jego opowiadanich jest jeden, dwa rozdzialy... "Dziecko: symbol i zagadnienie antropologiczne w literaturze Mlodej Polski" A. Czabanowska-Wróbel. No ale to polecam tym, którzy zainteresowani są motywem dzieciństwa u Schulza....
    no i rzecz jasna Ficowski i Jarzębski:D
  • jutka

intrygujące są artykuły w czasopiśmie "NaGłos". to pismo literackie i jeden z numerów był prawie całkowicie poświęcony schulzowi. znalazłam tam m.in. rozważania na temat zakonspirowanych wątków odnoszących się do świąt żydowskich. bardzo ciekawa lektura, ale trzeba dotrzeć do archiwalnego numeru.
  • Anonim

feja.. ale masz jeszcze namiary na ten numer? bo nazwa czasopisma, to niewiele da..
  • Aneta K

Czy ktos slyszal o ksiazce zatytulowanej "Drohobycz Drochobycz"? Nie jestem pewna, ale wydaje mi sie, ze z czyms takim sie spotkalam kiedys i moze czas to odgrzebac...
  • Szyman

a ja poza regionami polecam Słownik Schulzowski pod redakcja Boleckiego i Jarzębskiego, świetne wydawnictwo jest tam wszystko, omowione motywy, postacie, grafiki, oraz wszytsko co z artysta zwiazane,
  • wykrzyknik ulicy

nie wszystko, nie wszystko.
  • Szyman

??
  • wykrzyknik ulicy

no chyba nie wierzysz że jest tam naprawdę wszystko. Jest dużo owszem, książka ładna, podręczna i służąca dobrej zabawie, ale nie przypisujmy jej omnipotencji. Wielu głębszych zagadnień shulzowskich, które wymagają wyższego poziomu lektury hipertekstu, nie ma, akcenty są położone subiektywnie. Jest to dobry pzewodnik, ale tak jak każdy przewodnik ma luki.
  • hhh

no więc właśnie...
    jak książka miałaby niby zmieścić wszystko, co z arystą związane
    to jakiś absurd
  • 1
  • 2
| |

Tak siedziała przez cały czas tej sceny, całkiem sztywno, z wielkimi, trzepoczącymi oczyma, po...

Miejsca grona (0)