Biuro słów znalezionych [3060]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Sa takie sytuacje, ze brakuje nam slow (i nie mowie o efekcie zamurowania; )). Czasem, by oddac cos chyba kazdy z nas tworzy, czesto potem zapominajac. Jesli ktos ma ochote moze podzielic sie swoimi drobnymi pomyslami.

Zaczynam:
    zaturyszczyc sie - niektorych turystow latwo poznac, niektorzy wola sie zakamuflowac i wczuc w klimat miasta, miejsca... Naleze chyba do tych drugich. Opowiadalam dzis, jak to raz ze znajoma sie zapomnialam i zaczelam pokazywac palcem to, co ciekawe, pozowac do zdjec, robic itp. Zaturyszczylam sie i nie zauwazylam jak...; )
    Ladne czy nieladne - w slowniku slowka nie ma :)

[przepraszam za brak polskich znakow diakrytycznych, ale ciagle nie mam]
  • zołza

na lekcji pani kaze mi nie gadac
    Alez prosze pani ja tu prowadze z kolega KONSERWACJE-chodzilo mi o konwersacje:)
  • Kaszmir

*filtrować - flirtować :]

*skapiszonić - zwymiotować
    *surykatki - mężczyźni godni uwagi, potocznie fajni chłopcy
    *kamszot - pijany, pijak, dobry imprezowicz
  • Anonim

koleżanki z Krakowa:
    bałabany - piersi
    kijek - mężczyzna
  • Anonim

moja koleżanka, kiedyś swierdziła, że jak można zimować to na pewno można i wiosnować, więc takie słowo przyjęło nam się:)
  • Anonim

Dochna, a co było ze śmiechowym? (czy jakoś tak, bo ja nawet nie pamiętam...; ))
  • Panna Magdalena (Knapik)

ja często jak mówie to niektóre głoski wymawiam jako "l". niekoniecznie musi to byc r!! i takie coś nazywamy w moim otoczeniu lalowaniem!!
  • Kaszmir

ach co do wady wymowy ER

kaś: Piotrek powiedz: "ja pierdole"
    piotrek: ja jebie
  • Anonim

'śmiechowo' to Witek mówił zawsze, ale to raczej nie on wymyślił, ale też fajne... hmmm... śmiechowe słówko:D
  • fanamana

a ja mam z kolezankami słabosc do wszelkich skrotów bo sie szybciej mówi i w SMSie mniej miejsca zajmuja :)
    np. blu, ze bluzka i tak na bieżąco; )
  • Anonim

dobra. przyszła pora ma megasłowo, nie mające odpowiednika w języku literackim, robiące oszłamiającą karierę (gdzieniegdzie):

SCIECIOWAĆ - spieprzyć coś prostego, bez wyraźnej przyczyny, z głupoty po prostu, czyli odstawić
    CIECIA

przykład:
    - Cieciu ty, znowy przegapiłeś (bardzo ważny) egzamin
    - no tak, scieciowałem. zaspałem.

Genaralnie, dużo ludzi cieciuje w życiu. Olewa to, co ważne, ale trzeba włożyć trochę wysiłku.
    Prawda, CIECIE są na świecie.
  • Anonim

najlepsze sa surykatki (po porstu mnie rozwalily) i scieciowac --->> zaczne je wprowadzac do mojego jezyka:D:D
  • Anonim

"zeszczapić się" - rąbac drewno aż przejdzie złość.
    "zakawiony"- takie specyficzne uczucie które pozostaje gdy wypije sie dużo dobrej kawy.
    "wpaść w stupor"- zamyślenie pomieszanie z ogłupieniem
    "Język mi się klei"

"fajówka"
  • tytusse

litera "swojskopolska" - 'ąęćłń......'
    litera "swojskopolskoliteropodobna" - 'aecln.......'

może powino być "litera swojskopolskopodobna", ale nie jest, i fajnie, bo jest długie
  • a n t o l a

ja osatnio powiedzialam zamiast łykam witaminy-witam łykaminy;-)
  • Anonim

moja koleżanka "tak mi się śmiało chciać"--> chodziło o "chciało śmiać"; ):0
  • joff joff

o moim psie regularnie się mówi, że usza ruszami :]
  • Anonim

Było smaszno, a jaszmije smukowijne
    Świdroskrętnie na zegwniku wężały
    Perliczaple stały smutcholijne
    I zbłąkinie rykoświstąkały

Niestety to nie moja twórczość, a przekład Lewisa Carrolla w wykonaniu pana Słomczyńskiego. Swoją drogą świetny :)
  • a n t o l a

chwil niedużo temu..:-)
    sekund pare niedawno:-)
  • hania

puchor śpiwowy chyba już nikogo nie rozbawi...? (pytam z nadzieją, że jednak tak)

A bo jeszcze pamiętam jak Masia K. (dokładniej Kasia M., ale jakoś tak zawsze na odwrót sie mówi, ale nie powiem, bom dyskretna i cudzymi nazwiskami sie bawić nie będziemy, choć to śmieszne bardzo, antolka wie)
    no więc z Masią K. kiedyś się bawiło w zgrubianie słów - była zima i wyjazd, wszystko było syfne-mokre: buciory, plecory, skarpeciory, dywaniory, ręcznikory, śpiwory - no i to nas jakoś właśnie najbardziej śmieszyło

sory, za dychgrechę.
    właśnie, a propos: "SORY"
| |

Wszystkie słowa utworzone na własną lub nie-własną potrzebę, również pochodzenia obcego, ś...

Fotki

Miejsca grona (0)