Boso jest fajnie! (dawniej: Boso po świecie) [333]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Paweł T

Witam,

Ja ostatnio byłem na grzybach. Mimo, że było zimno 2h na bosaka. Mokry zimny mech - niesamowite wrażenia.

Pozdrawiam
    Paweł
  • Andrzej

>Paweł T napisał
    >Witam,
    >
    >Ja ostatnio byłem na grzybach. Mimo, że było zimno 2h na
    >bosaka. Mokry zimny mech - niesamowite wrażenia.
    >
    Super! Tylko dlaczego to ma być dziwne miejsce? Po lesie chodzę boso od zawsze. To miasta są dziwnymi miejscami do chodzenia boso.
    Jak się chodzi delikatnie, to można wymacać stopami rydze w trawie.
  • Asasel

No właśnie, moja przygoda z chodzeniem boso zaczęła się kilkanaście lat temu właśnie od grzybobrania. nie było grzybów, więc się grzybiarze nie szwendali po lesie - więc się odważyłem zdjąć buty. Było świetnie, choć na drugi dzień obudziłem się "podziębiony" jak mówiła moja mama. Nie zniechęciło mnie to jednak - tyle że zaczynałem zdejmować buty coraz śmielej. I tak mi już zostało :-). Nie jestem raczej miejskim bosochodem - aspekty obyczajowe mnie skutecznie zniechęcają( rodzinny Szczecin jest w tym względnie " grajdołkiem").
    Natomiast poza miastem trudno mnie zobaczy w butach. Co do szukania grzybów - to dochodzi dodatkowo czucie stopami ściółki - wiemy od razu czy podłoże jest zimne czy ciepłe i suche czy wilgotne. Udało mi się w ten sposób namierzyć sporo prawdziwków. Najfajniej się chodzi jak temperatura waha się pomiędzy 20 a 15 stopni, poniżej czuć już trochę chłód, choć dalej chodzę boso. Podziwiam natomiast Andrzeja za jego wyczyny na mrozie. mnie nigdy nie udało się wytrzymać dłużej jak 20 minut - potem mam wrażenie że tracę czucie i boję się odmrożeń.
  • Andrzej

>Asasel napisał
    > Natomiast poza miastem trudno mnie zobaczy w butach. Co do
    >szukania grzybów - to dochodzi dodatkowo czucie stopami
    >ściółki - wiemy od razu czy podłoże jest zimne czy
    >ciepłe i suche czy wilgotne. Udało mi się w ten sposób
    >namierzyć sporo prawdziwków. Najfajniej się chodzi jak
    >temperatura waha się pomiędzy 20 a 15 stopni, poniżej
    >czuć już trochę chłód, choć dalej chodzę boso.

Miło widzieć bratnią duszę. Szkoda, że znów tak daleko.

>Podziwiam natomiast Andrzeja za jego wyczyny na mrozie. mnie
    >nigdy nie udało się wytrzymać dłużej jak 20 minut -
    >potem mam wrażenie że tracę czucie i boję się
    >odmrożeń.

Do podziwiania to raczej jest Pietrek. Albo Costas. Mi jeszcze daleko do nich. A z mrozem nie ma żartów i w razie wątpliwości zawsze lepiej się wycofać, niż odmrozić palce. 20 minut, to całkiem dobry wynik. Dłuższe czasy zwykle osiągam na raty, czyli wyjście na śnieg, powrót do ciepłego pomieszczenia, znów wyjście za jakiś czas... I trzeba się ruszać. Jak Pietrek podkreśla, po śniegu się chodzi, a nie stoi. Trzeba też ciepło się ubrać; tak ciepło, by w butach było za gorąco.
  • YNP

Na testy po śniegu/lodzie najlepiej wybrać sobie odwilż. Stojąca na lodzie woda oznacza 0 stopni, czyli brak ryzyka odmrożeń (lód w tkankach pojawia się dopiero od jakiś -3). W mieście to nie zadziała - posolona woda może mieć mniej od -3 i pozostać ciekła.
  • Asasel

No właśnie czasami mi sie udaje dłużej, a czasami przy tej samej temperaturze dopada mnie tak silny ból że nie nie pozostaje nic innego jak z podkulonym ogonem założyć buty. Zgadzam się ze stwierdzeniem że boso po śniegu to sie chodzi a nie stoi. Którejś zimy właśnie "dochodziłem" do 20 minut a ostatnio jakoś mi się nie udaje.
    Chociaż ... wczoraj rano spacer po oszronionej trawie do samochodu był prawie jak po śniegu ( szkoda że to tylko 200 metrów )
  • Asasel

Ciekawe czy ktoś sie na cmentarz odważył pójść bez butów.
  • Andrzej

>Asasel napisał
    >Ciekawe czy ktoś sie na cmentarz odważył pójść bez
    >butów.

Ja. Moja żona jest kochana i nie protestowała, chociaż sama boso nie chodzi. Oczywiście poszliśmy razem.
  • Asasel

Kurde, pełen szacunek :-) ja bym nie dal rady.
| |

Motto: "Jedyne w Polsce forum, na którym chodzenie boso nie ma konotacji erotycznych" co...

Fotki

Miejsca grona (0)