Boso jest fajnie! (dawniej: Boso po świecie) [331]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • olek (aka Reynevan)

>Pietrek napisał
    >Talent do upowszechniania gorszego to nasza cecha narodowa.
    >Kopernik odkrył, że moneta gorsza wypiera z rynku lepszą.
    >Gdyby był Niemcem, to by nie miał gdzie zaobserwować.

A nie zaobserwował tego zjawiska przy okazji psucia polskiego pieniądza przez Prusy?; )

Ale do ad remu:
    Chciałem być nowoczesny, iść z czasem, z postępem, z osiągnięciami i zmieniłem layout strony na FB na nowy (obowiązkowa zmiana od marca, teraz dowolna).
    No i wyszło, że nie ma jak modyfikować ustaleń kolejności wpisów. Teraz jest wg "popularności", a nie kolejności wpisów. (mimo, że obiecywali możliwośc ustawienia...)

Moze to tylko ja nie wiem, a ktoś z Was wie, jak to zrobić? :)
  • Andrzej

Inne strony mają taki sam layout, ale posty ustawione według daty. Na widoku administratora pojawia się przełączenie miedzy "najnowsze" a "ukryte posty", ale ja mam stronę jako "organizacja pozarządowa". Na prywatnej też mi czasem przestawia na "najpopularniejsze", ale tam jest przełącznik. Widać facebook też ma swoje niedoróbki, nie tylko grono.
  • olek (aka Reynevan)

Oj, ma... :)
    Na widoku administratora rzeczywiście mogę, ale inaczej - nie.
    W poprzedniej wersji była taka możliwośc na wierzchu.

I jak tu nie być konserwatystą? :)
  • Andrzej

Ale heca! Radio Gdańsk nadaje dziś z Fromborka i poprosili mnie o rozmowę na żywo o astronomii i meteorytach. Ale ponieważ zjawiłem się boso, redaktor zmienił temat i zaczął wypytywać (na antenie) o chodzenie boso. O meteorytach też udało mi się trochę powiedzieć, ale to już zrobił się temat drugorzędny. Trochę udało mi się temat zareklamować. Wspomniałem też o bosych spotkaniach z okazji wiosny. Ponieważ leciało to na żywo, więc już było. Chyba że coś będzie na stronie Radia Gdańsk, ale nie zdążyłem się spytać, bo już był następny rozmówca.
  • Asasel

Za popularyzowanie chodzenia na boso p. Wojciech Cejrowski powinien dostać medal. Kiedyś jedyne komentarze jakie słyszałem jak widziano mnie boso to było ze mi buty ukradli albo coś w tym stylu. Ostatnio jak mnie sąsiad zobaczyl idącego rano boso do samochodu to tylko zawołał ooo "boso przez świat" i się uśmiechnął. Mieszkam kawałek od szczecina a buty mieszkają u mnie w samochodzie na wypadek wyjścia do cywilizacji ( jak pisalem z powidow obyczajowych nie preferuje lazenia boso po miescie - choc kilka razy mi sie zdarzylo)

Marek
  • raxer

>Asasel napisał
    >( jak pisalem z powidow
    >obyczajowych nie preferuje lazenia boso po miescie - choc
    >kilka razy mi sie zdarzylo)
    >
    >Marek

Wiele osób ma tego typu dylematy. Proponuję taki "kamuflarz" http://www.barefooters.org/faq/22.h... jeśli jeszcze o nim nie wiesz.
  • Asasel

patent gdzies widzialem, ale nie preferuje. Albo jestem boso, albo nie. To troche kwestia naszego wewnętrznego odczucia. Czuł bym sie jeszcze glupiej gdyby ktos zapytal po co owinąłem sobie stopy taśmą parcianą
  • mkl

W ogólności boso po mieście nie chodzę, ale jeżdżę boso rowerem, więc jednak spacery krótkie się zdarzają - ale na coś takiego w życiu bym się nie zdecydował. Parciany pasek... Na pierwszy rzut oka widać, ze to podpucha, a przecież w tym rozwiązaniu nie o to chodzi. :)
  • kowalka

To nie jest taki zły pomysł, bo obuwie damskie niewiele się czasem różni od tych 'pasków" W pierwszej chwili nie wypatrzysz braku podeszwy. Mózg nie zgłosi "zadziwienia". Olga z Petersburga (na filmie) nosi takie fikuśne, ozdobne paski.
  • mkl

Ale parciany pasek to jednak hardcorowo... Parcianego paska, to ja używam do przytroczenia roweru do bagażnika na dachu samochodu... Poza tym co by nie było, to byłoby to uwłaczające mojej bosej godności :))) Albo w butach, albo bez - nie ma kompromisów :)))

Kobiety pod tym względem mają lepiej, gdyż jest coś takiego jak: http://skocz_pl/dcxhx

PS. Grono wpadło w jakąś idiotyczną paranoję. Zablokowali dodawanie linków z blogspot, teraz nie można wklejać linków do skracaczy... Porażka. W moim linku trzeba wymienić pokreślenie na "."
  • Asasel

Nie mogłes lepiej tego oddać " uwłacza bosej godności"; -) ale dokładnie o to chodzi. A to "coś" jest wymyślone na użytek policyjnego państwa USA w którym zakazuje się chodzenia na boso, "bo tak i już..."

Niestety link sie nie otwiera, nawet po wymianie na _ na kropkę
  • Andrzej

>Asasel napisał
    >A to "coś" jest wymyślone na użytek policyjnego państwa USA w którym zakazuje się
    >chodzenia na boso, "bo tak i już..."

To nie jest kwestia państwa, bo jest różnie w różnych stanach, ale nawet w stanowych regulacjach nie ma zakazu. To jest zawsze prywatna inicjatywa osób, które uważają się za uprawnione do decydowania, co jest właściwe, a co nie, a za właściwe uważają tylko to, co im się podoba. Aby nie było, że to jest tylko ich widzimisię, podpierają się różnymi przepisami, zwykle nie mającymi zastosowania w danym przypadku, ale weź im to udowodnij, jak oni wiedzą lepiej i mają władzę. Jak oni oszukują, by osiągnąć swój cel, to my też możemy. Paniom łatwiej, bo istotnie latem nieraz trudno mi dostrzec, że pod stopą jest jakaś cienka podeszwa. Widać głównie paski. Ale ponieważ panowie coraz częściej noszą sandały na bose stopy, to i w przypadku panów może to zadziałać. Z czego to zrobić, to otwarta kwestia. Powinno to udawać wierzch sandałów. Na szczęście dotąd nie musiałem uciekać się do takich wybiegów.
  • mkl

>Asasel napisał
    >Nie mogłes lepiej tego oddać " uwłacza bosej godności"
    >;-) ale dokładnie o to chodzi. A to "coś" jest wymyślone
    >na użytek policyjnego państwa USA w którym zakazuje się
    >chodzenia na boso, "bo tak i już..."

W Polsce jakbyś w sklepie sobie paznokieć złamał, albo uderzył się w mały palec lub nawet go zwichnał, to co najwyżej skrzywiłbyś się i poszedł dalej. W Stanach sklep najprawdopodobniej zostałby pozwany na milionowe odszkodowanie z tego tytułu... Co ciekawe w Stanach sąd zwykle przyznaje racje pokrzywdzonemu, dlatego też bose osoby nie są mile widziane w sklepach, a szczególnie w hipermarketach, gdzie o różnego typu wypadek nie trudno.
    Ot wystarczy wziąć do ręki amerykańską instrukcję obsługi jakiegoś sprzętu. M.in. można się z niej dowiedzieć, że czajnika nie można prać w pralce...
  • ALLLEK

Za popularyzowanie chodzenia boso duży plus należy się centrum handlowemu Arkadia w Warszawie a to za sprawą dużych czarno białych fotografii nie reklamujących żadnych towarów za to pokazujących rodzinne scenki w których dzieci często pojawiają się boso. Już przy głównym wejściu po lewej stronie widzimy dwie dziewczyny skaczące boso. Większość bosych zdjęć znajduje się w łączniku na parterze miedzy pasażem Wisła i Canaletto, jakieś można znaleźć w którejś z toalet i chyba przy jednym z zejściu na parking. Niektóre ze zdjęć znikają, pojawiają się inne ale bosy wątek na razie dominuje. Drugim, pewnie niezamierzonym efektem zachęcającym do zdjęcia butów jest fontanna przed głównym wejściem, która wiosną i latem gości wielu chlapiących i brodzących. W samym centrum handlowym również widziałem kilka bosych osób w różnym wieku i w różnym czasie na przestrzeni paru lat . Sam jednak nigdy nie odważyłem się iść w ich ślady.
  • mkl

Plus GSM przez kilka lat z rzędu miał bosy wątek na swojej reklamie koło centralnego.
| |

Motto: "Jedyne w Polsce forum, na którym chodzenie boso nie ma konotacji erotycznych" co...

Fotki

Miejsca grona (0)