Boso jest fajnie! (dawniej: Boso po świecie) [333]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • olek (aka Reynevan)

Cześć!

Oto temat, do którego przewaga forum nad FB jest oczywista :)

Na wiki pojawił się artykuł o chodzeniu boso:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Chodze...

Jest to prosta i uboga kalka z wersji angielskiej.
    Autor poprosił o pomoc w jego uzupełnieniu i rozbudowaniu, co by artykuł nie wyleciał.

Myślę, że nie możemy mu odmówić! :)

Macie jakieś pomysły i uwagi dotyczące struktury?
    Pomysły na jakieś tematy i akapity?

• raxer

Jestem autorem tego artykułu, i mam nadzieję że uda się go rozbudować podobnie jak wersje angielską czy niemiecką.
  • Andrzej

Może wykorzystać tę broszurkę z SBLu?
    http://www.barefooters.org/publicit...
  • raxer

Artykuł na razie został uratowany, jednakże może zostać usunięty jeśli nie będzie rozbudowany. Liczę na Państwa wiedzę i doświadczenie.
  • Andrzej

Może, by ruszyć sprawę z miejsca, poprosiłbym o jakieś sugestie autora. Czy autor oczekuje, że ktoś z nas go zastąpi, czy też nadal będzie sam redagował i oczekuje tylko pomocy. W tym drugim przypadku potrzebne są wskazówki, jakiego rodzaju pomocy, czy jakich informacji autor oczekuje.
  • raxer

Na początek prosiłbym o najprostsze odpowiedzi na pytania typu :Kto może chodzić boso; Czy są jakieś ograniczenia wiekowe do chodzenia boso po mieście; Skutki chodzenia boso.Jak zacząć. Najlepiej się do tego nadaje Bose FAQ ze strony, ale na skopiowanie się raczej autor nie zgodzi.
  • Pietrek

Nie pamiętam kto jest autorem ale dawał po to, żeby upowszchniać o ile wiem...
    W jakiej formie chcesz ten text? wpisać bezpośrednio do wiki?
  • raxer

Chodzi mi o inspirację, żeby na jego podstawie coś stworzyć; tylko nie chciałbym łamać praw autorskich. W tym FAO nie odpowiedzi na to pytanie: Czy są jakieś ograniczenia wiekowe do chodzenia boso po mieście?
    PS Jakiś czas temu napisałem wątek "Szczecin Boso" i chciałbym go edytować Jak to zrobić? (nie ma odnośnika "edytuj")
  • Pietrek

Mogę spisac ci część artykułu. Nic się nie stanie jeśli będzie to praca zbiorowa.
  • Andrzej

>raxer napisał
    >Chodzi mi o inspirację, żeby na jego podstawie coś
    >stworzyć; tylko nie chciałbym łamać praw autorskich. W
    >tym FAO nie odpowiedzi na to pytanie: Czy są jakieś
    >ograniczenia wiekowe do chodzenia boso po mieście?

Nie przesadzajmy. Prawa autorskie dotyczą utworu, czyli nie można go przepisać pod własnym nazwiskiem, ale nie zabraniają wykorzystania we własnym opracowaniu z podaniem źródła. A źródła i tak warto podać, bo uwiarygodnią informacje i pozwolą znaleźć dodatkowe. Dlatego proponuję skorzystać ze strony SBL (po to jest) z podaniem adresu, skorzystać ze wskazówek księdza Kneippa (zostało wznowione polskie tłumaczenie gdzieś sprzed wieku z uroczym starym językiem polskim), powołać się na książkę dr Howella itp.
    A pytania o ograniczenia wiekowe w ogóle bym nie zadawał, bo jeszcze ktoś zacznie się zastanawiać. Ograniczenia dla dzieci i tak stawiają rodzice i to wystarczy.
  • Pietrek

Racja, Andrzeju.
  • Andrzej

Tu jest link do księdza Kneippa:
    http://www.adalex.alpha.pl/hartujac...
    Przeczytałem z przyjemnością. Teraz sobie przypominam, że moja mama o tym mówiła, tylko nie miała odwagi, by mi na to pozwolić.
  • olek (aka Reynevan)

>Pietrek napisał
    >Nie pamiętam kto jest autorem ale dawał po to, żeby
    >upowszchniać o ile wiem...
    >W jakiej formie chcesz ten text? wpisać bezpośrednio do
    >wiki?

Na szczęście ja pamiętam i nie widzę problemu, w wykorzystaniu go na wiki.

Natomiast proponuję, byśmy tu tworzyli, modyfikowali i rozwijali zalążki artykułu, a potem dopiero wspiywali go do wiki.

Pytanie zasadnicze:
    Rozumiem, że piszemy o chodzeniu boso jako zjawisku lifestylowo-zdrowotnym, a nie kulturowym, historycznym, religijnym itp.?
    Czy szanowne gremium wikipedystów-edytorów nie stwierdzi, że to za mało całościowy i encyklopedyczny materiał?

• Andrzej

>olek (aka Reynevan) napisał
    >Pytanie zasadnicze:
    >Rozumiem, że piszemy o chodzeniu boso jako zjawisku
    >lifestylowo-zdrowotnym, a nie kulturowym, historycznym,
    >religijnym itp.?

Po co etykietki? Nie lepiej napisać o chodzeniu boso jako zjawisku bez etykietek? Do religii warto się odwołać, bo tam akurat mamy wsparcie. Sam Bóg kazał Mojżeszowi ściągać sandały. Do historii też warto się odwoływać, bo w niej jest uzasadnienie bucianego szaleństwa: boso oznaczało biedę, więc każdy chciał pokazać, że stać go na buty. Do księdza Kneippa też warto się odwołać, a to już historia.

>Czy szanowne gremium wikipedystów-edytorów nie stwierdzi,
    >że to za mało całościowy i encyklopedyczny materiał?

Dlatego nie powinniśmy się ograniczać w podejściu do problemu.

>

• olek (aka Reynevan)

>Po co etykietki?

Andrzeju,
    A czytałeś komentarze wikipedystów na temat tej strony i uwagi, które zgłaszają?

Obawiam się, że jeżeli wejdziemy na teren np. religijny, to nam powiedzą, że skoro wspominamy o Mojżeszu, to należy wspomnieć i o innych religiach - np. o świątyniach hinduskich

I wszystko będzie ok, tylko im więcej treści na początek, tym mniejsza szansa, że materiał powstanie.

Na pewno widziałeś stronę w wiki angielskiej...
    Oczywiście najfajniej by było ją przetłumaczyć i dostosować do naszych warunków.
    Mamy taką możliwość?

• Andrzej

>olek (aka Reynevan) napisał
    >
    >Na pewno widziałeś stronę w wiki angielskiej...
    >Oczywiście najfajniej by było ją przetłumaczyć i
    >dostosować do naszych warunków.
    >Mamy taką możliwość?
    >
    Możliwość mamy, gorzej z czasem.
  • raxer

Przed chwilą rozbudowałem artykuł w oparciu o "Bose FAQ", tylko moją edycję musi przejrzeć ktoś z redaktorów.
  • raxer

Ale numer; wg jednego z redaktorów moja rozbudowa nie przedstawiała neutralnego punktu widzenia. Czekam teraz na wyjaśnienie, dlaczego.
  • olek (aka Reynevan)

Czy dali to wyjaśnienie?
    Może należałoby dodać, że niektórzy ludzie nie lubią chodzić boso, inni uważają, że od tego się umiera, a jeszcze innych obrzydza widok cudzej bosej stopy?

Ostatnio więcej korzystałem z wiki, sam też przygotowywałem jedno hasło (po roku zostało usunięte jako "niewystarczająco niepotwierdzone źródłami", a przywórcone wersję beznadziejnie chaotyczną, wybiórczą i mocno nieaktualną) i jestem bardzo krytyczny wobec jej redaktorów.

• raxer

Wyjaśnienie:
    "edycja nie przeszła weryfikacji ponieważ Wikipedia nie jest poradnikiem
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Wikipe... szczególnie pkt. 3
    abstrahując od tego brakuje źródeł po każdym punkcie choć wiem że ten blog jest źródłem wszystkiego, to jednak ogólne zasady cytowania powinny być zachowane
    i wreszcie sam styl tekstu jest mało encyklopedyczny
    i wygląda bardziej jak pogadanka
    przykład:
    "Jak twierdzą osoby które często chodzą boso, przyjemne iść sobie i czuć podłoże: ciepły i szorstki asfalt w wieczorem, wilgotną, chłodną i miękką trawę w ciepły poranek, chłód gresu w gorący dzień, niezwykle zaskakujące poszycie lasu i wiele innych podłoży."
    Wikipedia jak i każda inna encyklopedia musi się opierać na publikowanych faktach, a stwierdzenia innych osób nie ujęte w żadnej publikacji naukowej albo w ujęciu statystycznym niestety nie może znaleźć się w encyklopedii
    obecnie ten artykuł wymaga uzupełnienia źródeł i znacznie lepszego opracowania korzyści i zagrożeń, bez podawania opini, odczuć itp.
    to musi być zbiór czystych faktów, pozbawionych całkowicie emocji, bo to czytelnik sam musi podjąć decyzję czy jest to przyjemne czy nie, nie można mu niczego narzucać
    to jest tzw. zasada neutralnego punktu widzenia"

• 1
  • 2
| |

Motto: "Jedyne w Polsce forum, na którym chodzenie boso nie ma konotacji erotycznych" co...

Fotki

Miejsca grona (0)